spot_img

Livia Pancu, câștigătoarea bursei Gabriela Tudor în management cultural 2016

Fundația Gabriela Tudor anunță câștigătorul bursei Gabriela Tudor în management cultural 2016. Juriul de selecție, format din Aurora Kiraly (artist și curator), Vlad Tudor (președintele fundației Gabriela Tudor) și Cosmin Manolescu (artist și manager cultural, director United Experts/fundația Gabriela Tudor) a avut dificila sarcină de a alege câștigătorul bursei 2016 dintr-un număr de 15 de dosare de candidatură depuse de tineri manageri, curatori și producători culturali din Cluj, Slatina, Cisnădioara, Iași, Targu-Mureș și București. De comun acord juriul a decis ca bursa Gabriela Tudor 2016 sa-i fie acordată Liviei Pancu din Iași, co-director și curator tranzit.ro/Iași. Bursa în valoare de 2.000 Euro va fi oferită sub forma unui sprijin financiar pentru realizarea unor călătorii profesionale în Asia și America de Nord în 2016.

Livia Pancu a absolvit programul Curating Contemporary Art al Royal College of Art, Londra și în prezent curatoriază programul tranzit.ro/ Iasi parte al tranzit.org (2012 – 2016). Din 2011 produce alături de Asociația 1+1 proiectul-arhivă: Situl Vertical, bazat pe cercetarea sa de doctorat: Situl Vertical: decorațiile socialiste și procesul de reabilitare termică a fațadelor de blocuri construite între 1950 și 1990. Între 2005 și 2007 a fost asistentă de proiect în cadrul proiectului cARTier, un proiect inițiat de către Asociația Vector și dezvoltat de către această cu sprijinul Programului Cultural Elvețian în România – Pro Helvetia/SDC. Cele citeva texte pe care le-a scris au apărut în The Long April Magazine (No.1)Situl Vertical, publicat de către E-cart, Almost Institution în Self-Organised Subjects, editori:  Stine Hebert și directoarea Hordaland Art Centre – Anne Szefer Karlsen (2013) și Killing an Institution, în Context in Flux: Methodological Tools for Cultural Institutions in a Changing Cultural Landscape, eds. Pernila Glasser și Maria Andersson, The Swedish Exhibition Agency/Riksutställningar (2014). Livia Pancu este în continuare interesată de înțelegerea diferitelor mecanici instituționale ale organizațiilor dedicate artei contemporane (aproape instituții) în orașe care nu sunt capitale.

“Am început să lucrez în câmpul artei contemporane, la Asociația Vector, în cadrul proiectului cARTier, încă din 2004, în poziția de membru al echipei de pictori ai primei fațade pictate pe blocurile de pe Esplanada Oancea, cartierul Tătărași, din Iași. În 2005 am reușit, după un interviu nereușit, să conving echipa proiectului că sunt Asistentul  care poate fi alături de proiect până la încheierea lui, în 2007. Astfel, am lucrat alături de Matei Bejenaru, Iulia Tencariu, Gențiana Baciu, Alexandru Bounegru, Vlad Morariu, Maria Bobei, Sorana Lupu, în Iași. Echipa noastră a fost coordonată de către Gabriela Tudor timp de 4 ani.  Unsprezece ani mai târziu, această bursă înseamnă pentru mine încă un sprijin semnificativ primit din partea scenei independente din România, pe care îl voi folosi exclusiv pentru dezvoltarea profesională proprie, o experiență cu care mă întâlnesc pentru prima dată și pentru care mulțumesc Fundației Gabriela Tudor.” (Livia Pancu, 18 iulie 2016).

Bursele „Gabriela Tudor” au  fost inițiate de Cosmin Manolescu și United Experts în februarie 2009 la puțin timp dupa dispariția fulgerătoare a Gabrielei Tudor. Bursa și-a

propus să sprijine mobilitatea și formarea profesională a tinerilor manageri culturali și curatori români la început de drum și în egală masură să păstreze vie memoria unuia dintre puținii manageri culturali vizionari pe care i-a avut arta contemporarnă în România.

Programul de burse a fost lansat inițial în parteneriat cu Fundația Ion Rațiu din Londra și ajutorul financiar al Programului Cultural Elvetian, program de finanțare al Fundației Pro Helvetia din Elveția, pe care Gabriela Tudor l-a condus cu profesionalism în perioada 1999 – 2008.

De la lansarea programului de burse în management cultural in 2009 și pînă în prezent 8  manageri culturali și curatori din Cluj și București au beneficiat de burse de mobilitate și sprijin financiar pentru proiectele lor culturale sau au participat în rezidențe în management cultural la Londra, București și New York după cum urmează: Corina Bucea (rezidență Londra 2010), Raluca Pop (rezidență Londra 2011), Mihaela Ion (rezidență Londra 2012), Ioana Calen/Modulab și Jean-Lorin Sterian/Festivalul HomeFest (2013, București), Miki Braniște (rezidență New York 2014), Cristina Bogdan pentru proiectul ODD Theory (2015, București).

Mai multe informații despre viața și activitatea Gabrielei Tudor pot fi gasite în scurtul portret memorial care urmează după comunicatul de presă sau pe site-ul memorial www.gabrielatudor.ro precum și site-urile www.pro-helvetia.ro și www.artistnest.ro.

PORTRET MEMORIAL GABRIELA TUDOR [1957 – 2009]

Gabriela Tudor s-a născut la Ploiești pe 20 iulie 1957 și a fost absolventă a Academiei de Studii Economice (1980)  şi a Certificatului European de Administrare a Proiectelor Culturale de la Bruxelles (1995). In 1984 se angajează la  Agenția Română de Impresiart Artistic (ARIA) unde incepe să colaboreze și să impresarieze diferiți artiști români în străinătate. In 1998 are loc prima sa întâlnire cu dansul în cadrul unui turneu organizat de Teatrul de Balet “Oleg Danovschi” în Germania iar în 1989 se ocupa de castingul filmului “Tinereți frânte” regia Maria Maric, unde colaborează cu actorul Dan Puric.

Imediat după revoluţie, s-a alăturat echipei conduse de Ion Caramitru la UNITER, unde a activat în calitate de director de relaţii internaţionale. Între 1992 şi 1997, Gabriela  a colaborat cu Corina Şuteu la deschiderea primului teatru de proiecte culturale, “Theatrum Mundi”, şi, ulterior, la implementarea la Institutul Francez a primului Master European în management cultural – Programul ECUMEST.

În 1997 Gabriela Tudor împreună cu Cosmin Manolescu  fondeză Fundatia Proiect DCM organizație care are un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România. In calitate de Președinte al Fundației, Gabriela iniţiează şi realizează o serie de proiecte importante în zona dansului contemporan – Centrul Inter/Naţional pentru Dans Contemporan, Platforma Dansului Românesc, Zilele Dansului Portughez la Bucureşti, British Spring Festival, stagiunea de spectacole de dans la Teatrul L.S.Bulandra, Sibiu Dans Festival. In perioada 2003-2007 este producătorul și impresarul spectacolului “Paradis Serial” ce este prezentat cu succes în peste 30 de festivaluri și teatre din Europa și SUA.

În perioada 1999 – 2008 Gabriela a fost directorul Fundaţiei Pro Helvetia România şi, ulterior, a condus Programul Cultural Elveţian în România. În această calitate, Gabriela a sprijinit promovarea şi realizarea unor proiecte inovatoare în toate domeniile artistice. Pe între parcursul vietii Gabriela a investit mult in artisti si manageri culturali, a iniţiat programe de rezidenţe şi schimburi artistice cu artiştii români şi elveţieni, a încurajat scena de artă contemporană independentă, producerea de spectacole şi a sprijinit organizarea de festivaluri de dans, muzică, teatru şi film.

La inițiativa Gabrielei, Aurora Kiraly (curator) şi Irina Cios (CIAC), au fondat Galeria Nouă in 2001, una dintre primele galerii de artă contemporană independente din București. În colaborare cu artistul Matei Băjenaru şi Asociaţia Periferic, Gabriela a realizat cARTier, un proiect de reabilitare culturală a cartierului Tătăraşi din Iaşi. La Timişoara, în colaborare cu Centrul de Asistenţă Rurală, ea a iniţiat proiectul de co-operare regionala “Phoenix 05”, proiect de dezvoltare culturală la nivel rural în cinci comune din România. În 2006, Gabriela Tudor a lansat, pentru o perioadă de trei ani, în colaborare cu Centrul Cultural European din Sinaia, Centrul de Cultură “G. Apostu” din Bacău, Centrul Cultural Arcus şi Centrul Cultural “Rosetti Tescanu-George Enescu” din Teşcani, programul de rezidenţe “ArtistNe(s)t”, destinat artiştilor din teatru, dans, arte vizuale şi literatură. În 2007, la închiderea Programului Cultural Elveţian în România, a lăsat bucureştenilor “Grădina pentru oamenii care nu dorm”, din Parcul Kiseleff, ale cărui urme mai pot fi observate și astăzi.

În 2007, Gabriela Tudor pune bazele unei firme de experți culturali “United Experts”, o marcă culturală de calitate ce și-a propus să ofere servicii de coaching şi consultanţă culturală, al cărei director a fost până la trecerea în neființă în ianuarie 2009.

La puțin timp dupa trecerea ei în neființă Fundația Proiect DCM își schimbă numele în Fundația Gabriela Tudor iar “United Experts” devine o marcă inregistrată a Fundației Gabriela Tudor. În iunie 2009 Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacau și Muzeul Național „George Enescu” pun bazele Asociației ArtistNe(s)t – Rețeaua Centrelor de Rezidență pentru Artiști pentru a continua împreună programul de rezidențe imaginat de Gabriela Tudor în 2005.

www.gabrielatudor.ro

www.artistnest.ro

www.pro-helvetia.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508