spot_img

Săptămâna Patimilor

„Săptămâna Patimilor, epilogul postului mare. Postul mare, prilej de curăţie trupească şi sufletească pentru Înviere. În ziua de Florii, seara, încep deniile.În seri liniştite, cu-n cer cenuşiu, în adierea răcoroasă a vântului de desmorţire primăvăratecă, unit c-o aprinsă sete de viaţă ce cuprinde ca prin farmec întreaga fire, în îngânarea zilei cu noaptea, clopotele a mii de biserici de pe cuprinsuri îndepărtate vor suna deodată, în soboare lungi, ca nişte puternice trâmbiţe de mobilizare, vestea pătimirii Fiului lui Dumnezeu, despre care ne vorbeşte Cartea Sfântă.

Ele vestesc trezirea conştiinţei creştineşti şi trebuinţa unei reculegeri sufleteşti în această Săptămână Sfântă de post, când ne amintim de patimile Domnului, al căruia Har a luminat noroadele şi al căruia cuvânt a străbătut veacurile de a ajuns până la noi curat şi neschimbat.

Şi ce frumoase amintiri trezesc în sufletele noastre, aceste seri de denii din Săptămâna Patimilor!… Ele alcătuiesc un strat de flori în grădina copilăriei noastre, când sentimentul religios creştea în sufletele noastre la lumina slabă a candelelor colorate, la auzul frumoaselor şi armonioaselor cântări, cu: IATĂ, MIRELE VINE! şi CĂMAŞA TA, MÂNTUITORULE!.

În acest întuneric tainic prin care se încrucişau săgeţile de lumină de la mucurile de lumânări, noi băteam mătănii pe lespezile de piatră, lipeam fruntea de ele şi ne rugam pentru minte, pace şi belşug, aşa cum ne învăţase mama acasă – din curăţenia şi frăgezimea sufletului nostru de copil…Dar, acele vremuri fericite pentru noi, au trecut şi, nu ne-a rămas decât doar amintirea lor scumpă pe care deniile de acum au darul să ne-o împrospăteze.

Săptămâna Patimilor ne aminteşte prin slujbele ce se fac în biserică, şi bucăţile din Evanghelie ce se citesc la denii, chinurile suferite pentru neamul omenesc de Acela, pe care nimeni niciodată nu l-a putut vădi de păcat. De 2000 de ani creştinătatea îşi aminteşte de suferinţele sale – în această săptămână, mai ales – fără însă ca să se fi putut pătrunde pe deplin de sublimitatea învăţăturilor sale pe care în practică atâţia de puţini le pun!

Trădare pentru 30 de arginţi! Judecată nedreaptă şi condamnare la moarte… Scuipări, palme, loviri, huiduieli, adăpat cu fiere, cunună de spini, sceptru de trestie şi, peste toate, povara crucii pe drumul greu al Golgotei.

Spre locul osândirii îl conduceau acei care, cu câteva zile înainte îl întâmpinară cu stâlpări în Ierusalim şi care i-au aşternut veşmânt, strigându-i: OSANA! Pe locul Căpăţânei răstignit între doi tâlhari şi după moarte străpuns cu suliţa!… Nimeni şi niciodată n-a îndurat un chin mai groaznic decât al Mântuitorului.

Spre Golgota suferinţii unde s-a ispăşit străvechiul păcat prin vărsarea pe cruce a sângelui nevinovat, să privim din nou cu toţii, astăzi, în această Săptămână a patimilor. Atâţia dintre creştinii de acum se aseamănă cu Iuda vânzătorul! Câţi nu sufăr de iubirea de argint? Câţi nu dau sărutări înşelătoare diavoleşti? Câţi nu împart veşmintele celui drept şi sărac? Câţi creştini nu s-au certat cu morala şi poruncile Bisericii? Câţi nu dispreţuiesc cele sfinte?

Încătuşaţi de patimi şi plăceri, cu gândul numai la cele ale trupului, ridicaţi-vă pleoapele obosite şi priviţi sus, pe deasupra Golgotei, unde s-a pecetluit pentru totdeauna de către Fiul Omului, păcatul, nedreptatea şi minciuna! Înfrânaţi-vă, pocăiţi-vă, iertaţi-vă, iubiţi-vă şi nu dispreţuiţi jertfa răscumărării Domnului Hristos! Aţipească măcar acum păcatele şi poftele în această Săptămână a Patimilor! În noaptea vieţii sclipirile de lumină într-un suflet sbuciumat sunt adevărate binefaceri”.1

1. Neculai V. Hodoroabă – Săptămâna Patimilor („Opinia”, joi, 1 aprilie 1926, p. 1, 3)

Preot iconom Neculai V. Hodoroabă (Hânţeşti-Dorohoi, 17 februarie 1888 – 6 ianuarie 1949, Bucureşti) a fost paroh la Biserica „Sf. „Atanasie şi Chiril” din Iaşi. La sfârşitul activităţii de preot militar confesor – în timpul Primului Război Mondial – , la Regimentul 69 Infanterie şi Brigăda a X-a Artilerie, se va retrage la vatră cu gradul de căpitan asimilat. Lucrarea sa, Din Războiul de Reîntregire. Note şi impresii de campanie: 1916-1918 (Bucureşti, 1923), va fi premiată de Academia Română şi de Societatea Scriitorilor Români. A deţinut mai multe funcţii ierarhice în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Sucevei.

Cei care l-au cunoscut (rude sau prieteni), rog pe această cale, să ofere relaţii despre partea finală a vieţii acestui preot, deopotrivă, scriitor şi jurnalist, un patriot, iubitor de neam şi ţară, pentru a aduce completări la monografia ce i-a fost dedicată (şi care va fi publicată, în curând).

Cu recunoştinţă, Livia Ciupercă

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508