spot_img

Dirijorul Cristian Măcelaru revine la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Vineri, 24 martie 2017, ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu, inclusă de prestigioasa publicație ”International Piano Magazine” între primii 30 de pianiști ai lumii cu vârsta sub 30 de ani. Concertul are o semnificație cu atât mai specială cu cât data de 24 martie coincide cu aniversarea a 20 de ani de activitate a postului Radio România Muzical, unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice.

Cu un program 100% romantic, seara va debuta cu Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră, op. 18, de S. Rachmaninov, iar în partea a doua va prezenta Simfonia nr. 4 în mi bemol major – Romantica de A. Bruckner.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. Între evenimentele recente care l-au propulsat în atenția publicului internațional se numără colaborarea cu Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.

Absolventă a Royal Northern College of Music, a Guildhall School of Music and Drama, fiind numită Artist Asociat de Onoare al Royal Northern College of Music, Alexandra Dariescu colaborează în prezent cu orchestre prestigioase, ca London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra şi Michael Francis, Orchestra Operei din Oslo, Royal Philharmonic şi Bournemouth Symphony Orchestra, lucrează sub îndrumarea lui Sir András Schiff, iar în trecut a studiat cu celebra pianistă Imogen Cooper.

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997. Pe parcursul acestor 20 ani, s-a impus ca un reper al calității în peisajul media, rămânând, de asemenea, unicul post de radio românesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio România Muzical promovează marile valori ale creației românești și universale, în interpretări de marcă, românești și străine. Radio România Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creațiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau înregistrări realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache. Radio România Muzical este conectat permanent la viața muzicală internațională prin concertele pe care le preia, în direct sau înregistrat, prin rețeaua Uniunii Europene de Radio. Astfel, pot fi ascultate live spectacole puse în scenă la operele Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alături de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna, Bayreuth sau evenimente memorabile, așa cum a fost, în ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.

Radio România Muzical pune la dispoziția partenerilor săi din Uniunea Europeană de Radio evenimente care au loc în România, precum cele trei ediții de până acum ale Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo” sau unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, așa cum a fost Festivalul “București, oraș al muzicii” din anul 2007.

Promotor al tinerilor muzicieni români de valoare, Radio România Muzical a susținut în 2013, participarea violonistului Răzvan Stoica la concursul ”New talent” de la Bratislava, o rampă de lansare în viața internațională de concert, pe care acesta l-a și câștigat. Alți tineri muzicieni propuși de Radio România Muzical la concursul ”Concertino Praga” au obținut de-a lungul anilor importante premii. Printre aceștia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Mălina Ciobanu – mențiune (2016), pianistul Cadmiel Boțac – mențiune (2013).

Radio România Muzical transmite în direct și înregistrează cele mai importante evenimente muzicale românești: de la Festivalul Internațional George Enescu, la Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român, dedicată tinerilor muzicieni. De asemenea, a fost organizatorul  unor evenimente aparte în peisajul cultural românesc precum Festivalurile “Dinu Lipatti” din 1999, unde printre protagoniști a figurat celebra pianistă Elisabeth Leonskaja și “Zilele Lipatti” din 2010 sau stagiunile de concerte organizate în 2014 și 2015 la Muzeul Național Cotroceni.

Începând din anul 2010, Radio România Muzical desfășoară proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spații neconvenționale (mall-uri, hipermarketuri, librării, muzee, sedii de firme, magazine de mobilă și bricolaj), extins ulterior în mediul școlar. Astăzi, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este unul dintre principalele proiecte culturale Radio România. Iar în 2013, a organizat prima ediție a proiectului “Votează discul de muzică clasică al anului”. Interpreții discurilor câștigătoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiană și pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Știrbăț (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).

Radio România Muzical poate fi ascultat în prezent pe două frecvențe: 104.8 FM (București) și 97.6 FM (frecvență regională), ca și pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro și prin aplicațiile IOS și Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhivă audio extinsă de emisiuni, cronici, interviuri, știri, alte 7 stream-uri on demand.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

CRISTIAN  MĂCELARU

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.

A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de masterat pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestra.

Şi-a desăvârşit formarea artistică urmând programe de perfecţionare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen şi Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe lângă Universitatea Rice şi dirijor asistent al lui Larry Rachleff în cadrul Departamentului de Operă. Cristian Măcelaru a fost invitat, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. A colaborat de-a lungul anilor cu Orchestrele Simfonice din Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum şi cu Royal Scottish National Orchestra, Orchestra Simfonică a oraşului Birmingham, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, RTE Dublin, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Simfonică Bournemouth, Residentie OrkestHallé Orchestra,Orchestra Métropolitain din Montréal. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu mult succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg, Suedia. În prezent este dirijor rezident al Filarmonicii din Philadelphia.

Opera este un alt gen care l-a fascinat mereu pe Cristian Măcelaru, astfel a debutat la Opera din Houston în Madama Butterfly de G. Puccini. Tot în seria spectacolelor de operă se înscrie şi premiera operei Turning Point de Colin Matthew alături de Orchestra Centrului Muzical Tanglewood.

Dintre ultimele succese repurtate amintim concertele susţinute atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Germania alături de Orchestra Naţională Daneză. Totodată, amintim o excepţională colaborare ce s-a realizat între dirijorul Cristian Măcelaru, Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.

Menționăm şi concertele susținute alături de celebra Orchestră a Filarmonicii din New York, concerte mult apreciate atât de publicul spectator cât și de critica de specialitate.

Datorită profesionalismului şi aprecierii de care se bucură, Cristian Măcelaru a fost numit director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo.

ALEXANDRA DARIESCU

Apreciată şi aplaudată pe unele din cele mai prestigioase podiumuri ale artei muzicale, Alexandra Dariescu este un artist complex, care reuşeşte să atingă şi să inspire inimile tuturor printr-un talent muzical fără egal.

Stagiunea 2016-2017 o găseşte pe Alexandra Dariescu în mijlocul unor colaborări realizate cu importante orchestre precum: London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra şi Michael Francis, Orchestra Operei din Oslo (dirijor Clemens Schuldt), Royal Philharmonic şi Bournemouth Symphony Orchestra. În stagiunea precedentă a debutat cu Orchestra Simfonică Stavanger şi John Storgårds şi a colaborat cu Orchestra Naţională Regală a Scoţiei. A întreprins un turneu cu Royal Philharmonic Orchestra, alături de Fabien Gabel şi Ben Gernon, de asemenea cu Orchestra Hallé şi dirijorul Jamie Phillips. Recitalurile susţinute la Wigmore Hall, Royal Albert Hall şi la Festivalul internaţional George Enescu alături de cvartetul Ad libitum au fost primite cu mult entuziasm de public.

Alexandra Dariescu a realizat înregistrări dintre care amintim un compact disc ce include Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de P. I. Ceaikovski, alături de Royal  Philharmonic Orchestra şi o suită de concert într-un aranjament semnat de Mikhail Pletnev după Spărgătorul de nuci, pentru Signum Records. A înregistrat şi lucrarea Mesmerism pentru pian şi orchestră de Emily Howard alături de Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, înregistrare ce a apărut la NMC Records. Pentru casa de discuri Champs Hill Records a înregistrat Preludiile de D. Şostakovici şi K. Szymanowski.

Este absolventă a Royal Northern College of Music, al Guildhall School of Music and Drama, fiind numită Artist Asociat de Onoare al Royal Northern College of Music. Cu o atenţie deosebită asupra formării şi evoluţiei sale profesionale, Alexandra Dariescu primeşte sfaturi şi îndrumări de la Sir András Schiff, de-a lungul timpului mai primind  îndrumări şi de la Imogen Cooper. A fost răsplătită cu Premiul Verbier CUBS la Academia Festivalului Verbier din Elveţia, a mai primit în anul 2013 premiul Women of the Future în domeniul artelor şi culturi, iar în anul 2015 a fost distinsă cu Medalia Custodele Coroanei române.

Alexandra Dariescu este inclusă între cei 30 de pianişti sub vârsta de 30 de ani, destinaţi unei cariere spectaculare de către publicaţia International Piano Magazine.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508