spot_img

Caravana EUB, ecouri din ”inima” Târgului Gaudeamus 2016

Editura Universității din București anunță volumele prezentate la Târgul Gaudeamus 2016.

„O lucrare interdisciplinară, importantă pentru filosofie şi istoria ştiinţei, dar şi pasionantă prin ilustrarea traseului « aventurii cunoaşterii »”  – astfel a fost caracterizată cartea ”COSMOLOGIE FILOSOFICĂ – TEXTE FUNDAMENTALE, vol. 1: RENAŞTEREA ŞI MODERNITATEA TIMPURIE” (ed. general Dana Jalobeanu, ed. de volum Dana Jalobeanu, Doina-Cristina Rusu): prof. Mircea Rusu (Facultatea de Fizică), prof. Vlad Alexandrescu (Facultatea de Litere), precum şi Dana Jalobeanu, împreună cu autori şi colaboratori ai proiectului, au evidenţiat, de asemenea, premiera traducerilor în limba română şi valoarea analizelor ce însoţesc textele.

Lansarea primelor două volume NOVA STUDIA CLASSICA, NOVA SERIES (ed. Liviu Franga, Raluca Grigoriu), vol. 1 IDEI ŞI ZEI şi vol. 2 CONSTANTIN I. BALMUŞ. BIOBIBLIOGRAFIE (acesta din urmă datorat unui colectiv BCU), precum şi a volumului Bartholomaeus Eustachius din San Severino, LIBELLUS DE DENTIBUS / MIC TRATAT DESPRE DINŢI (ediţie bilingvă de Ana-Cristina Halichias în colaborare cu Oana-Cella Andrei) a fost un prilej de întâlnire şi dialog pentru mai multe generaţii de filologi clasici. S-a remarcat prezenţa prof. univ. dr. Gabriela Creţia. În acelaşi timp, prof. univ. dr. Mariana Băluţă-Skultéty a salutat momentul prin aprecieri referitoare la primele două volume NOVA STUDIA CLASSICA, NOVA SERIES („perspective de ultimă oră, caracteristici definitorii ale cercetării ştiinţifice a clasiciştilor”, respectiv „îmbogăţirea patrimoniului filologiei clasice şi, totodată, al culturii şi civilizaţiei româneşti”) şi la LIBELLUS DE DENTIBUS / MIC TRATAT DESPRE DINŢI („actuala traducere în limba română, realizată de Ana-Cristina Halichias, inspirată tălmăcitoare şi comentatoare competentă, are, comparativ cu cele câteva ediţii de până acum realizate în alte limbi, şi calitatea de a se distinge printr-un subliniat caracter ştiinţific”). Evenimentul a găzduit şi lansarea volumului Liviu Franga, Teatru scris, Editura Eikon, 2016.

Originalitatea lucrării lui Cosmin-Ştefan Dogaru CHARLES I AND THE ROMANIAN TWO-PARTY SYSTEM (1866-1914). HISTORY SEEN THROUGH POLITICAL SCIENCE LENSES a fost evidenţiată de prof. univ. dr. Laurenţiu Vlad (Universitatea din Bucureşti), secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, şi de prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean (Universitatea din Craiova). Cosmin-Ştefan Dogaru, autorul volumului, a împărtăşit perspectivele şi obiectivele cercetării sale.

Activitatea didactică şi ştiinţifică a prof. univ. dr. Vasile Morar a fost în centrul atenţiei cu prilejul lansării volumului 50 DE ANI ÎN FACULTATEA DE FILOSOFIE. PE CALEA MORALEI ELEMENTARE. VOLUM ANIVERSAR: O CARTE DEDICATĂ PROFESORULUI VASILE MORAR LA ÎMPLINIREA A 70 DE ANI DE UNITATE MORALĂ A VIEŢII (ed. Mihaela Pop, Oana Şerban). Evenimentul, moderat de editorii volumului, s-a remarcat prin personalităţile care au luat cuvântul: Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Petre Roman, fost prim-ministru al României, Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, precum şi profesorul Vasile Morar.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508