spot_img

”Platoul cu poezie”, la ICR Paris

Peste o sută de francezi și români au participat luni, 26 iunie 2017, la a treia serată „Platoul cu poezie. On vous sert un vers”, dedicată poetului Radu Bata și organizată de Institutul Cultural Român în Salonul de aur al Ambasadei României la Paris. Creațiile ludice semnate de Radu Bata în română și franceză, bazate pe jocuri de cuvinte și ghidușii bilingve au stârnit aplauze entuziaste în public, grație improvizațiilor savuroase ale actrițelor Codrina Pricopoaia și Iuliana Neagu. Ilustratoarea Dana Sereda a expus o serie de desene și reverii suprarealiste, într-un dialog subtil și tandru cu universul poetului.Trubadurul modern Pierre Donoré a ritmat cu acorduri de chitară și voce versurile poetului franco-român, inventator al une noi specii lirice: „Poezeta e un poem ceva mai relaxat, oarecum lucid și aeropurtat”, a rezumat cu umor Radu Bata, autor al mai multor volume de versuri în franceză și în română, între care Cod galben cu peștișori roșii la editura Tracus Arte și Descheiat la vise, apărut la editura Brumar. Lansat la Tîrgul Gaudeamus, ultimul titlu e un „bric-a brac sentimental și autoironic”, despre care scriitorul Mircea Cărtărescu spune că „seamănă cu o casetă în care o femeie tânără de azi își ține, de-a valma, podoabele, din plastic și sidef, alamă dar și aur pe alocuri. Peste toate poetul așterne un fel de vernis melancolic care atenuează stridențele, lăsând să strălucească doar anumite puncte din pumnul acesta de gablonțuri.”

Organizat de ICR, On vous sert un vers e un spectacol-lectură interactiv, inițiat la Paris de jurnalista Cristina Hermeziu. În ultima luni a lunii un poet român tradus în franceză sau care scrie în ambele limbi este invitat să interacționeze cu publicul căruia i se oferă, pe un platou, bilețele împăturite cu versuri din opera poetului invitat. Din public, au participat la spectacolul poezetelor lui Radu Bata scriitoarea franceză Cloé Radiguet, artistul vizual George Bodocan și numeroși alți spectatori, seduși de stilul proaspăt și nonconformist al autorului : « visează la lună / într-o zi/ o să ți se împlinească. »

Scriitor dar și traducător, profesor de franceză și de jurnalism în Franța din 1990, Radu Bata a vorbit despre tensiunea creativă dintre cele două limbi, și despre diferențele de percepție a poeziei în cele două spații culturale: « În Franța am fost frapat de lipsa de fior poetic printre tineri dar și de maturitatea lor. Mai întâi neîncrezători, liceenii mei au ajuns să câștige numeroase concursuri la festivaluri de presă și de creație.” a spus Radu Bata.

Autor în franceză al mai multor volume inclasabile, Radu Bata a primit pentru culegerea de poezete Le philtre des nuages et autres ivresses premiul Le Coup de coeur la Salon du livre des Balkans în 2015. Are în pregătire un nou volum propriu, intitulat Survivre, malgré le bonheur și o culegere de traduceri în franceză din poezia lui Paul Vinicius.

Seria de întîlniri « Platoul cu poezie/On vous sert un vers », organizată de Institutul Cultural Român de la Paris, este un amestec exigent și ludic de dialog literar și de happening poetic și muzical, cu ambiția de a pune pe harta evenimentelor literare pariziene o întîlnire periodică cu poeți de origine română care fie trăiesc în Franța, fie sunt creatori în mai multe culturi. Invitații primelor două ediții au fost Matei Vișniec și Basarab Nicolescu.

Următoarea serată « Platoul cu poezie. On vous sert un vers » va avea loc în luna septembrie, la Palatul Béhague, reședința Ambasadorului României în Franța, cu un invitat excepțional, scriitorul Norman Manea. Între numeroasele volume de proză și de eseuri, majoritatea traduse în limba franceză, Norman Manea este și autorul volumului bibliofil Vorbind pietrei, cuprinzând un poem filozofic, ilustrat de Tudor Jebeleanu și transpus în zece limbi.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508