spot_img

Jurnal de tabără – Abrud, 2016 (I)

Luni, în prima zi de tabără, artiștii au ajuns la Abrud și au făcut cunoștință. Luni seara a avut loc deschiderea oficială a taberei, la care au participat și oficialitățile locale. Fiind la a doua ediție, o parte dintre artiști erau deja familiarizați cu spațiul și orașul, din tabăra anterioară. Pentru mine era prima dată când călcam în Abrud. Sper că nu și ultima. Pentru că tabăra este amplasată la Liceu, aflat la intrarea în oraș, luni seara nu am apucat să văd aproape nimic din Abrud. Din fericire, marți acest lucru s-a schimbat total. Marți dimineața, după ce se legaseră deja prietenii și era clar că arta unește oameni cu valori asemănătoare, am plecat în documentare. Am parcurs tot orașul, inițial cu mașina, văzând câteva splendori arhitecturale și, printre case și în spatele lor, ghiceam crâmpeie de peisaje care îți taie răsuflarea.

Odată ieșiți din oraș, aceste imagini ne-au ieșit în drum neperturbate de mâna omului, doar pe ici-pe colo atinse de câte o căsuță sau o fâneață, cocoțată pe dealuri amețitoare și integrată atât de bine în natură.

Ne-am îndreptat spre Buceș Vulcan, un masiv impresionant aflat la granița dintre județele Alba și Hunedoara, pe teritoriul celei din urmă. Pe un drum de munte am urcat până aproape de stâncă unde ne-am oprit să facem fotografii.

În partea opusă se întindea o vale superbă și undeva, la poalele muntelui, o căsuță mai izolată, cu câțiva copii, pisici și căței în curte – promisiunea unei copilării în mijlocul naturii.

Ne-am întors spre Abrud, de unde am schimbat apoi direcția, îndreptându-ne spre deja faimoasa Roșia Montană. Recunosc, de multe ori am vrut să vizitez această zonă dar niciodată nu m-au îndreptat pașii chiar până aici, așa că eram curioasă și nerăbdătoare de ceea ce urma să văd.

Deși inițial voiam să vizităm doar localitatea, până la urmă am decis să mergem să vedem și câteva galerii, din ceea ce acum funcționează ca muzeu al exploatării aurifere Roșia Montană.

Ne-a preluat un ghid foarte entuziast și pasionat, care ne-a purtat pașii în subsol și care ne-a povestit despre galeriile în formă de trapez gândite și săpate acum mii de ani. Într-o plimbare de aproximativ 40 de minute prin galeriile romane, după ce am coborât 157 de trepte de la suprafață, ghidul ne-a ținut o adevărată lecție de istorie, făcându-ne să realizăm că minele de la Roșia Montană sunt mai mult decât o sursă de exploatare, sunt tradiție, sunt un stil de viață și sunt o muncă neîntreruptă de mii de ani, până acum câțiva ani. Întorcându-ne la suprafață și trecând puțin în revistă și istoria sistemelor și a mașinăriilor folosite în exploatare, am ajuns la o expoziție permanentă de fotografii și flori de mină, organizată în două dintre fostele birouri. În ciuda poveștilor minunate și a imaginilor fascinate prezentate de ghid, nu am putut să nu remarcăm și starea în care se află acum mina, devenită muzeu, o amintire a gloriei apuse.

După mai bine de o oră și 40 de minute petrecute la mină, am ieșit pe poartă cu multe gânduri și întrebări, cu mult mai mult respect pentru mineri și familiile lor și cu gândul că aurul trebuie să aibă, într-adevăr, un duh propriu, așa cum cred toți cei care stau în prejma lui. Vizita noastră a continuat în localitate, în zona de case, unde contrastele puternice între frumusețile arhitecturale și starea de degradare a celor mai multe dintre ele te făceau să te gândești la ingrata estetică a urâtului, la trista frumusețe pe care locurile părăsite o capătă în timp, înnobilate de intervenția naturii și, din când în când, de gândul trecătorului care le readuce la viață pentru câteva clipe. Cel mai frapantă este, totuși, trecerea continuă a timpului, continuarea vieții, indiferent de ce se întâmplă sau nu.

După o serie de fotografii în Roșia Montană, ne-am întors în casa noastră pentru următoarele zile: Abrud. După amiază am continuat plimbarea – documentare pe jos, împreună cu artista Angela Szabo, prin orășelul împrejmuit de dealuri și verdeață. Luat la pas, Abrudul oferă, așa cum ziceam, un colaj de imagini contrastante: clădiri noi și clădiri vechi, arhitectură superbă și kitsch, străzi înguste și sentimentul de intimitate, case vechi și degradare, file de istorie și accente de modernitate – uneori chiar sub același acoperiș.

După o plimbare în care am înțeles (cred eu) spiritul locului și o înghețată savurată în centrul orășelului, ne-am întors în atelier, de unde nu am mai ieșit până după miezul nopții.

”Abrudu-i fain, tare fain!”

Dorina CIOPLEA

*În perioada 29 august – 4 septembrie, la Abrud, județul Alba, are loc ediția a doua a Taberei Internaționale de Creație ”Abrud – Țara Moților”. Tema din acest an este ”Amprente / artistul și locul” și participă artiștii: Dorina Cioplea -pictor / Târgu Jiu – redactor AgențiadeCarte.ro; Tudor Frâncu –pictor / Beiuș; dr. prof. Dorel Găină / artist fotograf / Cluj Napoca; Stefan Gnandt, pictor – grafician / Germania; Ovidiu Hațeganu – pictor-sticlar / Satu Mare; Ioan Hălălae – pictor – artist fotograf / Reșița; Maria Olteanu – pictor / Satu Mare; Angela Szabo – pictor / Oradea; Kalman Sztrharszky / artist fotograf / Simeria; Segiu Zancu –pictor / Paris-Franța; Ovidiu Munteanu – artist fotograf – corespondent TVR. Inițiatoare și organizatoare – Cristina Gloria Oprișa, artist, Satu Mare.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508