spot_img

DE LA FACEBOOK LA BOOKFEST

De la FACEBOOK la BOOKFEST e o cale lungă și dificilă, dar plină de surprize, frumoasă și, adesea, fascinantă. Este distanța de la bucuria socializării, nu rareori formală și fără conținut, ancorată în sfera banalității, construită pe ritualuri și automatisme, la sărbătoarea cărților, la bucuria de a citi. Este un drum care trebuie parcurs nu o dată, de două sau de trei ori, ci mereu, întreaga viață. O expediție către universul cărții, în labirintul fabulos al cuvântului, un drum inițiatic, al minții și al sufletului, ca un urcuș continuu, o cale a aspirației de evoluție culturală și creștere spirituală.

Cele două experiențe nu stau pe poziții ireconciliabile, nu se exclud una pe alta. În realitate, sunt profund complementare, și astfel trebuie privite și abordate. Izolarea în rețeaua socială este profund dăunătoare și, pe termen lung, comportă vulnerabilități și pericole majore. Deși, în raport cu numărul de prieteni, care pot fi sute sau mii, existența în modul Facebook poate părea o deschidere spre lume, atunci când nu are uși și ferestre către lumea cărților și către cultură, este, în fapt, o închidere culturală și spirituală. Cărțile deschid drumul către libertatea minții, a spiritului și a cunoașterii. În același timp, existența numai în bibliotecă, între rafturile ei reale ori virtuale, cu ziduri de cărți de jur-împrejur, fără comunicare, fără prieteni (cunoscuți sau necunoscuți), fără deschidere către lume reprezintă, la rândul ei, un tip de autism social, un gen de a fi anacronic astăzi. Omul este, în esența lui, o ființă socială, „zoon politikon”, care trăiește prin comunicare, care există comunicând. Viața nu poate fi concepută în afara comunicării, știm de la Socrate și Aristotel la Școala de la Palo Alto, știm de la Școala Vieții, din propria existență și performare socială. Dar numai Facebook, numai comunicare și coabitare socială în mediul online și chiar în cel real fără cărți exprimă un model existențial extrem de riscant care, din păcate, are astăzi mulți adepți și face, pe zi ce trece, tot mai mulți prozeliți. Riscantă, din nou, dar nu în același sens, este și izolarea, cu punțile comunicării tăiate, în lumea cărților. Soluția o reprezintă unificarea celor două tipuri de abordare a vieții într-o experiență complexă a lecturii, ca mod continuu de dezvoltare personală, și a prezenței sociale, în mediul digital, a comunicării și socializării. Beneficiile unei astfel de înțelegeri sunt mari, pentru fiecare și pentru toți. Adepții soluției de mijloc – în paradigma „coincidentia oppositorum” sau în modelul „opușii inseparabili” (Mircea Malița) – au numai de câștigat: cresc cultural, acoperă cu mintea arii tot mai largi din spațiul nesfârșit al cunoașterii și, în același timp, comunică în mijlocul unei rețele în expansiune de prieteni, într-un proces de networking inteligent și pragmatic, gândit, proiectat, dezvoltat în baza unui pragmatism relațional fundamentat cultural. Își construiesc astfel, în jurul lor, o comunitate tot mai extinsă, pentru că lectura, experiența cărților îi ajută, treptat, să dea un alt sens și conținut comunicării, să o umple cu substanță, să o transforme din gest formal și ritualic, care sună a gol, în act substanțial, plin de miez și semnificații. Ei sunt astfel arhitecții propriei deveniri.

Drumul de la FACEBOOK la BOOKFEST, de la experiența socializării și a comunicării la bucuria cărților și a lecturii, este unul cu dublu sens. La un capăt stă HOMO SOCIALIS, la celălalt, HOMO CULTURALIS. Cei doi nu pot exista, sau, mai degrabă, nu trebuie să existe izolați și solitari (chiar în mijlocul unei mulțimi de prieteni), surzi ori indiferenți la cântecele de sirenă ale spiritului și ale cunoașterii, însingurați și autiști față de comunicarea cu cei din jur. Omul Social și Omul Cultural trebuie să devină unul. Un Om complex al zilelor noastre, când existența fără comunicare (reală și virtuală) este de neconceput – și, practic, imposibilă – și când viețuirea fără lectură și cultură trebuie să fie de neacceptat. Reîntorcându-ne la bătrânul Descartes și, abuzând, o dată mai mult, de celebrul lui raționament, mai zicem și noi, în final: Comunic, deci exist. Exist, deci comunic. Dar și: Citesc, deci exist. Exist, deci citesc.

Sorin IVAN

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508