spot_img

Despre iubire și feminitate în muzică și literatură: Agatha Bacovia – 122

Joi, 2 martie 2017, ora 17.00, la Casa memorială „George și Agatha Bacovia” (Str. George Bacovia 63), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul anual prin care evocă amintirea și personalitatea Agathei Bacovia (1895-1981). Anul acesta, Muzeul Național al Literaturii Române vă propune un eveniment inedit, pornind de la marcarea a 122 de ani de la nașterea Agathei Bacovia, printr-o prezentare introductivă care îi va pune pe cei doi soți, George și Agatha Bacovia, sub semnul iubirii. Prezentarea realizată de muzeograful casei memoriale, Lelia Spirescu, va propune un proiect pilot, ce urmează a fi lansat în toamna acestui an. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Astfel, joi, 2 martie, sunteți invitați la un recital de vioară și violă, susținut de interpreții Dan Schor (vioară) și Andra Lucia Andrei (violă), însoțit de prezentări teoretice a instrumentelor pregătite de Dan Schor. Evenimentul face parte dintr-un program amplu în lucru, Educație muzicală la casele memoriale, prin care Muzeul Național al Literaturii Române, prin intermediul caselor memoriale, își propune, pe de o parte, diversificarea activităților de promovare a patrimoniului muzeal deținut, iar pe de altă parte, încurajarea, prin implicarea sa activă, la modernizarea metodelor de predare a literaturii și artelor în instituțiile școlare din București printr-un discurs interdisciplinar. Pretextul de la care se pornește este vioara lui George Bacovia, aflată în patrimoniul MNLR, și pasiunea poetului pentru muzică clasică. Programul urmează a fi derulat și implementat pe parcursul anului școlar 2017-2018, iar în această fază, Muzeul Național al Literaturii Române invită reprezentanți ai școlilor și liceelor din București, profesori și elevi deopotrivă, să se alăture în vederea lansării proiectului pilot.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool.

Agatha VASILIU-BACOVIA (8 martie 1895Mizil12 octombrie 1981, București), născută Grigorescu, a fost soția poetului George Bacovia. A studiat Literele și Filosofia la Universitatea din București, a fost profesor secundar de literatură română la un liceu. A început să publice în 1918, în revista Scena, primele sale poeme sau opere în proză. Are marele merit de a fi avut grijă de poetul George Bacovia, zbătându-se ca opera acestuia să fie valorificată pe deplin.

Volume publicate: Armonii crepusculare (1923), Muguri cenușii (1926), Pe culmi de gând (1934), Terase albe (1934), Bacovia. Viața poetului (1962), Lumina (1965), Poezie și proză (1967), Cu tine noaptea (1969), Versuri (1970), Efluvii (1977), Șoaptele iubirii (1979), Poezie sau destin. George Bacovia. Ultimii săi ani (1981).

Dan SCHOR (1974). În 1998, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, formându-se sub îndrumarea violonistului Radu Zvorișteanu. A studiat Muzica de Cameră cu pianista Steluța Radu și s-a perfecționat sub îndrumarea Maestrului Ștefan Gheorghiu. Între 1999-2006, a fost doi ani Preparator la Catedra de Muzică de Cameră a Universității Naționale de Muzică din București, apoi s-a perfecționat în Elveția la Musikakademie der Stadt Basel, sub îndrumarea violonistei Adelina Oprean, a violistei Silvia Simionescu, precum și la Conservatoire de Fribourg cu violonistul Gyula Stuller, pentru o diplomă de interpretare solistică. A obținut numeroase premii naționale și internaționale. Împreună cu pianista Lorelei Petrescu (Viena), a obținut Premiul special al juriului la concursul „Duo Solistic” (Bucuresti, 1998), pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a pentru vioară și pian op 25 în caracter popular românesc de George Enescu, sonată interpretată și la Palatul Cotroceni, în concertul organizat sub înaltul patronaj al Președintelui României (2002). Sub egida Ministerului Culturii, a participat în 2008, alături de pianista Cristina Popescu Stănești, la Festivalul „George Enescu” de la Heidelberg. A susținut numeroase concerte și recitaluri în România, Germania, Franța, Italia, Elveția, Israel. A realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română (Radio România Cultural, Radio România Muzical), Televiziunea Română (a fost deseori invitat în emisiunile lui Iosif Sava și ale Ivonei Cristescu), precum și la DRS Schweiz (Elveția). În prezent, este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucuresti.

Andra Lucia ANDREI este absolventă a Universității Naționale de Muzică București și studentă în anul I de Master, specializarea vioară. Activitatea sa artistică conține recitaluri în Săli de Concerte atât din București, cât și din țară. Cel mai recent premiu câștigat: Premiul I – Concursul Muzical de Interpretare „Lions”, faza națională, ediția a V-a, vioara, aprilie 2016 – Timișoara. În luna octombrie 2016, a avut loc în Sofia, Bulgaria, faza internațională a Concursului Muzical de Interpretare Lions, unde a fost finalistă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508