spot_img

Delia Popa expune ”Fata cu tentacule”

Vineri, 30 iunie 2017, ora 19.00, la  Sandwich gallery (Combinatul Fondului Plastic, București – Str. Băiculești 29), va avea loc vernisajul expoziției ”Fata cu tentacule” a artistei vizuale Delia Popa. Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 iunie- 10 septembrie 2017.

Ukiyo-e – sau Imagini ale lumii plutitoare – este un gen de artă japoneză care a înflorit între secolele 17-19 și care, prin picturi și xilogravuri, se concentra pe viețile oamenilor obișnuiți. Shunga – sau Imagini de primăvară  – este un tip de Ukiyo-e realizată mai ales ca xilogravură colorată și este, de fapt, artă erotică sau pornografie.

Shunga s-a bucurat de succes in toate clasele sociale, cu excepția clasei dominante a shogunilor și, conform surselor, în aceeași măsură în rândul femeilor și al bărbaților, fiind în posesia samurailor, a negustorilor, dar și a casnicelor. Majoritatea artiștilor de Ukiyo-e au realizat și Shunga, aceasta fiind căutată chiar mai mult decât alte teme și dovedindu-se că o singură lucrare Shunga le putea asigura traiul maeștrilor acestora pe circa 6 luni.

Una din cele mai cunoscute lucrări Shunga îi aparține lui Hokusai și se intitulează „Visul soției pescarului”, din 1814. Este o gravură ce a inspirat numeroși artiști moderni și contemporani, însă până acum nici o artistă…

În spațiul Sandwich, Delia POPA continuă seria de gravuri, desene și picturi intitulată Existential mice/Șoareci existențiali (2011 – prezent) în care personaje antropomorfice își asumă diverse roluri umane și comunică între ele, atingând, cu naturalețe și uneori cu umor, subiecte precum feminismul sau marginalitatea. De această dată, însă, personajele renunță la comunicarea verbală în schimbul apropierii fizice – o fantezie pe care o savurează din plin și asupra căreia, fără îndoială, dețin controlul. The existential mouse (Șoarecele existențial) nu mai caută, pentru moment, răspunsuri intelectuale, ci le trăiește neapologetic.

Accesul copiilor sub 14 ani este interzis.

Delia Popa este o artistă vizuală care lucrează cu desen, pictură, performance, instalație video și text, și care se inspiră din domenii ca istorie, comedie, antropologie culturală și traumă. A obținut Diploma Postuniversitară în Arte Vizuale de la Goldsmiths College, University of London (PgDip2005), și Masterul în Arte Vizuale de la School of the Art Institute of Chicago (MFA 2007).

Expoziții, proiecții video și performance includ proiectul Fete cu idei [Băieți și picturi], Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule, Cluj / ODD, București (2016); Dispoziții în timp și spațiu, MNAC București (2015); instalația experimentală We, Our Friends and Us, Salonul de Proiecte (2013); cercetarea Matonge-Tervuren, Advanced Performance and Scenography Studies (a.pass) Bruxelles (2012); proiectul inter-cultural Chelen Amenca/Dansează cu noi, Muzeul Național Brukenthal (2012) și UNA Galeria (2014). www.deliapopa.com

sandwich valorifică potențialul ascuns al unui spațiu rezidual dintre două construcții utilitare și folosește limitele constructive ale acestuia pentru provocarea unor noi soluții. sandwich​ funcționează ca spațiu independent de artă, din aprilie 2016​.

​​Str. Băiculești 29 – Combinatul Fondului Plastic, București

sandwichgallery.ro /

www.facebook.com/sandwich.bucharest

https://www.instagram.com/sandwich.gallery

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508