spot_img

Vizita la Londra a președintelui ICR, Radu Boroianu

În perioada 13-17 noiembrie 2016, președintele Institutului Cultural Român s-a aflat la Londra, punctul cel mai occidental al unei turneu de întâlniri oficiale, care a mai inclus Bruxelles, Haga și Paris. În capitala Marii Britanii, dl. Radu Boroianu, care a fost însoțit de directorul ICR Londra, dl. Dorian Branea, a discutat cu decidenții unor importante instituții britanice câteva dintre prioritățile de promovare ale Institutului, care includ, în primul rând, seria de programe de celebrare a Centenarului Unirii și evenimentele culturale conexe Președinției române a Consiliului UE, precum și câteva inițiative ce vizează strict colaborarea româno-britanică în următorii ani.

Primii interlocutori ai președintelui ICR au fost Sir Ciarán Devane, președintele British Council, şi d-na Rebecca Walton, directoarea Direcției Europa a British Council. Întâia temă abordată a fost cea a unei Europe a culturii, în jurul proiectului domnului Radu Boroianu legat de limba latină – „prima instituție continental-europeană”.

S-a căzut de acord că votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu trebuie să afecteze relațiile culturale cu țările membre ale acesteia, ci dimpotrivă; în perspectiva unor eventuale noi aranjamente instituționale, acestea devin cu atât mai importante cu cât se întemeiază pe o Europă mai profundă și mai puternică, aceea a valorilor comune.

În acest context, Institutul Cultural Român și British Council își propun să dezvolte împreună, atât la nivelul direcțiilor centrale, cât și prin reprezentanțele respective, mai multe proiecte menite să concretizeze un parteneriat pe care părțile și-l doresc din ce în ce mai strâns, pentru a putea să avanseze setul de valori europene împărtășite de ambele instituții. Inițiativele avute în vedere, care completează colaborările punctuale deja existente, vizează o coordonare crescută în cadrul EUNIC, precum și lansarea unor noi demersuri paneuropene, dezvoltarea unor acțiuni concertate pentru programul „Timișoara – Capitala Culturală a Europei 2021”, dar și diferite proiecte de dezvoltare instituțională și profesională, ce presupun mobilizarea resurselor comune. E de așteptat, ca atare, o acțiune din ce în ce mai conjugată între Institutul Cultural Român și British Council în România, în Marea Britanie și la nivelul întregii Europe.

Următoarea întâlnire a avut loc la Tate Modern, un posibil partener strategic în eforturile de promovare a artei românești contemporane. Aici discuțiile au fost purtate cu dl. Matthew Gale, curatorul șef al celebrului muzeu, și cu d-na Juliet Bingham, curatoarea proiectelor est-europene. Dl. Radu Boroianu a pledat, remarcând numele românești care au fost incluse în ultimii ani în expozițiile de la Tate Modern – unele chiar în proiecte realizate cu sprijinul ICR – că prezența românească merită diversificată, pentru a include importanți artiști contemporani din România care au intrat mai rar sau nu au intrat până acum în atenția curatorilor britanici. Partea română, a asigurat președintele ICR, este pregătită să se implice, așa cum a făcut-o și în trecut, nu numai în proiectele propriu-zise, ci și în susținerea unor vizite de documentare în România, care să ducă la conturarea și apoi realizarea unor proiecte în parteneriat.

Cea de-a treia întâlnire a avut loc la BBC, unde interlocutorul a fost dl. Simon Derry, director regional pentru Europa și Orientul Mijlociu al BBC Media Action, divizia de training a prestigiosului organism de presă. Discuția a explorat posibilitatea refacerii, printr-un parteneriat între BBC și ICR, cu sprijinul British Council, a programului de instruire și perfecționare a tinerilor jurnaliști, derulat până în urmă cu câțiva ani de BBC în România. Propunerea susținută de președintele ICR a fost ca instruirea propriu-zisă, axată pe dimensiunile cele mai relevante ale profesiei, să fie dublată și de un stagiu de practică la BBC pentru cursanții cei mai valoroși, printr-o bursă oferită de Institutul Cultural Român. Proiectul se află, deocamdată, în faza de explorare, urmând ca detaliile lui (format, module, calendar) să fie definitivate în următoarele luni.

În ultima seară petrecută la Londra, în 16 noiembrie, președintele ICR, la rândul său regizor de teatru, a deschis un eveniment de celebrare a Centenarului DADA, realizat de un grup de artiști români stabiliți în Marea Britanie, care au pus în scenă, în regia lui Cristian Luchian, piesele „Batista de nori“ şi „Inima de gaz“ de Tristan Tzara în noul spațiu teatral deschis la sediul ICR Londra. Dl. Radu Boroianu a vorbit, printre altele, despre importanța creativității românești pentru reputația internațională a României, evocând marile noastre valori din arte și științe, care și-au împlinit destinul în străinătate și care sunt recuperate acum în programele  Institutului Cultural Român. După spectacol, președintele ICR s-a întreținut cu câțiva dintre artiștii români care activează în Marea Britanie, cu membri ai comunității românești de la Londra, dar și cu publicul britanic.

Vizita a fost completată, pe întreg parcursul, cu scurte descinderi în mai multe spații culturale londoneze unde se desfășoară ori s-au desfășurat proiecte românești realizate la inițiativa sau cu susținerea ICR Londra, cum ar fi Royal Opera House Covent Garden, Royal Academy of Arts sau St Martin-in-the-Fields.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508