spot_img

10, 50, 60, 100: cifrele magice ale Congresului Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru

La 50 de ani de la prima ediție a festivalului de teatru BITEF și la 60 de ani de la înființarea Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT-IATC), a avut loc la Belgrad – Serbia (26 septembrie – 1 octombire) cel de-al 28-lea congres mondial al criticilor de teatru. Peste 100 de reprezentanți ai secțiilor naționale de pe toate continentele au fost prezenți pentru a decide aspecte importante privind activitatea viitoare a asociației, dar și pentru a vota Președintele și Secretarul General al asociației, precum și componența noului comitet executiv (EX-COM). România a fost reprezentată de Octavian Saiu – Președinte şi Irina Ionescu – Secretar General (AICT – Teatrologie), Oltița Cântec – Președinte (AICT.Ro), Ludmila Patlanjoglu (invitat onorific).

În urma voturilor exprimate, Margareta Sörenson (Suedia) și Michel Vaïs (Canada) au fost realeși în funcțiile de Președinte, respectiv Secretar General al AICT-IATC. Din noul comitet executiv (EX-COM) al asociației vor face parte, pentru următorii doi ani, critici de teatru din: Canada, China, Franța, Georgia, India, Japonia, Nigeria, Polonia, Serbia și SUA. Totodată, Octavian Saiu a fost reconfirmat de către noul EX-COM ca Secretar General Adjunct al AICT.

În cadrul congresului de la Belgrad a fost acordat și Premiul Thalia al AICT, ajuns la 10 ani de existență. Acesta a revenit nigerianului Femi Osofisan – dramaturg, regizor, cercetător de mare anvergură de pe continentul african. Iniţiativa acordării acestei distincţii aparţine criticului Ludmila Patlanjoglu, iar autorul concepţiei plastice a Trofeului (un elegant baston cu mâner de argint sub forma măştii greceşti a Thaliei) este scenograful Dragoş Buhagiar. De-a lungul timpului, au mai fost încununaţi cu Premiul Thalia: Eric Bentley (SUA), Jean-Pierre Sarazac (Franţa), Richard Schechner (SUA), Kapila Vatsyayan (India) și Eugenio Barba (Danemarca).

În contextul extrem de ofertant al festivalului de teatru BITEF 2016 – director artistic Ivan Medenica – și al celui de-al 28-lea congres AICT-IATC, a avut loc și conferința internațională „Newness and Global Theatre: Between Commodification and Artisitc Necessity‟, coordonată de un comitet științific format din Savas Patsalidis, Margareta Sörenson și Octavian Saiu, care au fost și moderatorii dezbaterilor. Temele aduse în discuție de participanți au vizat noutatea în teatru, inovația pe scenă, originalitatea, dar și provocările societății informaționale, sub semnul dihotomiei dintre arta contemporană și simplul mercantilism. Lucrările conferinței au fost deschise de Erika Fischer-Lichte (Germania) și de George Banu (România/Franța).

O prelegere despre impactul social al artei scenice românești a fost susținută de teatrologul Irina Ionescu (România), care a punctat sub titlul „New Performing Vocabulary in Romania‟ trei momente importante: poetica dadaistă lansată de Tristan Tzara (la momentul simbolic al centenarului), perioada marilor spectacole semnate de patriarhii teatrului românesc – Liviu Ciulei, David Esrig, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie – și respectiv actualitatea imediată reprezentată, în special, de montările Gianinei Cărbunariu.

O parte dintre prelegerilor susținute de participanții la conferință vor fi publicate într-un număr viitor al revistei on-line „Critical Stages/Scènes Critique‟, condusă de Savas Patsalidis (Grecia). Cel mai recent număr al acestei publicații a apărut de curând, având ca temă universul dansului contemporan: www.critical-stages.org/13/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508