spot_img

„Caravana filmului românesc”, la Cernavodă

În perioada 15 – 21 septembrie 2016, oraşul Cernavodă găzduieşte, timp de o săptămână, „Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale”.  Publicul este invitat, în fiecare seară, cu începere de la ora 19.30, în Piaţeta Centrului Civic, pentru a viziona o serie de frumoase şi importante filme româneşti, realizate în ultimii ani. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Filmele propuse în program abordează, cu umor sau cu duioşie, diferitele aspecte ale dragostei, fie că ne referim la „Dincolo de calea ferată”, filmul realizat de Cătălin Mitulescu sau că vorbim despre iubirea pentru muzică şi fidelitatea faţă de prieteni a lui Andrei Filipov, dirijorul de renume internaţional ajuns om de serviciu al Teatrului Balșoi din Moscova din „Concertul”, film pentru care Radu Mihăileanu a primit numeroase premii sau nominalizări la prestigioase festivaluri internaţionale de film, precum European Film Academy Award sau Premiile César. Vizionând filmul „Doar cu buletinul la Paris”, realizat de Şerban Marinescu, publicul va face haz de necaz urmărind aventura personajului principal, profesorul de sport, care toată viaţa a economisit bani să ajungă la Paris. Dar care, printr-un complex de împrejurări, nu merge nici la Paris şi, în plus, rămâne şi fără bani. Regizorul Dan Piţa cu al său film „Kyra Kyralina” va transporta publicul într-o altă lume, de mult, apusă, aceea a comunității multiculturale cu parfum balcanic din zona Brăilei. Iar prin subiecte abordate în „Live” (regia: Vlad Păunescu), „Carmen” (regia: Doru Niţescu) şi „Cel ales”, spectatorii vor recunoaşte, transpuse artistic, fragmente din viaţa cotidiană şi se vor regăsi în frământările şi problemele personajelor.

Din distribuţia acestor filme fac parte mari actori ai scenei şi filmului românesc: Maia Morgenstern, Rodica Lazăr, Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu, dar şi Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand. Muzica ambientală pe care spectatorii o pot asculta înainte începerii proiecţiilor este compusă şi interpretată de Florian Nanu.

Publicul prezent la proiecţiile în aer liber din Piaţeta Centrului Civic va avea ocazia să se întâlnească cu invitaţii speciali ai „Caravanei filmului românesc”: Ada Condeescu şi Cătălin Mitulescu, Bogdan Stanoevici şi Nicodim Ungureanu, dar şi cu regizorul Doru Niţescu, care vor vorbi spectatorilor despre filmele lor.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al patrulea an de existenţă, este acela de promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro, împreună cu MDV Audio Studio (www.mdvstudio.ro), a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei patru ani de existenţă, Caravana filmului românesc a fost în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reşiţa, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina, Mediaş, Turda, Giurgiu, Câmpina, Călăraşi şi Bucureşti, ajungând la un număr de aproximativ 80.000 de spectatori şi consemnând 1.700 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele clasice au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiectul este realizat cu sprijinul UCIN – Uniunea Cineaştilor din România şi cofinanţat de A.F.C.N. Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării).

La Cernavodă, proiectul este realizat în parteneriat cu: Primăria Cernavodă.

Parteneri media: Cinefan, All About Romanian Cinema  – AARC, Gratuitor, Urban Things, România pozitivă, RoEvents, iFestival.ro, Comunicate de afaceri, Timp Românesc, Prompt Media, Agenţia de Carte, Viitorul Ilfovean, Centrul Român pentru Iniţiativă Socială, Asociaţia Cris, Grădiniţe Bucureşti, Calendarul Copiilor, SuntParinte.ro, Intuitext

Program „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale”

Piaţeta Centrului Civic, Cernavodă

Joi, 15 septembrie, ora 19.30: CONCERTUL

Regia: Radu Mihăileanu; Scenariul: Matthew Robbins, Héctor Cabello Reyes, Thierry Degrandi, Alain-Michel Blanc, Radu Mihăileanu

Cu: Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Vlad Ivanov, Miou-Miou;

Vineri, 16 septembrie, ora 19.30: CARMEN

Regia: Doru Niţescu; Scenariul: Tudor Voican, Doru Niţescu, Cătălin Cocris

Cu: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Doru Ana, Nicodim Ungureanu

Invitat special: Doru Niţescu

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 19.30: DINCOLO DE CALEA FERATĂ

Scenariul și regia: Cătălin Mitulescu;

Cu: Ada Condeescu și Alexandru Potocean

Invitaţi speciali: Ada Condeescu şi Cătălin Mitulescu

Duminică, 18 septembrie, ora 19.30: CEL ALES

Scenariul şi regia: Cristian Comeagă;

Cu: Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte

Invitaţi speciali: Bogdan Stanoevici şi Nicodim Ungureanu

Luni, 19 septembrie, ora 19.30: LIVE

Regia: Vlad Păunescu; Scenariul: Mihai Mănescu, Vlad Păunescu

Cu: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Valentin Teodosiu, Adrian Titieni, Claudiu Bleonţ

Marți, 20 septembrie, ora 19.30: KYRA KYRALINA

Regia: Dan Piţa; Scenariul: Ioan Grigorescu, după romanul lui Panait Istrati;

Cu: Iulia Dumitru, Corneliu Ulici, Iulia Cîrstea, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu

Miercuri, 21 septembrie, ora 19.30: DOAR CU BULETINUL LA PARIS

Regia: Şerban Marinescu;

Scenariul: Şerban Marinescu, Denis Dinulescu;

Cu: Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Răzvan Vasilescu, Adrian Titieni

Proiecţiile vor avea loc în perioada 15 – 21 septembrie, cu începere de la ora 19.30,  în Piaţeta Centrului Civic. În cazul în care condiţiile meteorologice vor fi nefavorabile, proiecţiile vor avea loc la Sala de Spectacole a Casei de Cultură. Accesul publicului este gratuit, la toate proiecţiile.


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508