spot_img

FNT 2016: Programul zilei a VII-a

Complexitatea selecţiei Festivalului Naţional de Teatru (şi a fenomenului teatral al  începutului de secol XXI ) se oglindeşte cumva şi în lista numelor care semnează regia celor opt spectacole programate joi, 27 octombrie 2016, invitate din Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Paris-Franţa: trei regizori (între care unul consacrat in film), trei coregrafi, un actor-regizor şi un scenograf. Ei sunt: Carolyn Carlson, Alexandru Dabija, Radu Jude, Răzvan Mazilu, Horaţiu Mălăele, Ana Mărgineanu, Dominique Serrand şi Helmut Stürmer (asistat de Silviu Purcărete).

Lansarea de carte de joi, 27 octombrie 2016, vă propune o veritabilă premieră în România: „Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini”, volum coordonat de David Esrig. Este o restituire şi o completare necesară pentru cultura teatrală românească, întrucat acest tratat, apărut în premieră absolută acum 30 de ani în Germania, se bucură şi azi de o apreciere unanimă, regăsindu-se în majoritatea bibliografiilor de la facultăţile de artă. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa autorului – David Esrig, invitat special al Festivalului – şi a traducătorului cărţii, Victor Scoradeţ.

Vă invităm, desigur, şi la deja obişnuitele audiţii on-air a trei spectacole de teatru la microfon, produse de Teatrul Naţional Radiofonic şi difuzate ca în fiecare zi a Festivalului pe frecvenţele Radio România Cultural.

Masterclass-ul condus de celebra coregrafă Carolyn Carlson, dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România – continuă astăzi, oferind participanţilor oportunitatea unică de a asista, alături de echipa coordonată de marea artistă, la o repetiţie deschisă pentru spectacolul „NOW” realizat de Carolyn Carlson Company din Franţa,  care se va juca în această seară la Sala Studio a TNB.

De ce această operă? Ea se adresează acestor case şi locuri de neuitat în care locuim, martori ai aspiraţiei ardente a umanităţii la siguranţă şi ai ataşamentului pe care-l trăim faţă de forţele misterioase ce stau la baza realităţii tangibile a valorilor noastre profane şi sacre. O recunoaştere a vieţilor noastre cotidiene revelate. Imensitatea minusculă a prezenţei noastre în Univers.” (Carolyn Carlson)

Iată programul orar al evenimentelor ce se vor desfăşura în cea de-a şaptea zi a Festivalului Naţional de Teatru:

Joi, 27 octombrie

LANSARE DE CARTE

16.00 Librăria Cărtureşti Verona

Commedia dell’arte de David Esrig

Editura Nemira, Colecţia Yorick

SPECTACOLE

18.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier

Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman

Regia: Radu Jude

Scenografia: Iuliana Vîlsan

Produs de: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara

Durata: 2h 30 min fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

18.00 Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”

Linoleum de Vladimir şi Oleg Presniakov

Regia: Alexandru Dabija

Decorul şi costumele: Adriana Grand

Produs de: Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Durata: 2h fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani

18.00 Teatrul de Comedie, Sala „Radu Beligan”

La Pulce, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau

Adaptarea scenică şi regia: Horaţiu Mălăele

Decorul: Lia Manţoc

Costumele: Anca Răduţă

Produs de: Teatrul de Comedie, Bucureşti

Durata: 1h 45 min fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

20.00 Teatrul Mic

Anul dispărut.1989 de Peca Ştefan

Regia: Ana Mărgineanu

Scenografia: Anda Pop

Produs de: Teatrul Mic, Bucureşti

Durata: 1h 50 min fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

20.30 Teatrul Odeon, Sala Majestic

Fuchsiada după Urmuz

O instalaţie teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete

Costumele: Corina Grămoşteanu

Măştile: Ilona Varga-Járó

Decorul şi light-design-ul: Helmut Stürmer

Produs de: Teatrul German de Stat Timişoara

Durata: 1h 10 min fără pauză

Spectacol în limba germană cu traducere în limbile română şi engleză

Nerecomandat persoanelor sub 12 ani

21.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio

Acum

Coregrafia: Carolyn Carlson

Scenografia, foto şi video: Maxime Ruiz

Costume:  Chrystel Zingiro

Produs de: Théâtre National de Chaillot. In colaborare cu: Carolyn Carlson Company. O coproducţie: Ballet du Nord – Centre Chorégraphique National Roubaix Nord-Pas de Calais / L’Atelier à spectacle / La scène conventionnée de l’Agglo du Pays de Dreux

Durata: 1h 20 min fără pauză

Spectacol de teatru-dans, text în limba engleză cu traducere în limba română

22.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură

Pour toujours (În vecii vecilor)

Regia, decorul şi coregrafia: Dominique Serrand

Costumele: Carmencita Brojboiu

Produs de: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Durata: 1h 30 min fără pauză

Spectacol de dans

22.00 CREART

Mon Cabaret Noir

Conceptul, regia, coregrafia şi costumele: Răzvan Mazilu

Produs de: Teatrelli – CREART (Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti)

Durata: 1h 30 min fără pauză

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

ON AIR. TEATRU RADIOFONIC

19.00 Radio România Cultural

Fuchsiada după Urmuz

Scenariul radiofonic, rostirea vorbelor şi regia artistică: Gavriil Pinte

Produs de: Teatrul Naţional Radiofonic

Arta Popescu

O biografie poetică de Gavriil Pinte după opera antumă şi postumă a poetului Cristian Popescu

Regia artistică: Gavriil Pinte

Produs de: Teatrul Naţional Radiofonic

22.30 Radio România Cultural

Teatru serial

A douăsprezecea noapte de William Shakespeare

Regia artistică: Titel Constantinescu

Produs de: Teatrul Naţional Radiofonic

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508