spot_img

BBC Concert Orchestra, în concertul de închidere a Festivalului RadiRo

Sâmbătă, 1 octombrie 2016, în premieră la Sala Radio, BBC Concert Orchestra va susține concertul de închidere a Festivalului RadiRo, sub bagheta dirijorului Barry Wordswoth, cunoscut publicului internațional în primul rând pentru performanțele sale de excepție la pupitrul celebrului The Royal Ballet din Londra. Cu un program la frontiera între clasic și contemporan, între repertoriul internațional și cel britanic, concertul îl va aduce la București pe violonistul Charles Mutter, director adjunct al BBC Concert Orchestra, care cântă pe o copie a viorii Guarneri „Lord Wilton” din 1742, realizată pentru artist, în 2007, de către renumitul lutier german Stephan von Baehr.

Același concert va prilejui publicului din România bucuria reîntâlnirii cu flautista de origine română Ileana Ruhemann, flautist principal al BBC Concert Orchestra, cu o remarcabilă carieră internațională, o artistă pentru care au compus lucrări compozitori ca Stanley Black și John Tavener.

Concertele BBC Concert Orchestra pot fi ascultate în cadrul emisiunii Friday Night Is Music Night, pe BBC Radio 2, în fiecare vineri, și pe BBC Radio 3, unde ansamblul își propune să exploreze experiențe neobișnuite și neconvenționale în plan muzical. BBC Concert Orchestra a realizat coloana sonoră a mai multor filmelor de televiziune. În 2016, ca orchestră asociată a Southbank Centre din Londra, a susținut o serie de concerte, între care o interpretare a piesei de teatru muzical The Oliviers in Concert. Ansamblul participă în fiecare an la BBC Proms, atât la Albert Hall, cât și în Hyde Park. A susținut turnee în Japonia, China, Abu Dhabi, Suedia și Statele Unite.

Barry Wordsworth este dirijor principal invitat al The Royal Ballet, dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra și al Brighton Philharmonic și director muzical de onoare al Birmingham Royal Ballet. S-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre renumite din Marea Britanie și din străinătate: Philharmonia Orchestra, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Ulster Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Toronto Symphony, Sydney Symphony, New Zealand Symphony, Rotterdam Philharmonic și Seoul Philharmonic. De-a lungul carierei sale la BBC, a dirijat în cadrul BBC Proms. În cei 17 ani ca dirijor principal al BBC Concert Orchestra, a participat la numeroase turnee alături de acest ansamblu, în Japonia, Statele Unite și China.

Charles Mutter s-a născut în 1970 și a studiat sub îndrumarea lui Anthony Stevenson, Andrew Sherwood, Kenneth Piper, David Takeno (la Jesus College, Cambridge) și Simon Fischer. După experiența colaborării, la Londra, cu ansambluri de notorietate ca Kreisler String Orchestra, Smith Quartet și Orchestre Révolutionnaire et Romantique, s-a stabilit în Scoția. Performanțele sale ca lider al Edinburgh Quartet (între 2003 și 2007) s-au bucurat de aprecierea criticii (a primit Premiul Editor’s Choice pentru înregistrările din compoziții semnate de Hans Gál). A revenit la Londra, în 2007, pentru a ocupa poziția de director adjunct al BBC Concert Orchestra.

Cu o dublă origine, germană și română, Ileana Ruhemann și-a desăvârșit formarea artistică la Purcell School și a studiat flautul cu Judith Pearce. După obținerea licenței, a câștigat singurul loc disponibil pentru flautiștii străini la Conservatorul din Paris, în 1983, unde a studiat cu Alain Marion și Raymond Guiot. A cântat ca flautist principal alături de majoritatea orchestrelor simfonice din Marea Britanie: BBC Symphony, London Symphony, Royal Opera House, London Philharmonic. Ileana a ocupat poziția de flautist principal al BBC Concert Orchestra în 1989. A câștigat prestigiosul premiu National Federation of Music Societies’ Award, in 1986, urmat de o serie de recitaluri în Anglia și de debutul la Wigmore Hall în 1988.

Biletele la Festivalul RadiRo sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru mai multe informații despre Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, vă rugăm să consultați site-ul www.radirofestival.ro.

Organizator: Radio România

Sponsor principal: Orange

Coproducător: TVR

Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român

Maşina festivalului: Dacia

Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional,  Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi,  Accente,  Forbes Romania, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508