spot_img

Inaugurarea Ansamblului Mitropolitan din Iași

Joi, 26 mai 2016, a fost inaugurat Ansamblul Mitropolitan din Iași, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a Preasfințitului Părinte Calinic, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a unor reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, precum și a numeroși specialiști sau colaboratori ai proiectului de restaurare și consolidare a acestui obiectiv de patrimoniu.

Evenimentul a început cu o slujbă de binecuvântare, oficiată în sala Baptisteriu a Noului Muzeu Mitropolitan, săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul și un sobor de preoți și diaconi. În continuare, în sala Sinaxar, invitații au putut urmări un clip de prezentare a proiectului „Valorificarea Turistică a Ansamblului Mitropolitan din Iași”, clip ce poate fi descărcat de la: we.tl/tY7ldCtrhv. Au urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, al Dlui Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, precum și al altor reprezentanți ai autorităților publice locale și regionale. „Pelerinii sunt bucuroși pentru că regăsesc aici un spațiu schimbat, mult mai primitor, și se bucură pentru aceasta, considerând – și acesta este adevărul – că tot ce s-a realizat este un omagiu adus Sfintei Cuvioase Parascheva, spre care ei se îndreaptă în fiecare zi din an și într-un număr foarte mare la anumite sărbători din an. Turiștii descoperă că există și o altă latură decât cea liturgică, anume cea de patrimoniu, cea turistică, cea culturală. Iubitorii de patrimoniu se bucură văzând că șase clădiri – monumente istorice din incinta Ansamblului Mitropolitan au fost restaurate, iar iubitorii de obiecte bisericești se întâlnesc pentru prima dată cu unele exponate ale Catedralei Mitropolitane sau cu obiecte aduse din Reședința Mitropolitană sau din alte muzee ale Mitropoliei. Iubitorii de carte veche, de manuscrise, au de asemenea șansa să vadă pentru prima dată sau să regăsească colecții rare, restaurate și depozitate în spații îngrijite corespunzător”, a menționat IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Prin proiectul „Valorificarea turistică a Ansamblului Mitropolitan din Iaşi”, SMIS 10904, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Major de Intervenție 5.1 – „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”, s-au efectuat lucrări de restaurare și consolidare a Ansamblului Mitropolitan, monument istoric de categoria A (cod LMI IS-II-a-A-04069), după cum urmează:

  • Restaurarea Catapetesmei din Catedrala Mitropolitană și a Catapetesmei din Biserica „Sfântul Gheorghe” – Mitropolia Veche
  • Consolidarea, restaurarea fațadelor și înlocuirea tâmplăriei exterioare la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Mitropolia Veche
  • Consolidarea, restaurarea fațadelor, a învelitorii și înlocuirea tâmplăriei la Cancelaria Mitropolitană
  • Consolidarea, restaurarea fațadelor, a învelitorii și înlocuirea tâmplăriei la Biblioteca Mitropolitană
  • Restaurarea faţadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare  și a învelitorii la Căminul monahal „Sfântul Gheorghe” și Casa Epivata
  • Restaurarea faţadelor și înlocuirea tâmplăriei exterioare la Reședința Mitropolitană
  • Amenajarea Muzeului Mitropolitan
  • Amenajarea unui punct de informare turistică la demisolul Bibliotecii Mitropolitane
  • Amenajarea de grupuri sanitare pentru turiști
  • Amenajarea de locuri de parcare, grupuri sanitare și platforme de acces pentru persoane cu dizabilități
  • Realizarea iluminatului arhitectural și a iluminatului de incintă
  • Realizarea lucrărilor de amenajare peisagistică
  • Construcția, reabilitarea și modernizarea aleilor din incintă
  • Reabilitarea împrejmuirii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

O noutate absolută a acestui proiect a fost amenajarea Muzeului Mitropolitan. Acesta este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane. O trăsătură distinctă a spațiului este autonomia sălilor, ce comunică prin culoare. Expoziția de bază a muzeului este organizată tematic, pe săli:

– Sala Sinaxar, cu localizare sub esplanada Catedralei Mitropolitane: denumirea sălii este dată de expoziția de bază şi tema alocată acestui spațiu, Sinaxarul ortodox, ce cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfinților şi al Praznicelor din Anul bisericesc. Din această temă generală se extrag teme de expoziții temporare pentru acest spațiu.

– Sala Ofranda, amplasată între Sala Sinaxar și Sala Eclesia: în această sală este ilustrată tema darului ritual în patru ipostaze: darul de muncă (sfințita trudă a mâinilor), ceara ca ofrandă (daruri de ceară), pâinea rituală, precum și oul roșu și oul muncit pentru Paști (scris sau închistrit).

– Sala Ctitorilor, localizată între Sala Ofranda și Sala Eclesia: spațiul denumit generic Sala Ctitorilor prezintă două colecții speciale de obiecte puțin sau deloc cunoscute publicului: Antimisele şi Pomelnicele ctitorești (diptice și pălmare).

– Sala Eclesia, cu localizare sub Catedrala Mitropolitană: în această sală este descris drumul pe care urcă omul spre cer. Acest drum, făcut împreună cu şi ajutați de Maica noastră, Biserica, este înfățișat prin prezentarea Tainelor Bisericii şi a lucrărilor sfințitoare asupra omului şi creației.

– Calea Crucii, amplasată în culoarul perimetral subteran al Catedralei Mitropolitane, oferă o perspectivă inedită asupra zonei de fundare a construcției și prilejuiește o incursiune spectaculoasă în timp. Acesta este valorificat prin plasarea unor exponate compatibile spațiului și microclimatului: pietre tombale, monumente funerare (cruci vechi de piatră), clopote de biserică, toace și tochițe metalice, troițe.

– Sala Istoria duhovnicească a Moldovei, localizată între Sala Eclesia și Sala Baptisteriu: pe pereții acesteia sunt expuse hărțile istorice ale Moldovei de-a lungul a șase secole ce curg de la recunoașterea Mitropoliei Moldovei, împreună cu tabelele de corespondență între succesiunea domniilor din fiecare secol și succesiunea mitropoliților Moldovei.

– Sala Baptisteriu, cu localizare sub Fântâna lui Hodocin: este organizată în jurul bazinului pentru botezul adulților, care dă și numele sălii. Este un spațiu expozițional, în care sunt abordate două teme importante: persoanele care slujesc Biserica și fac parte din laicat, respectiv slujitorii Altarului, ce formează clerul. Tot aici este și un spațiu liturgic, pentru săvârșirea Tainei Sfântului Botez pentru adulți.

Valoarea investițiilor realizate în cadrul proiectului „Valorificarea turistică a Ansamblului mitropolitan din Iaşi“ a fost de peste 60 milioane de lei, din care 98% asistență financiară nerambursabilă. Pe scurt, proiectul a însemnat:

–  6 monumente istorice ieșene din Grupa A restaurate și protejate;

–  19.134 de mp de suprafață restaurată a obiectivelor de patrimoniu;

–  Peste 18.000 de mp de amenajări peisagistice, alei pietonale și auto realizate;

– 5000 de mc de beton;

–  800 de corpuri de iluminat;

–  450 de tone de armătură oțel beton;

–   80.000 de cărămizi pentru realizarea cupolelor și firidelor;

–   8000 de metri de țevi pentru instalații;

–   20 de km de cabluri;

–  Aproximativ 300 de muncitori și 50 de specialiști.

Alte detalii despre Ansamblul Mitropolitan din Iași se găsesc pe siteul: ansamblulmitropolitaniasi.ro/.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508