spot_img

Laboratorul de Artă – Locul unde din spectator devii protagonist, atât în sala de spectacol, cât şi în propria viaţă

În luna octombrie a luat naştere Laboratorul de Artă – un concept nou în România, născut din dorinţa unor tineri profesionişti de a aduce arta mai aproape de oameni. Laboratorul de Artă îşi propune să creeze o comunitate de artişti şi iubitori de artă, care împreună să construiască iniţiative culturale cu impact. Conceptul are la bază ideea de cercetare a omenescului, concept inspirat din Laboratorul de Noapte (proiect dezvoltat de Antoaneta Cojocaru, actriţă şi regizor la teatrul Bulandra).

Laboratorul de Artă este locul în care, din spectator devii protagonist. Atât în sala de spectacol, cât şi în propria viaţă.

Laboratorul de Artă este o organizaţie care aduce românii mai aproape de artă şi de multiplele sale valenţe, dezvoltând în acest sens diverse proiecte (cursuri, cluburi de învăţare, evenimente etc.). Organizaţia a fost înfiinţată de o echipă de tineri profesionişti care au experimentat puterea transformatoare a artei în vieţile proprii şi care îşi doresc acum să investească într-o Românie mai bogată cultural şi emoţional.

Pe termen lung, organizaţia va crea un hub în care tinerii artişti profesionişti să găsească contexte în care să-şi valorifice talentele, iar iubitorii de artă să aibă posibilitatea de a lua contact direct cu resurse şi artişti din diverse arte (actorie, mişcare, muzică, pictură, lectură s.a.). Pentru a duce schimbarea mai departe, membrii comunităţii vor dezvolta şi sprijini iniţiative culturale de impact. Totodată, Laboratorul de Artă vrea să ajute companiile să construiască culturi organizaţionale duse la următorul nivel – bazate pe acceptare, asumare de riscuri, inovaţie, curaj, adevăr, relaţii umane.

“Oamenii se apropie de artă din postura de spectatori, în cel mai bun caz. Cei mai mulţi credem despre noi că suntem lipsiţi de talente, drept urmare nici nu ne gândim că am putea lua în calcul arta ca formă de exprimare. Noi, echipa din spatele Laboratorului de Artă suntem dintre aceia care şi-au dat o şansă, înainte să tragă concluzia. Aşa că, acum 3 ani, ziceam Da unui curs de actorie cu Antoaneta Cojocaru şi ne dădeam consimţământul, în felul ăsta, fără să ştim, să ne schimbăm părerea despre noi, despre viaţă, despre idealuri, bunătate, urât, iubire, împreună şi să ne apropiem de artă. Acum vrem să le arătăm şi altora că arta nu înseamnă “frumosul” stabilit de societate, că arta se naşte din exprimarea sinelui, cercetarea şi acceptarea a tot ce este uman în noi. Că nu avem de ce să fugim de umbrele noastre, pentru că uman e antonim cu perfecţiune. Acceptarea acestui adevăr îţi oferă o mare libertate de a fi. Ca şi cum abia atunci începi să respiri până la capăt.” – Ioana Lupu, PR Laboratorul de Artă

Ca prim proiect, Laboratorul de Artă lansează un curs de actorie cu Antoaneta Cojocaru, actriţă şi regizor la teatrul Bulandra. Cursul se adresează tinerilor profesionişti, care vor să înveţe să ia decizii nu doar cu mintea, ci şi cu sufletul şi pentru care e important să creeze relaţii autentice cu cei din jur. Pentru mai multe detalii despre curs, accesează pagina de Facebook Laboratorul de Artă sau pagina web: www.antoanetacojocaru.ro/cursuri-de-teatru-laborator/ .

Indiferent ce vârstă sau profesie ai, dacă îţi place arta şi eşti interesat să descoperi mai multe despre cum poţi integra arta în obiceiurile din viaţa ta, urmăreşte pagina de Facebook Laboratorul de Artă!

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508