spot_img

Caligrafie peisagistică

Versată în subtilităţile textului literar, nu doar în creaţia dezlănţuită, ca mulţi alţi poeţi, Flavia Teoc produce o scriitură sobră, elegantă şi atemporală, dar cu momente metaforice explozive ori cu gesturi simbolice puternice sau rafinate. Poezia ei este una a peisajului interior, în care nu simţurile ori intelectul dau tonul, ci emoţia şi viziunea. Volumul ”Fiord” (Editura Limes) este structurat într-un cadrilater cu grupajele ”Fiordul de sticlă”, ”Experiment la circ” şi ”Sâmbăta catifelată”. Nu putem şti la ce s-a gândit poeta când a ales acest titlu, dar ştim că fiordurile ascund intrări misterioase, lagune fragile, precum şi că se avântă în hăul mării cu energia unor dinţi ce stăruie în muşcătură până ce valurile le erodează smalţul.

Poeta începe în notă abraziv-stilistică şi cu clocoteli expresioniste: „Mă prăbuşisem pe culmea gorganului ca o dihanie cu botul de grindină” (Lejre). Peisajul închipuie o geografie a interiorităţii mitizate, fără nicio conexiune cu maşinismul contemporan: „Lumânările îşi schimbau în Kattegat corăbiile între ele” (Ploaie în Kattegat).

Treptat, lava poetică se solidifică în forme aproape geometrice şi textul devine o dictare cu tonalităţi ferme. Copenhaga apare ca o sinteză şi o decantare a celor ştiute despre, nu văzute în oraş: „Străinul e fiinţa persecutată a cărei trecere/ Prin geometria oraşului dislocă o cantitate infimă/ De aer”. Descriptivismul este cvasi-anulat, cum e şi confesiunea. Fără să recurgă la referinţe culturale, această poezie este profund intelectuală. Sfâşierea, tăieturile şi înfigerea persistă ca acţiuni revelatorii, cu atât mai poetice cu cât tonul poetizării se calmează şi se descarcă de stilistica protuberantă: „Cu precizie chirurgicală/ Zâmbetul tău/ Deschide o copcă/ In ceaţa dimineţii” (Zori).

Pe lângă aceste bijuterii minione, există şi pandantive de ceremonie, în care poeta dovedeşte că poate ţine sub control imaginaţia, construind structuri elegante şi minuţioase. Ordinea şi haosul, palpabilul şi abstractul se întrepătrund fluent. Prin sertarele cu „agrafe şi ceasuri” făptura meditativă îşi face loc cu unghiile „în geometria lor inutilă” (Uranienborg).

Nu toate poemele sunt capabile să poarte însemnate încărcături simbolice ori melancolii sfâşietoare (sau ambele), dar multe dintre ele sunt adevărate fântâni către alte dimensiuni. Cerboaica compune un portret neînfricat unui eu feminin apăsat de neştiute maladii: „Era vară uscată boli sufleteşti se-agăţau/ De hainele mele/ Le desfăceau cu săbiile prelungi ale frasinilor/ Vedeam duhuri vrăbii împletite în aţele rochiei”. Vechi fiind ingredientele poemului, moderne sunt tăieturile de vers şi juxtapunerile de realităţi.

Cum spuneam, rareori răzbate în texte imaginea vreunui obiect tehnic şi atunci devine un suport pentru înţelesuri paratehnice, ca un vapor scufundat ce ajunge vizuină fiinţelor subacvatice: „Fiordul meu s-a rupt dintr-un alt fiord,/ In ploaia care netezeşte toate curburile/ Şi insulele se ciocnesc între ele.// Aici autobuzele înaintează drept/ Tăind noaptea cauciucată cu farurile lor albastre/ Acolo te prinde răul de mare numai gândindu-te/ La atâta întuneric” (Primul pescar).

Pe lângă fineţurile aproape prerafaelite, sunt şi versuri ghilotină, care echilibrează fericit formulările perifrastice: „Grădina se deschidea ca o taină fata luă satârul şi o sparse” (In grădină). Acţiunea ciobirii perfecţiunii este nichitiană, cum ştim. La Flavia Teoc, însă, în pofida multelor tensiuni, ritmurile exterioare, cel puţin, îşi regăsesc constant simetria: „Furnicile roşii tăiau cifre şi litere pe pereţi. Era la echinocţiu/ Cerul făcea o gimnastică liniştită umflând şi dezumflând norii” (Vitraliu). Dezordinile încrâncenate şi sublimarea în geometrie ori în stări paradisiace se intercalează, iar acest meşteşug face bine artei, pentru că o salvează atât de afectarea profunzimii, cât şi de superficialităţile jubilaţiei. Pe lângă caligrafia fără cusur a trăirilor reflectate în peisaje, se face simţit tot timpul un firesc al existării. Acest bun-gust deloc leşinat şi tern cum e la unii minimalişti, se menţine până şi în versurile axiomatice: „Vara e respiraţia electrică prin care ciripesc/ Fără să fiu pasăre” (Mai).

Reuşitele vin în ordinea fineţurilor de acuarelă şi a cvasi-sinesteziilor care smulg din cotidian simţurile noastre tocite: „Imi plăcea să trag cu urechea/ La felul tăcut în care mă bronzam” (Troia). Acestea nu apar foarte des, poeta preferând vârtejurile cu reverberaţii simbolice – mari aglomerări turbionare ce pot fi o marcă a unei ramuri a poeziei feminine; adevărate vântoase ce se liniştesc uneori în ţurţuri cristalini cu clinchet divin. De altfel, poeta şi previne cu privire la abordarea poeziei: „Nu citiţi poemul transparent de la prima zvâcnire/ Logica lui o va lua înaintea sunetelor/ Şi cuvintele lăsate la voia întâmplării se vor întoarce împotriva/ voastră precum cristalizarea semantică a unui blestem îndepărtat” (Toate intenţiile). Aşadar, grijă la aluzii, muzicalităţi şi nuanţe. Flavia Teoc pare o răstrăneapoată a poetului Parmenide, cel care scria despre elemente şi adora neînţelesurile.

Felix NICOLAU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508