spot_img

Mircia Dumitrescu, Mario Bojorquez și Ali Calderon, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Marți, 4 octombrie 2016, în prima zi a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, invitați de onoare vor fi: graficianul Mircia Dumitrescu și  poeții mexicani Mario Bojórquez și Alí Calderón.

Mircia Dumitrescu (3 iulie 1941, Căscioarele/Ilfov) este unul dintre cei mai mari graficieni de carte din România.  În 1967 devine membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi în 1969 membru definitiv. În 2006 devine membru al Uniunii Gravorilor şi Litografilor Maghiari, Budapesta, Ungaria. Între anii 1975 și 1990 este secretar al secţiei de grafică al UAP din România. Din anul 1979 și până în anul 1989 este desenator artistic la Editura Sport-Turism din Bucureşti. Din 1990 e lector universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, catedra de grafică. Între anii 1991 și 1993 – conferenţiar şi din 1993 până în 2010 – profesor universitar titular. În anul 2005 devine doctor în arte vizuale cu lucrarea Invenţia oculocentrică sau ispitirea Sfântului Antonie. În perioada 1990-2008 este membru al Consiliului Profesoral al Facultăţii de Arte Plastice al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, al Senatului UNAB şi este şeful catedrei de grafică. Se pensionează în 2010. Din martie 2013 devine membru-corespondent al Academiei Române. Este membru al Senatului revistei Contemporanul. Premii și distincții (selectiv): Premiul pentru grafică, decernat la Cracovia (1969); Premiul pentru grafică al Uniunii Artiștilor Plastici (1975); Premiul național pentru construcția cărții, decernat de Ministerul Culturii și Cultelor (2002); Premiul pentru frumusețea construcției de carte – volumele bibliofile E.A. Poe, Corbul, Dinu Săraru, Un fluture alb cu sânge pe aripi, decernat de Federația Internațională a Cărții, la Salonul Internațional de Carte, Leipzig (2003); Premiul național pentru renașterea cărții bibliofile, decernat de Ministerul Culturii și Cultelor pentru edițiile bibliofile Nichita Stănescu, Virgil Mazilescu, Emil Botta, Rilke, Novalis, Goethe, Hölderlin, editate de Biblioteca Bucureștilor (2003); Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” pentru viziunea grafică și tipografică a volumelor Manuscrisele Mihai Eminescu, decernat de Academia Română (2006); Medalia „Mihail Eminescu – 150 de ani”, conferit de Președinția României (2002); Ordinul pentru merit în grad de Cavaler, conferit de Președinția României (2003).

* * *

Mario Bojórquez – Poet, eseist și traducător, s-a născut la 24 martie 1968 în Los Mochis, Sinaloa, Mexic. Studii de Limbă și literatură hispanică la Universidad Nacional Autónoma de México. Autor al volumelor Pájaros sueltos (Păsări eliberate, 1991), Contradanza de pie y de barro (Contradans de picior și de lut, 1996), Diván de Mouraria (Divanul din Mouraria, 1999), Pretzels (2005), El deseo postergado (Dorința amânată, 2007), Y2K(2009) și Hablar sombras (A vorbi umbre, 2013). A obținut Premiile naționale pentru poezie „Clemencia Isaura” (1995), „Enriqueta Ochoa” (1996), „Abigael Bohórquez” (1996), precum și două din categoria Premiilor „Bellas Artes de Literatura”: Premiul național de poezie „Aguascalientes” (2007) și Premiul național de eseu literar „José Revueltas” (2010). Recent a primit Premiul „Alhambra” de Poezie Americană (2012), Distincția „Principe y Poeta Tecayehuatzin de Huexotzinco” și Premiul „Ignacio Rodríguez Galván” (2015). A obținut burse atribuite tinerilor creatori din partea Institutului Național de Arte Frumoase, a Fondului Național pentru Cultură și Arte din Sinaloa și din Baja California. Este membru în Sistemul Național de Creatori de Artă din 2007. Colaborează lawww.circulodepoesia.com.

* * *

Alí Calderón – Poet, editor şi critic literar, s-a născut la Ciudad de México în 1982. Are un masterat în Literatură mexicană. În 2007 a primit Premio Latinoamericano de Poesía Benemérito de América, iar în 2004, Premio Nacional de Poesía „Ramón López Velarde”. A fost bursier din prima generaţie al Fundación para las Letras Mexicanas la secţiunea poezie. În 2003 a obţinut Premio Inter-universitario pentru eseu acordat de Statul Puebla. Este autorul volumelor de poezie Imago prima (Universidad Autónoma de Zacatecas, 2005) şi Ser en el mundo(Universidad Autónoma „Benito Juárez” de Oaxaca, 2007), al cărţii de eseuri La generación de los cincuenta (Fondo Editorial Tierra Adentro, 2005) şi coordonator al antologiei La luz que va dando nombre 1965-1985. 20 años de la poesía última en México (Secretaría de Cultura de Puebla, 2007). A publicat poeme, eseuri şi articole academice în diferite reviste din Mexic şi din Statele Unite. În prezent este profesor la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii Autonome din Puebla şi face studii de doctorat în literatura mexicană la Universidad Nacional Autónoma de México. Este cofondator al revistei electronice Círculo de Poesía.

Începând cu ora 13.30 va avea loc vernisajul expoziției Mircia Dumitrescu: Nichita, azi, în spațiul de evenimente special amenajat din Piața Unirii.

Vernisajul va fi urmat de lansarea volumelor:

La espina en la flor / Muestra de poesía mexicana actual – Spinul din floare / Poeți mexicani contemporani. Ediție bilingvă spaniolă/română. Autori: Mario Bojórquez, Álvaro Solís, Mijail Lamas, Alí Calderón. Traduceri şi note de Dinu Flămând şi Maria Elena Răvoianu. Cuvânt înainte de Dinu Flămând. Prefaţă de Luis David Palacios. Viziune grafică & gravuri în lemn de Mircia Dumitrescu. Tehnoredactare & prelucrare imagini: Orbán Anna-Mária (Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016)

Veghea și Somnul. Un an de sonete de Dinu Flămând. Viziune grafică & gravură în lemn de Mircia Dumitrescu. Tehnoredactare & prelucrare imagini: Orbán Anna-Mária (Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016)

Participă: Mario Bojórquez, Alí Calderón, Mircia Dumitrescu, Dinu Flămând, Ion Mureșan, Orbán Anna-Mária.

Din programul primei zile a FICT 2016 mai fac parte și următoarele evenimente:

ora 12.00-13.00 – Marșul lecturii

Toţi Cititorii (cu majusculă) sunt aşteptaţi la ora 12.00 în faţa Universităţii „Babeş-Bolyai” (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 1). Semn de recunoaştere, o carte la purtător! În drum spre Piaţa Unirii – unde, la ora 13.00, are loc Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania  (FICT) –, câteva popasuri de lectură. Cei care doresc vor citi cu glas tare un fragment din cartea purtată. Scriitorii participanţi sunt invitaţi să dea startul la lectură.

ora 13.00-13.30 – Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania

ora 18.00 – Lansare-recital: Antologia tinerilor poeți maghiari din România

Autori incluși în volum: André Ferenc, Fischer Botond, Gondos Mária Magdolna, Horváth Benji, Gothár Tamás, Kali Ágnes, Kulcsár Árpád, Varga László Edgár, Zalán Serestély. Traducere de Andrei Dósa. Îngrijitorul ediției: Ștefan Baghiu. Grafică: Ana Toma. Editor: Claudiu Komartin (Casa de Editură Max Blecher, 2016)

ora 20.00: Concert-spectacol dedicat cărții: Didi’s Son al trupei Dirty Granny Tales(Grecia)

www.facebook.com/FestivalulDeCarteTransilvania

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508