spot_img

Gheorghe Zamfir, un artist care are fir direct cu Dumnezeu

M-am apropiat încet, cu paşi nesiguri, urma întâlnirea cu o legendă. Mă gândeam că voi sta cât mai departe ca să nu tulbur ,,corola de minuni a lumii”. Dacă telefonul a sunat şi invitaţia era din partea unei prietene rare, mi-am spus că va trebui să fiu prezentă la Festivalul Internaţional de Nai ,,Gheorghe Zamfir”.

Găeşti, 2016, a treia ediţie

Am ajuns la Găeşti, oraşul natal al inegalabilului artist, interpretul şi compozitorul Gheorghe Zamfir. În preajma conacului ,,Olănescu” din Parcul Central adia freamăt de legendă. Aerul era încărcat cu emoţie, aşteptare, nelinişte, un sentiment acut să suntem spectatorii unei întâmplări unice, intense, speciale. Oameni eleganţi, priviri respectuoase, etichetă, ştaif. Excelentă organizare a unui eveniment de anvergură. Autoriţile locale, sponsorii, organizatorii au demonstrat din plin respectul şi preţuirea cuvenite, acordate marelui muzician, maestrul Gheorghe Zamfir. Domnia sa era acolo, pe covorul roşu de pe treptele conacului, destins şi distins, gentil, zâmbitor, binevoitor. La câţiva metri noi, ultimele redute ale presei culturale, se fotografia cu toată lumea.

A urmat conferinţa de presă a evenimentului, a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Nai ,,Gheorghe Zamfir”. Protagonistul a vorbit publicului, cu o căldură umană rar întâlnită. Mă întrebam cum îşi poate păstra firescul, liniştea, echilibrul, o personalitate care a trăit din plin înălţimile ameţitoare ale succesului binemeritat dar şi zguduirile unei societăţi bolnave, în care valorile sunt aberant amestecate. Nu îl văzusem, nu îl ascultasem niciodată ,,pe viu”. A vorbit emoţionant despre mentorul domniei sale, naistul Fănică Luca, despre copilărie, parcursul artistic, devenire, destin de excepţie, împliniri şi deziluzii. Era, în cuvintele artistului, un hohot omenesc de viaţă trăită acut, până la sânge. Exprimate cald, calm, luminos, plin de iubire şi de credinţă în Dumnezeu. Un destin cu har, omagiat în urbea natală de către artişti de primă mărime.

A urmat recitalul maestrului Gheorghe Zamfir, în acompaniamentul Orchestrei Simfonice ,,Muntenia”, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Publicul se afla în proximitatea artiştilor iar această apropiere inducea o impresie de ireal, de magie. Parcă ai fi putut atinge cu mâna un miracol. O stare de transă în care grijile şi neliniştile cotidiene erau date tot mai încet, până la diminuarea totală. O bucurie inexprimabilă şi de neînţeles care înălţa către cer, fiinţa umană. Nu am putut vorbi atunci, acolo. Emoţia artistică transmisă prin acord sonor şi intensă vibraţie sufletească era deasupra cuvintelor şlefuite.

S-a întâmplat, ca graţie prietenei care mă invitase, jurnalista şi etnologul Luminiţa Tucă, să mă aflu preţ de un minut, lângă maestrul Gheorghe Zamfir. M-am apropiat cu smerenie şi paşi de plumb, preţ de o mână întinsă şi o fotografie. Mi-a transmis firescul, politeţea şi căldura umană pe care le intuisem, în fond, atributele reale ale unui artist născut, nu făcut.

M-am întreabat de ce un festival ca acesta, necesar, bine gândit şi excelent organizat, nu se desfăşoară pe una dintre marile scene ale acestei ţări. Probabil, pentru că trăim vremuri scoase din minţi, în care cultura şi talentul sunt decapitate. Este foarte mare lucru că festivalul ,,Gheorghe Zamfir” există, este foarte mare lucru că s-a întâmplat. Timp de patru zile au fost recitaluri de excepţie, muzică simfonică, repertoriu pop simfonic şi un regal de folclor.

O lecţie de eleganţă şi demnitate

În Parcul Central al oraşului Găeşti au fost seri de concerte splendide, profesionişti, nume de referinţă ale artei interpretative, public pe măsură, spectatori de pe mai multe continente. Un omagiu, o plecăciune, o reverenţă în faţa maestrului Gheorghe Zamfir. Un artist care la 75 de ani oferă o lecţie frumoasă despre verticalitate, eleganţă şi demnitate. Aplauzele se duc mai sus de noi şi încarcă, cumva, văzduhul. Cu frumuseţe, cu putere, cu har. Există îngeri puternici asupra acestui spaţiu numit România, există şi oameni aleşi care vorbesc numai de bine această ţară, prin ceea ce sunt şi prin ceea ce fac. Gheorghe Zamfir este emblematic pentru capitalul de imagine pe care l-a oferit, zeci de ani, ţării sale, în întreaga lume. Cred că nu are de ce să sufere că marii trecători ai timpului nu răspund demersurilor sale. Gheorghe Zamfir are fir direct cu Dumnezeu.

Găeşti, 2016. Festivalul Internaţional de Nai ,,Gheorghe Zamfir”, ediţia a III a

Clara MĂRGINEANU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508