spot_img

Serile Filmului Românesc: Din 2016, filmul documentar românesc se vede la Iaşi într-o secţiune specială

Între 4 și 8 mai 2016, în cadrul Serilor Filmului Românesc, Iașiul va fi gazda unor documentare româneşti premiate, documentare de artă şi documentare emoţionante: ”Paşaport de Germania”, ”Aliyah DaDa”, ”Muzeon-Ştefan Râmniceanu”, ”Viaţa între două filme”, ”Război pe calea undelor”, ”Lumea văzută de Ion B.”, ”Evrei de vânzare”, ”Kapitalism-reţeta noastră secretă”, ”Starea lucrurilor-Horea Paştina”, ”Balta Albă”. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul filmelor documentare din festivalul SFR.

Documentarul românesc a cunoscut o ascensiune ce merită a fi valorificată, promovată şi făcută cunoscută noii generaţii. În cadrul celei de-a VII-a ediţii a festivalului Serile Filmului Românesc producţiile româneşti documentare se prezintă în faţa cinefililor. Invitaţii Răzvan Georgescu (regizor), Oana Giurgiu (regizoare, producătoare), Laurenţiu Damian (regizor şi preşedintele UCIN România), Radu Gabrea (regizor, scenarist), Liviu Tofan (jurnalist), Silviu Munteanu (jurnalist, regizor), Dragoş Zămosteanu (regizor),  vor participa în cadrul festivalului, atunci când la finalul vizionărilor se vor întâlni/reîntâlni cu publicul cinefil la Iaşi. Discuţiile despre filmul documentar românesc, producţia acestuia, finanţarea şi subiectele de interes public abordate în acest gen vor marca serile dintre 5 şi 8 mai. Intrarea la filmele documentare este liberă şi în limita locurilor disponibile în spaţiile anunţate.

Programul filmelor documentare din festivalul SFR:

Joi, 5 mai 2016

12.00 – Documentar – Pașaport de Germania (2014), regia: Răzvan Georgescu

Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Invitat: Răzvan Georgescu

Durată: 88 min.

16.00 – Documentar – Aliyah DaDa (2015), regia: Oana Giurgiu

Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Invitată: Oana Giurgiu

Durată: 116 min.

Vineri, 6 mai 2016

14.30 – Documentar – Muzeon: Ștefan Râmniceanu (2016), regia: Laurențiu Damian

Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Invitat: Laurențiu Damian

Durată: 55 min.

23.00 – Documentar – Viața între două filme, regia: Dragoș Zămosteanu

Loc: Underground Pub

Invitați: Irina-Margareta Nistor, Dragoș Zămosteanu

Durată: 30 min.

Sâmbătă, 7 mai 2016

12.00 – Documentar – Război pe calea undelor (2007), regia: Alexandru Solomon

Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Invitat: Liviu Tofan

Durată: 108 min.

14.30 – Documentar – Horea Paștina (2016), regia: Laurențiu Damian

Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Invitat: Laurențiu Damian

Durată: 42 min.

Duminică, 8 mai 2016

12.00 – Documentar – Kapitalism – rețeta noastră secretă (2010), regia: Alexandru Solomon

Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Durată: 80 min.

14.30 – Documentar – Lumea văzută de Ion B (2009), regia: Alexander Nanău

Loc: Casa de Cultură a Studenților Iași

Durată: 60 min.

18.00 – Documentar – Evrei de vânzare (2012), regia: Radu Gabrea

Loc: Casa de Cultură a Studenților Iași

Invitat: Radu Gabrea

Durată: 70 min (19.10)

22.00 – Documentar – Balta Albă (2016), regia: Silviu Munteanu

Loc: Underground Pub

Invitat: Silviu Munteanu

Durată: 60 min (00.00)

Despre documentarele din programul SFR 2016

Aliyah DaDa urmărește emigrația evreilor din România către Palestina, surprinde relațiile acestora cu poporul român, abordând subiecte delicate pentru istoria țării noastre și a comunității evreiești, cum ar fi: apropierea României de Germania nazistă, Pogromul de la Iași, persecuția evreilor etc. Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de criticii de specialitate și de public.

Documentarul Balta Albă, al cărui regizor este Silviu Munteanu, este un proiect al Fundaţiei Româneşti pentru Artă şi Informaţie (FRAI), care dezvăluie poveştile artiștilor care au trăit în acest cartier bucureştean.

Evrei de vânzare, în regia lui Radu Gabrea, este un documentar care gravitează în jurul comerțului cu ființe umane, cu precădere evrei, din România comunistă.

Kapitalism – rețeta noastră secretă descrie drumul nostru de la un comunism cu față urâtă la o democrație originală de piață.

Război pe calea undelor este un documentar dedicat radiolui România Liberă şi fenomenului pe care l-a produs acesta în perioada comunistă în România.

Lumea văzută de Ion B.: Artistul român, al cărui talent a fost descoperit acum câțiva ani, a devenit personajul central în documentarul realizat de Alexander Nanău, în colaborare cu HBO România. Este vorba despre Ion Bârlădeanu și povestea sa nemaipomenită, căci acesta ajunge să aibă un prestigiu internațional, deși când a fost descoperit trăia la ghena de gunoi.

Cunoscut drept un cuceritor în lumea artei, Ștefan Râmniceanu reușește prin talent să transforme în aur orice muncă de-a sa. Dăruirea pentru artă l-a determinat să-și creeze un spațiu propriu – un atelier care să îmbine armonia cu pictura și sculptura, invitând totodată tinerii artiști să-și prezinte lucrările.

Pelicula Starea lucrurilor. Horea Paştina vorbește despre  pictorul Horea Paștina și despre maniera diferită în care acesta privește lucrurile, spre deosebire de ceilalți. Lucrurile se transformă, apoi, desene prin magia culorii și devin exponate care dezvăluie sufletul artistului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508