spot_img

Expoziție retrospectivă Nicolae Truță, la Muzeul Județean Gorj

Joi, 9 iunie 2016, de la ora 15.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu va avea loc vernisajul unei expoziții cu lucrări realizate, de-a lungul vieții, de Nicolae Truță. Un artist versatil, Truță a avut o activitate artistică plină, cu expoziții și tabere de creație, muza sa îndemnându-l atât la peisaje, pentru care este cel mai cunoscut, cât și la portrete, lucrări de for public, ilustrații de carte și grafică.

” … Nicolae Truță mi-a apărut ca un tânăr care ne poate ajuta să pătrundem pe nesimțite, dar adânc, într-un spațiu de taină, într-o zodie a vagului și nuanțelor ce liniștesc, povestesc, decantează.” (Ion D. Sîrbu)

” … Cu o paletă dominată de brunuri pe linia unei tradiții plastice contemporane românești de mare valoare, artistul reușește să definească o atmosferă, să creeze prin culoare o stare de spirit, căci pictura lui Truță, prin puritatea supremă pe care o atinge, îngăduie ochilor nu numai s-o vadă ci și s­o asculte. De aici sentimentul dominant ce se degajă din culorile sale, de gravitate, de dramatism uneori. ” (Radu Ionescu)

„Nicolae Truță, pictor, sculptor, desenator și poet, înzestrat cu talent și putere de expresie, a adus în expoziție o suită de picturi intitulată Miresele, suită inspirată de albul imaculat al iernilor din Dobrețul copilăriei sale, alb ce acoperă cu vraja sa casele mici pitulate la poalele unui deal sau înșirate pe crestele lui, printre copacii ale căror ramuri se ridică spre cer ca razele unei coroane împărătești. Din tablourile sale, nu puține la număr, se degajă o frumusețe și o prospețime cum numai în satul românesc poate să existe.” (Spiru Vergulescu)

”Nicolae Truță rămâne, prin excelență, un artist al peisajului, acolo unde se manifestă plinătatea talentului său. Nicolae Truță gândește natura ca pe un templu de închinăciune în care fundația este pământul mereu născător de viață, dar și de moarte, spațiul în care are loc trecerea și petrecerea, locul în care omul își ridică zidirea și de unde își înalță ruga, iar cerul, pictat cu patima imensității, este bolta eternă, imuabilă, spațiul din care Atotputemicul își trimite lumina necreată. Iar între cer și pământ NicolaeTruță așează copacul -coloană, copacul inflorescență, ca semn al eternității mereu reînnoite.” (Florin Rogneanu)

Nicolae Truță (1949 – 2010) s-a născut la Dobrețu, județul Olt, la 9 februarie 1949. A urmat cursurile Liceului de Artă ,,Marin Sorescu” din Craiova, avându-i ca profesori pe Ilie Marineanu   și Ștefan Brădiceanu. În anul  1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A avut 54 de expoziții personale deschise între anii 1974 și 2009, la București, Slatina, Craiova, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, Deva. De-a lungul vieții a participat la peste 250 de expoziții naționale, interjudețene, județene  sau  de grup.  Dintre  marile

expoziții muzeale la care a participat amintim: cele 10 ediții ,,Salonul Anual al Artiștilor Plastici Olteni” de la Muzeul de Artă Craiova, ,,Un secol de artă cultă în Țara Oltului”(2008-2009) la Muzeul de Artă Craiova și  Muzeul Județean Olt.

Este autorul a numeroase monumente de for public amplasate la București, Slatina, Șerbănești: Carol Davilla, Constantin Brâncoveanu, Nicolae Titulescu, Ion Minulescu, Dinu Lipatti, Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu, Mihai  Eminescu, D. Caracostea,  Radu  Greceanu.

A făcut  ilustrație de carte  la peste 60 de volume și grafică de carte pentru 3 ediții liliput la poeziile lui Mihai Eminescu și la impresionantul volum ,,Poezii” de Mihai Eminescu, tipărit la Editura Scribul.

A fost organizatorul a numeroase tabere de creație între 1998 și 2009, la Moșteni, Dobrețu, Slatina, Călimănești.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508