spot_img

”Festivalul Internațional de Chitară Timișoara”, ediția a doua

Luni, 6 martie 2017, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, va debuta ediția a doua a ”Festivalului Internațional de Chitară Timișoara”. De-a lungul a 5 zile vor avea loc recitaluri, cursuri de măiestrie, conferințe cu invitați din țară și străinătate. Vineri, 10 martie, în aceeași locație, va avea loc concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul, avându-l la pupitru pe maestrul Gheorghe Costin și principali protagoniști pe chitariștii Costin Soare și Marco Tamayo, interpretând lucrări de Joaquin Rodrigo.  Nume de răsunet ale chitarei clasice actuale vor susține recitaluri solistice și camerale, în atmosfera primăvăratecă a unei săptămâni ce se dorește a fi o sărbătoare a chitarei în orașul de pe Bega.

ANABEL MONTESINOS, cea mai tânără câștigătoare a concursului Franciso Tarrega Guitar Competition din Spania, la doar 17 ani, este o proeminentă figură a chitarei clasice recunoscută în întreaga lume. Câștigătoare a numeroase concursuri importante precum Michele Pittaluga din Alessandria – Italia și Andres Segovia în Spania, Anabel Montesinos a susținut concerte pe întreg mapamondul, făcându-și debutul la Carnegie Hall în anul 2011. A avut apariții multiple la Sala Ceaikovsky din Moscova, și a interpretat alături de orchestre filarmonice importante precum cea din Torino-Italia, Oulu-Finlanda, Havana-Cuba, Moscova-Rusia. A înregistrat pentru casa de discuri Naxos, iar primul său CD a fost ales ca și parte a programului muzical al zborurilor intercontinentale de către British Airways. A fost desemnată cetățean de onoare al orașului Solero-Italia.

Montesinos se regăsește printre tot mai numeroasele femei încununate de succes care au urmat o carieră ca și chitarist concertist. Luând Spania ca exemplu, Anabel pune aceastea pe seama evoluției societății care a favorizat apariția tot mai multor femei concertiste. Într-un articol apărut în numărul de iarnă 2016 a revistei Classical Guitar ea mărturisește: “Mentalitatea era diferită în trecut” spune ea. “In Spania, femeia stătea acasă cu copiii și bărbatul muncea. Femeile nu puteau munci. Poate de aceea erau mai mulți bărbați pe câmp decât femei. Totul este mult mai liber acum.”

MARCO TAMAYO, chitarist cubanez cu cetățenie austriacă, de multe ori supranumit “Regele Chitarei” de către cotidianul de știri italian La Stampa, este câștigătorul unor impunătoare competiții. A susținut concerte alături de orchestre și dirijori de renume din întreaga lume,  iar astăzi este o personalitate de marcă a chitarei clasice.

Marco Tamayo este profesor la Universitatea de Arte Mozarteum din Salzburg Austria și la Landeskonservatorium din Klagenfurt Germania. Este deasemeni profesor invitat la Academia de Muzică din Gdansk, Polonia, și a fost professor la Universitatea din Sydney Australia. Cartea sa intitulată “Principii esențiale ale interpretării la chitară clasică” a schimbat abordarea acestui instrument și a pedagogiei sale. Mulți dintre studenții săi au în prezent deja importante cariere musicale internaționale.

Pe lângă acestea, Marco Tamayo este director artistic la Michele Pittaluga International Competition în Alessandria Italia. Este cetățean de onoare al orașelor Solero și Alessandria, din Italia.

Marco Tamayo este directorul editurii Marco Tamayo Edition, înființată în 2014, prin care a reactualizat multe din edițiile lucrărilor pentru chitară clasică consacrate.

Duo-ul classic Tamayo-Montesinos a luat naștere având la bază iubire și muzică. Amândoi renumiți soloiști, se bucură să cânte împreună, întrupând pe scenă vorbele lui Friedrich Chopin: “Chitara este cel mai frumos instrument. Poate mai frumos decât o chitară: două chitare!”. Lucrări originale și transcripții, pline de virtuositate, bucurie și bel canto vor fi savurate pe viu!

GABRIEL BIANCO, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni chitariști internaționali, oferă în fiecare dintre concertele sale un supliment de artă. Pe scenă, Gabriel și chitara devin un tot unitar. Eleganța și culorile sale interpretative emană o abordare unică a repertoriului pe care îl explorează, în special în muzica romantică și spaniolă, dar și în lucrările contemporane. Încă de la începutul carierei sale, Gabriel Bianco a susținut recitaluri în multe dintre cele mai renumite festivaluri și săli de concerte: Festivalul Pablo Casals în Prades, Estivales du Médoc, Jeudis Musicaux de Royan (Franța), Festivalul Internacional de Música y Danza de Granada, Sala Tchaikovsky de la Moscova, Teatrul Herbst din San Francisco, Biblioteca Luis de Angel Arango din Bogotá, Festivalul Cervantino din Mexic și Conservatorul Central din Beijing. Gabriel își modelează repertoriul ca un creator, finisând în cele mai mici detalii un rezultat perfect. Cu o astfel de determinare, a câștigat rapid locul întâi în multe concursuri internationale. De îndată ce a absolvit Centre National Supérior de Musique et de Danse de Paris, Gabriel Bianco a câștigat în 2007 Concursul Internațional de Chitară „Hubert Kappel” din Koblenz și în 2008 prestigiosul Concurs Internațional organizat de “Guitar Foundation of America” în San Francisco. În 2011, Gabriel Bianco a fost nominalizat ca „revelația clasică” de forul ADAMI (Franța).

Interpretările sale intense și elegante îl recomandă pentru realizarea recitalurilor pe care le-a susținut în întreaga lume. În 2016, Gabriel Bianco a susținut concerte în Rusia (ca tribut adus marelui chitarist compositor Nikita Koshkin), în Mexic, România, Italia, Germania sau chiar Ucraina, Kosovo și Bulgaria. Încă de la începutul carierei sale, el a performat în mai mult de 36 de țări precum Anglia, Spania, Portugalia, Elveția, Olanda, Norvegia, Polonia, Austria, Croația, Serbia, Muntenegru, Grecia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, România, Statele Unite ale Americii, Canada, Columbia, Peru, Brazilia, Iordania, Algeria, Tailanda, China, India, Bhutan, Indonezia, Vietnam, Malaezia, Timorul de Est și desigur în Franța.

In afara carierei solistice, Gabriel Bianco se dedică cu pasiune proiectelor de muzică de cameră, amintind printre ele Quatuor Eclisses, un cvartet pe care l-a fondat în 2012, împreună cu prietenii săi de la CNSMDP.

Indrăzneala, virtuozitatea și complicitatea pe scenă sunt cheile acestui proiect deosebit, care-l conduc pe Gabriel Bianco în aprofundarea artei sale prin realizarea aranjamentelor de lucrări pentru cvartet de chitară. Artist ce evoluează pe brandul de corzi Savarez, Gabriel Bianco a înregistrat două albume solo. Ultimul, intitulat Capricci, a fost lansat în 2016 de către casa de discuri Ad Vitam Records.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508