spot_img

Premiile ”Constantin Brâncoveanu” au omagiat stâlpii identității spirituale

Distincțiile care încununează reprezentanții cei mai de seamă pentru 7 domenii din cultura română s-au decernat pentru a treia oară la Mogoșoaia. Joi, 29 septembrie 2016, seara a intrat pe covor roșu în curtea Palatului Mogoșoaia. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești a găzduit omagiul pe care Fundația Alexandrion începe să îl transforme într-o tradiție anuală. Domnul Nawaf Salameh, Președintele fundației remarca faptul că „premierea în chiar Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia a celor mai de seamă cărturari și artiști ai neamului românesc reprezintă un minunat omagiu adus Sfinților Martiri Brâncoveneni. Este un mod de a da istoriei românești o dimensiune contemporană. Cei mai valoroși intelectuali români au primit premiul marcat de figura severă a lui Vodă Brâncoveanu, semn că spiritul său ne tutelează, că luminează calea spre viitor a creștinilor ortodocși din România și din Europa”. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

Premiul acordat întâi stătătorului Bisericii Antiohiei pentru „lupta permanentă pentru pace și pentru oprirea dezastrului care se petrece la nivel global” a venit în sprijinul “strigătului de pace pentru Orientul Mijlociu și în mod deosebit pentru Siria. Ne-am săturat de terorism, de takfirism și de răpirea oamenilor. Ne-am săturat de promisiuni și de încălcarea drepturilor omului” nota înaltul ierarh din Damasc.

„Cu ce să rămână istoria dintr-o seară ca aceasta? Cu dorința personalităților unei culturi de a se întâlni” a exclamat Ioan Bulei atunci când i-a fost înmânat premiul pentru istorie. Laureat pentru volumul „Regina Maria. Puterea amintirii”, istoricul a primit distincția „Constantin Brâncoveanu” avându-se în vedere și întreaga sa activitate a explicat președintele juriului.

Artele Plastice au fost al doilea domeniu pentru care a fost anunțat câștigătorul. Pictorul Mihai Vladimir Zamfirescu a primit diploma și statueta remarcând faptul că toți cei nominalizați „stau în credința pe care este clădită măreția neamului românesc”.

Ileana Mălăncioiu a fost aplaudată la scenă deschisă, când a primit premiul pentru literatură. Poeta „Urcării Muntelui” a amintit că, deși Brâncoveanu este pomenit mai ales pentru sfârșitul tragic, importanța acestuia vine și din cei 26 de ani de domnie când a dat o față nouă culturii din Țara Românească dar și că finalul nu ar fi putut să fie atât de sfâșietor fără vicleniile celor care l-au săpat din propria lui țară.

„Prin concertele lui suntem prinși în lanțul dragostei pentru frumos” a fost prezentat Valentin Gheorghiu ca laureat al secțiunii Muzică. Membru al juriului, Grigore Leșe a completat introducerea cu o horă dorind însănătoșirea grabnică a premiantului care a fost reprezentat la Mogoșoaia de soție.

Premiul pentru Arhitectură a mers la Romeo Ștefan Belea, „care este doctor în săli de spectacole, Teatrul național din București, Sala Palatului, Sala Omnia trecând prin mâna dânsului”. Romeo Belea a câștigat aducând pe scenă imaginea legăturii dintre generația arhitecților care au modelat Bucureștiul interbelic și generațiile de azi.

Victor Rebengiuc este laureatul Premiului pentru Teatru la 60 de ani de când face această profesie, ani în care momente esențiale de pe scenele românești au fost jucate între dânsul și colegii săi: „Viața sau moartea ne-au împărțit”.

Actorul a revenit pe scenă și atunci când a fost anunțat numele câștigătorului pentru secțiunea Film. Domnul Rebengiuc era de această dată purtătorul cuvintelor de mulțumire adresate de regizorul Lucian Pintilie publicului Premiilor „Constantin Brâncoveanu”.

Alte două distincții au pornit în două direcții foarte opuse din partea organizatorilor. O bursă destinată celui mai bun elev din școala din comuna Brâncoveni a mers la Emilia Dumitru, iar ultimul Premiu Special al serii a celebrat un muzician care „a făcut tot”, Eugen Doga. Fiica maestrului a fost la Mogoșoaia pentru a mulțumi în numele acestuia.

Premiile constau într-o diplomă și o lucrare originală în bronz semnată de Ioan Bolborea dar și din angajamentul organizatorilor să sponsorizeze o lucrare viitoare a laureatului.   În acest an, juriul a fost compus din academicianul Dan Berindei, academicianul DR Popescu, istoricul Ion Scurtu, arhitectul Dorin Ștefan, artistul Ștefan Râmniceanu, criticul literar Eugen Negrici, muzicianul Grigore Leșe, criticul de teatru Monica Andronescu, criticul de film Cristina Corciovescu, secretarul juriului fiind Dumitru Constantin. Prim-solista Operei din Sofia, Radostina Nikolaeva, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici a încheiat seara cu aria Elvirei din Ernani.

Partenerii media ai celei de-a treia ediții a Premiilor Constantin Brâncoveanu, organizată de Fundația Alexandrion, sunt: Cotidianul, B1 TV, Bursa, Gold FM, Cațavencii, ziarul Ring, Contemporanul, AgențiadeCarte.ro, Piața Financiară, Formula AS.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Poeta Ileana Mălăncioiu a rămas o mare poetă. Mă bucur că a primit acest premiu. Iată ca se poate să nu uităm adevărații scriitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508