spot_img

Prezentarea albumului „Arhiva de arhitectură 1860-1870, o colecție unică de planuri și schițe”, la Galeria 418

Miercuri, 10 mai 2017, de la ora 18:30, la Galeria 418 ( Intrarea Armasului nr. 12, etaj 2),  va avea loc prezentarea albumului „Arhiva de arhitectură 1860-1870, o colecție unică de planuri și schițe”. Editori: Oana Marinache, Cristian Gache.

Cel de-al doilea album al colecției de schițe și planuri acoperă perioada 1860-1870, vizând, cu precădere, activitatea constructivă din București. Contextul politic este cel al domniei lui Alexandru Ioan Cuza și al principelui domnitor Carol, un deceniu marcat de reforme și de apariția unor instituții importante pentru dezvoltarea Principatelor Unite/României.

Dacă primul volum (Arhiva de arhitectură 1830-1860: o colecție unică de planuri și schițe, Ed. Istoria Artei, București, 2015) prezenta majoritatea proiectelor edilitare, păstrându-se prea puține documente vizuale referitoare la casele particulare, acestea devin „vedetele” prezentului album. Din păcate, dosarele din fondurile Ministerului Lucrărilor Publice (M.L.P.) și Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice (M.C.I.P.), păstrate până astăzi, conțin mult prea puține ilustrații. Multe proiecte de prefacere a bisericilor și mănăstirilor au rămas, probabil, pe șantiere sau s-au pierdut între instituțiile publice.

Un nou program de arhitectură ia naștere în această perioadă, cel al gărilor: prezentarea proiectelor Gării de Nord din București și extinderea căilor ferate va continua și în următorul volum, ele fiind, până în prezent, necercetate de specialiștii care s-au ocupat de acest domeniu.

Johann Schlatter, Gaetan A. Burelly, Petre Tabai și Anton Onderka sunt nume cu care cercetătorii arhivelor s-au întâlnit mai des, fără ca lucrările lor să fie bine cunoscute publicului larg. Activitatea lui Carol Benisch (1822-1896) a fost prezentată de noi într-un album separat, neregăsindu-se aici decât cu 2 proiecte. (Oana Marinache, Carol Benisch, 50 de ani de arhitectură, Ed. Istoria Artei, 2015). Noi nume apar înscrise pe schițele și planurile de arhitectură, figuri rămase anonime până astăzi, dar care și-au adus aportul la schimbarea fundamentală a modului de locuire în capitală: W. Beckler, Anton Standacher, Ghiesel, Gaudi, Bonomelli, Maximilian Tonolla. Nu cunoaștem date personale sau informații despre pregătirea lor anterioară stabilirii în București, dar putem presupune că erau mai degrabă constructori-antreprenori, fără studii de arhitectură sau de artă în marile centre academice apusene.

O bună parte din biletele de voie solicitate de proprietarii bucureșteni nu conțineau și schițe sau planuri sau acestea nu s-au mai păstrat. Cea mai mare parte dintre cele rămase în dosare nu sunt semnate, fiind, poate, copii după originalele realizate de specialiștii vremii. Colecția prezintă destul de multe exemple de case cu parter și etaj, îndeplinind dubla funcție comercială și rezidențială, tipică modului de viață al păturii de mijloc. Stilistic, cea mai mare parte dintre construcțille prezentate, prezintă elemente neoclasice; unele fascinează prin elementele ”Rundbogenstil”, atât de puțin cercetate la noi.

Albumul prezintă și arhiva lui Ion I. Heliade Rădulescu (fiul lui Ion Heliade Rădulescu 1802-1872), achiziționată de familia Cantacuzino, care păstrează mai multe desene din timpul studiilor acestuia de la Școala de Arte și Meserii din Paris; întors în țară din cauza unor probleme de familie, tânărul nu a putut obține diploma care i-ar fi asigurat o carieră în domeniul construcțiilor și un loc de cinste printre primii specialiști români, formați în mediul parizian. Desenele sale, din perioada 1867-1868, evidențiază reperul antic la care se făcea apel în perioada de formare, dar includ și elemente din noua tehnologie a construcțiilor.

Preț de achiziție: 45 lei/ex. sau 80 lei/impreuna cu primul album (1830-1860)

Mai multe detalii la edituraistoriaartei@gmail.com sau www.eia.ro

www.facebook.com/events/1900941520182902/

asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/2017/05/lansare-album-arhiva-de-arhitectura.html

asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/2017/02/arhiva-de-arhitectura-1860-1870.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508