spot_img

”Un secol de cinema românesc”, la Cinemateca Portugheză

În perioada 13 ianuarie- 10 februarie 2017, la Cinemateca Portugheză, ICR Lisabona organizează împreună cu Dacin-Sara (Societatea autorilor români din audiovizual) şi cu Cinemateca Portugheză ciclul „Un secol de cinema românesc”. Seara de gală din 13 ianuarie 2017 va fi pusă, sub semnul Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul are loc cu ocazia centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice dintre România şi Portugalia, evocat în acest an de ambele ţări printr-o amplă suită de evenimente culturale şi diplomatice. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul proiecțiilor.

Între cinematografia românească şi publicul cinefil portughez s-a dezvoltat, de o bună bucată de vreme, o puternică şi durabilă poveste de dragoste. Mărturie stau, între altele, succesul de public al “Festivalului Filmului Românesc” organizat de ICR Lisabona în 2014 precum şi numeroasele premii pe care filmele româneşti le-au primit la festivaluri precum IndieLisboa şi Curtas Vila do Conde.

În acest context, Institutul Cultural Român de la Lisabona a dorit lărgirea ariei de oferte din zona filmului românesc pe piaţa lusitană şi, în parteneriat cu Cinemateca Portugheză, Dacin Sara, UCIN, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Arhiva Naţională de Filme (ANF) și Cinemagix organizează ciclul “Un secol de cinema românesc”. Astfel, între 13 ianuarie şi 10 februarie 2017 vor fi prezentate, în mare parte în premieră în Portugalia, 26 de filme care creionează o panoramă convingătoare a creaţiei cinematografice româneşti de la pionieri până la autorii contemporani.

În deschiderea ciclului, joi 12 ianuarie ora 16, va avea loc la sediul Cinematecii Portugheze din Rua Barata Salgueiro no. 39 o masa rotundă cu presa lusitană şi reprezentanţi ai mediului profesional din Portugalia (deschisă publicului cinefil). Tot în Rua Barata Salgueiro, vineri 13 ianuarie la ora 18.30, va avea loc şi seara de gală a evenimentului, dedicată Zilei Culturii Naţionale, urmată de proiecţia filmelor “Scurtă Istorie “ de Ion Popescu-Gopo şi “Hotel de Lux” de Dan Piţa. La cele două momente vor participa personalităţi ale filmului românesc precum regizorii Dan Piţa, Şerban Marinescu şi Laurenţiu Damian, Directorul Cinematecii Portugheze Domnul José Manuel Costa, Directorul CNC şi al ANF Doamna Anca Mitran, istoricii de film Titus Vîjeu şi Marilena Ilieşiu.

Programul proiecţiilor din luna ianuarie este următorul:

13 ianuarie       19h00  Scurtă Istorie                           Ion Popescu-Gopo

Hotel de Lux                           Dan Piţa

16 ianuarie       19h00  La capătul liniei                       Dinu Tănase

17 ianuarie       19h00  La moara cu noroc                  Victor Iliu

18 ianuarie       21h30  Pădurea Spânzuraţilor             Liviu Ciulei

20 ianuarie       19h00  Răscoala                                  Mircea Mureşan

21 ianuarie       21h30  Felix şi Otilia                           Iulian Mihu

24 ianuarie       19h00  Reconstituirea                         Lucian Pintilie

25 ianuarie       19h00  Mama                                      Elisabeta Bostan

26 ianuarie       21h30  Mihai Viteazul                         Sergiu Nicolaescu

27 ianuarie       19h00  Iacob                                       Mircea Danieliuc

28 ianuarie       21h30  Adela                                      Mircea Veroiu

30 ianuarie       21h30  Secvenţe                                  Alexandru Tatos

31 ianuarie       21h30  Moromeţii                               Stere Gulea

În luna februarie vor mai fi proiectate filmele:

Dincolo de nisipuri                              Radu Gabrea

Luchian                                               Nicolae Mărgineanu

Zidul                                                   Constantin Vaeni

Cel mai iubit dintre pământeni            Şerban Marinescu

Ţapinarii                                              Ioan Cărmăzan

Rămânerea                                          Laurenţiu Damian

Războiul de Independenţă                  Aristide Demetriade/ Grigore Brezeanu

Restul e tăcere                                     Nae Caranfil

Marfa şi banii                                      Cristi Puiu

Occident                                             Cristian Mungiu

A fost sau n-a fost?                             Corneliu Porumboiu

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii     Cătălin Mitulescu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508