spot_img

,,Inima unei păpădii”, când gingăşia vine pe facebook…

Prieteniile, mai ales cele literare, se pot naște oriunde și oricând, inclusiv pe rețelele de socializare. Despre o astfel de prietenie ne-a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, scriitoarea și jurnalista Clara Mărgineanu, un text sensibil, născut dintr-un schimb de energie cu o scriitoare pe care nu a cunoscut-o niciodată în carne și oase. Redăm mai jos pagina de suflet semnată de Clara Mărgineanu.

Sunt dintre cei care au fost pe planeta păpădiilor, încorporând afectiv frumuseţea şi efemerul. Sunt dintre cei care cred sincer că facebook ul este vitrina a ceea ce vrem să părem, ascunzându-ne cu pudoare rănile şi disperările. Livrăm, cât putem, partea curată din gândurile şi obsesiile noastre. Doar că pe facebook trăiesc în armonie singurătatea şi solidaritatea. Aici am întâlnit-o pe autoarea Maria Călin. Aveam prieteni comuni şi ne alătura, cumva, poezia. Maya Maria Călinescu este, probabil, numele cunoscut celor conectaţi reţelei virtuale. Este aceeaşi persoană care mi-a trimis volumul său de versuri , ,,Inima unei păpădii” (Editura ,,Nobilis, 2015). Poate că altfel nu ne-am fi întâlnit niciodată, deşi am fost de zeci de ori în oraşul Galaţi, unde clocoteşte sângele Dunării şi îmi respiră în memorie, prin timp, prieteniile şi festivalurile literare. De acolo este Maya, cea pe care nu am întâlnit-o. O recompun în cuvinte, din scrisul său. O văd smulsă de la sânul cald, alergând printre himere, cufundată în mirări. O ştiu lacrimă şi viaţă, ,,efemeridă ce le trăieşte pe toate”.

Mă întreb ce fire nevăzute şi fermecate ne leagă pe noi, cei care am fost pe planeta păpădiilor. Cum de îmi trimite Maya, tocmai mie, inima unei păpădii care pulsează între coperte, în ritmul sacadat şi discret al poeziei? ,,Eu te ştiu, Clara…”, mi-a scris. Din poeme, din cuvinte şi fotografii, din versul ei blând ,,fără urmă de aripă frântă, fără pasul uitat, nefăcut”. Maria Călin aşează în cuvinte o viaţă tânjită, proiecţie ideală a saltului din cotidian. Strigă în vers ceea ce pare să nu audă nimeni. Aşează în cuvinte, aşa cum spune, o rugă de iubire. Este, în poezia sa, un balans între resemnare şi bucurie a clipei trăite cu voluptate, un echilibru între amarul ,,prea târziu” şi deliciul zborului liniştit al aripii de acum. Este un poem în sine, gestul de a trimite într-un plic, o carte, o brăţară şi o piatră parfumată, către o necunoscută. Nu ştiu cum arată Maria Călin, nici ce vârstă are. Nici dacă o voi întâlni vreodată. Scriu despre dânsa cu bucuria de a fi descoperit colocatari pe planeta păpădiilor. Scriu despre gingăşie, delicateţe şi prietenii poetice virtuale. I-am simţit, în poezie, tensiunea aşteptărilor şi voluptate trăită sub ninsorile de meri. Am simţit că se ascunde, dezvăluind cu pudoare atât cât poate spune. Nu face ca mine, cea care îşi lansează singură zvonuri lirice, pentru a vedea cum se întorc, deformate de oglinzile lumii… Maya agaţă stele pe cer, pentru bucuria sa solitară. Scrie. Trăieşte. Pulsează. Crede. Înfrumuseţează lumea. Îi mulţumesc din suflet pentru ,,Inima unei păpădii”, pe care o păstrez în palme. Îi promit că nu o voi strivi în momente de furie. O păstrez ca pe un bilet de intrare în lumea de dincolo de bine şi de rău, a prieteniilor literare adevărate.

Clara MĂRGINEANU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508