spot_img

Spectacolul „Paul Celan: Fuga morţii / Timp al inimii”, la Teatrul Național din Craiova

Vineri, 9 iunie 2017, ora 18.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, în colaborare cu Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere,  Departamentul de Arte vă invită la spectacolul regizat de Alina Hiristea, „Paul Celan: Fuga morţii / Timp al inimii”. Spectacolul, un performance pornind de la poemele şi corespondenţa lui Paul Celan, va fi precedat de o introducere în poezia și viața marelui poet german aparținând lui Nicolae Coande. Evenimentul va avea loc la sala  „Ia te uită!”.

În distribuţie, studenţii anului II Actorie din cadrul Departamentului de Arte: Cristina Albişoru, Ionuț Bănică, Alexandru Ciontu, Ellis Dinculeană, Andrei Şchiopu, Radu Ureche, Victoria Zubenco. Light design: Dodu Ispas; Videoproiecție: Florin Chirea.

Adunarea Poeților:

Prima ediție a avut loc pe 11 noiembrie 2016, la sala “Ia te uită!” a TNC. Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni este un eveniment care își propune să menţină treaz spiritul poeziei în oraş şi să aducă aproape un public matur şi tînăr care însetează după spiritul calin sau, după caz, bătăios, al acesteia.

Paul Celan, considerat de cunoscători drept cel mai mare poet de limbă germană al secolului XX, s-a născut în 1920 la Cernăuți, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Familia va fi deportată în Transinistria în iunie 1942. Viitorul poet scapă cu viață din lagărele de muncă forțată românești, dar părinții mor într-un lagăr german de exterminare din Ucraina. În aprilie 1945, Celan se refugiază la București, unde scrie și este prieten cu Nina Cassian, Alfred Margul Sperber, Al. Philippide, Dumitru Solomon. Ultimul, va publica în 1987 o carte excepțională despre scurta perioadă românească a poetului: „Paul Celan. Dimensiunea românească”. Debutul absolut al lui Celan s-a produs cu trei poeme în limba germană, în revista Agora, condusă de poetul Ion Caraion, în anul 1947. Celan a scris și opt poezii și opt poeme în proză în limba română. În 1947, poetul se refugiază în Occident. La Viena, unde va publica prima sa carte, „Nisipul din urne” (1948), o cunoaște pe Ingeborg Bachmann, iubirea vieții sale, căreia îi dedică numeroase poezii și cu care, după plecarea sa la Paris, va întreține o asiduuă și deznădăjduită corespondență. Pasiunea, dar și confruntările dintre cei doi pot fi descoperite în coprespondența lor, întinsă pe durata a 19 ani (1948-1967), strânsă în volumul „Timp al inimii”, apărut în ediția românească în 2010, la Editura Art. Corespondența relevă iubirea profundă, ca și fervoarea spirituală care i-a unit pe cei doi, în ciuda vieților diferite pe care le-au dus.

Ingeborg Bachmann s-a născut în 1926 la Klagenfurt (Austria). Întâlnirea și prietenia cu poetul Paul Celan au avut o influență decisivă asupra vieții și a operei acesteia. Pentru volumul de versuriDie gestundete Zeit (Timp amânat) în 1953 i se decernează premiul uneia dintre cele mai importante grupări literare postbelice din Germania – „Gruparea 47”, cu care Celan nu a avut raporturi prea calde. Între anii 1953-1957 locuiește la Roma, unde scrie al doilea volum de versuri, Die Anrufung des Grossen Baren (Chemarea marelui urs) (1956). A fost  cea care i-a citit cu neobișnuită empatie și chiar publicat în reviste ale vremii numeroase poeme lui Paul Celan și s-a străduit să comenteze și să obțină premierea cărților acestuia. A fost căsătorită cu dramaturgul elvețian Max Frisch. Spre sfârșitul anului 1965 a revenit la Roma, unde, pe lângă librete de operă, a scris romanul Malina (1971) ”, o autobiografie imaginară, după cum îl considera chiar autoarea, în care „un eu bolnav de dragoste vorbește cal’homme révolté.” (Hans Holler și Andreea Stoll), precum și culegerea de povestiri Simultan (1972), care urmau să alcătuiască, împreună cu alte fragmente de proză, un ciclu epic intitulat Todesarten(Variațiunile morții). A murit în 1973, în urma unui incendiu izbucnit în locuința sa de la Roma.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508