spot_img

Se lansează SEMI / SILENT, primul laborator independent de creație sonoră și radiofonică din România

Sâmbătă, 22 octombrie 2016, ora 16.00, la sediul OAR, se lansează SEMI / SILENT cu o colecție de podcasturi de creație sonoră și radiofonică autohtonă.

SEMI / SILENT – www.semisilent.ro – este primul proiect independent ce reinventează la scară locală creația radiofonică și propune documentare sonore pentru studiul patrimoniului imaterial. Arta radio este un domeniu cu tradiție încă de la apariția mediului radiofonic, dar astăzi e ignorată de posturile comerciale, iar cele de stat din România o practică cu precădere în studio și o împachetează ca teatru sau ficțiune. Proiectul nostru se prezintă ca o platformă online de podcasturi de artă radio, documentar sonor de creație bazate pe înregistrări de teren.

În deschiderea evenimentului, autorii SEMI / SILENT prezintă în premieră creații radiofonice originale, realizate doar cu înregistrări de teren, descoperiri personale în peisajul sonor al Bucureștiului. Cotidianul sonor urban este recuperat din locuri familiare – Gara de Nord, Piața Obor și Mănăstirea Antim – de autorii Mara Mărăcinescu, artist sonor și inginer de sunet, Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural la RFI și Sașa Liviu-Stoianovici, muzician.

Punând proiectul în context internațional, Silvan Gire, producător și fondator ARTE Radio Franța, vorbește despre noile formate ale creației radiofonice  documentare . ARTE Radio este o platformă de creație radiofonică online de prestigiu, fondată la inițiativa canalului cultural de televiziune ARTE.

Evenimentul se încheie cu o discuție despre perspectivele pe care le deschide SEMI / SILENT în creație și cercetare, pentru dezvoltarea și difuzarea de producții sonore elaborate de artiști, cercetători, jurnaliști și alți pasionați ai genului radiofonic. Specialiști în etnografie, antropologie, sociologie, arhitectură și urbanism vor participa la o masă rotundă moderată de antropologul Ciprian Tudor.

Cu ocazia lansării, în zilele 21 și 23 octombrie, are loc un atelier de scriere sonoră dirijat de Silvain Gire, fondatorul ARTE Radio.

SEMI / SILENT este o inițiativă a programului Sâmbăta Sonoră creat în 2009 de Asociația Jumătatea Plină pentru investigarea artelor sonore și a muzicilor contemporane.

___________________________________________________________________

Lansare SEMI / SILENT

Sâmbătă, 22 octombrie, ora 16

Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România

Str. Pictor Arthur Verona, nr. 19, București

_____________________________________________________________________

Program extins:

2-6 noiembrie: prezentarea proiectului, sesiune de ascultare și atelier de field recording dirijat de Mara Mărăcinescu în cadrul festivalului de film Alter-Native, Târgu Mureș, în parteneriat cu Galeria B5 Studios.

9-11 noiembrie: prezentarea proiectului, sesiune de ascultare în și atelier de field recording dirijat de Mara Mărăcinescu în cadrul festivalului Temps d’Images, Cluj.

*SEMISILENT.RO a organizat în cadrul festivalului Pelicam 2016 o prezentare a proiectului și un atelier de field recording pentru liceeni, iar în cadrul festivalului CUCA 2016 un spațiu de ascultare.

_____________________________________________________________________

SEMI / SILENT este susținut de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația Jumătatea plină prin programul Sâmbăta Sonoră

Parteneri: ARTE Radio, Institutul Francez, Ordinul Arhitecților din România, Asociația Les herbes folles, Asociația Dala, Asociația ARTeast, Colectiv A.

Sponsor: Corcova

Parteneri media: Zeppelin, Sub25, DOR, Revista Arta, Scena9, feeder.ro

www.semisilent.ro

www.facebook.com/SEMI-SILENT-1089379971117207/

www.sambatasonora.blogspot.com

www.facebook.com/Asociaţia-Jumătatea-plină-205349602818445/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508