spot_img

Târgul Internaţional de Carte de la Praga „Lumea Cărţii”, ediţia a XXII-a

În perioada 12-15 mai 2016, la Praga, se desfăşoară cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte „Lumea Cărţii”, în incinta Palatului Expoziţional Holešovice. Standul României (poziția S107), organizat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Praga, va fi gazda prozatorilor Ciprian Vălcan, Ioana Bâldea Constantinescu și Ana Maria Sandu, a poeților Răzvan Ţupa şi Iulian Tănase și a ilustratorului Adrian Barbu.

Sesiunile literare, câte două pentru fiecare autor, susţinute în limbile română şi cehă, vor gravita în jurul cărților care vor fi prezente la stand, dar vor oferi, totodată, o platformă de dialog cu publicul interesat de evoluţia literaturii româneşti contemporane.

Târgul Internaţional de Carte de la Praga reprezintă, în acest context, şi un bun prilej de prezentare a ofertei de carte românească în traducere cehă, a editurilor româneşti, prin cataloagele puse la dispoziţie de acestea, şi de intermediere a întâlnirii dintre specialişti în domeniu, cititori şi autori români.

Moderarea și translația în cadrul evenimentelor vor fi asigurate de către: Libuše Valentová, Jiří Našinec, Jitka Lukešová, Hana Herrmannová.

Programul desfășurat al evenimentelor la standul național al României:

Vineri, 13 mai

16.00 – 17.00 Răzvan Țupa, lectură de poezie – Corpuri româneşti şi alte poeme.

Moderare și translație: Libuše Valentová. Organizator: ICR Praga

17.00 – 18.00 Ana Maria Sandu și Ioana Bâldea Constantinescu, în dialog.

Moderare și tanslație: Jiří Našinec. Organizator: Ministerul Culturii

18.00 – 19.00 Despre poezie, cu Iulian Tănase, lectură publică din volumul Teoria tăcerii.

Moderare și translație: Jitka Lukešová. Organizator: ICR Praga

Sâmbătă, 14 mai

11.00 – 12.00 Editorii cehi întâlnesc autorii români.

Moderare și translație: Jitka Lukešová, Hana Herrmannová. Organizatori: Ministerul Culturii și ICR Praga

13.00 – 14.00 Prezentare de carte, Aripi de oțel, de Adrian Barbu şi Jiří Šitler, ed. Jumătatea Plină, 2014 (în cehă: Ocelová křídla, ed. Mlada Fronta, 2016).

Participă ilustratorul Adrian Barbu. Moderare și translație: Jitka Lukešová. Organizator: Ministerul Culturii

14.00 – 15.00 Lansare de carte, Ciprian Vălcan – Metafizica biciliștilor.

Moderare și translație: Hana Herrmannová. Organizator: Ministerul Culturii

Ministerul Culturii mulțumește editurilor care au contribuit cu carte la prezența României la Festivalul Internațional al Cărţii de la Praga: Adenium, Aius, Grupul Editorial Art, Anteea, A.T.U., Cartea Copiilor, Cartea Românească, Casa Radio, Câte-n lună și-n mansardă, Corint, Curtea Veche, Eurobook, Doxologia, HAC! BD, Hasefer, Herg Benet, Humanitas, Humanitas Fiction, Institutul Cultural Român, Magic Print, Mediamorphosis, Editura Militară, Minitremu, Nemira, Paralela 45, Polirom, Rao, Editura Universității din București, Trei, Tritonic,Tracus Arte, Vellant, Vivaldi, Zorio.

Sponsori: SC Kandia SA, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508