spot_img

Expoziţia „Facing Individuality“ a artistei Florica Prevenda, la Galeria ICR Viena

În perioada 19 aprilie – 20 mai 2016,  Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziţia „Facing Individuality“ semnată de Florica Prevenda. Vernisajul are loc marți, 19 aprilie, de la ora 19.00, la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena), în prezenţa artistei şi a curatorului Ana-Maria Altmann.

„Cine sunt eu? Unde începe eul şi unde se termină? Sunt eu însumi pentru că Ceilalţi nu sunt eu?

Aceste întrebări se menţin ca o litanie de-a lungul lucrărilor Floricăi Prevenda prezentate în cadrul expoziţiei. Vocea ei devine astfel manifestarea strigătului unei generaţii întregi, un strigăt produs de nesiguranţa unei perioade în care un răspuns nu mai vrea să iasă din Sinele fiecăruia. Ecoul acestei auto-interogări se răsfrânge mereu asupra imaginilor exterioare înşelătoare ale unei mase anonime, care în inerţia ei nu mai este în stare de altceva decât să ridice sau să coboare un deget: ca atunci demult în amfiteatre, aceste  degete semnifică şi astăzi viaţa sau moartea individului.

Fără iluzii, procesând un canon legitim al formelor, artista schimbă localizarea Sinelui în lume dintr-o poziţie de dezechilibru a unui ansamblu concentrat asupra efectelor înapoi în singurul loc de conflict posibil şi anume propriul corespondent. Florica Prevenda comprimă în acest scop generalizarea şi anonimizarea într-un mijloc de exprimare viabil, încercând să ajungă astfel la o posibilă obiectivare a expresiei artistice. Lucrările ei în serie repetă această tematizare a aceleiaşi întrebări, subliniind reîntoarcerea la experienţa eului în Prezent, care în final constituie individul. Printre pliuri ale cartoanelor şi lucrări pe hârtie, artista desfăşoară un proces sistematic de abstractizare care imită segmentarea sinelui în unităţile cele mai mici, indivizibile, asexuate, aculturale, asemenea unui copil care întâi trebuie să cunoască lumea prin mimentism pentru ca mai apoi să se cunoască pe sine: divizare, asamblare, suprapunere; divizare, asamblare, suprapunere. Şi tocmai aceste trăsături asemănătoare colajelor, asamblajelor scot la iveală actualitatea frapantă a lucrărilor artistei: ea recurge pe de o parte la tematizarea eului care este în cele din urmă decisivă pentru construirea individualităţii; pe de altă parte ne prezintă clar obsesia periculoasă, chiar dependenţa de imaginile Celorlalţi asupra propiul Eu care apoi ajung să devină o aşa-zisă imagine de sine. Astfel fiecare individ se degradează, devenind o copie lipsită de conţinut a unei copii care încearcă undeva departe să amintească că odată a existat un astfel de lucru ca şi autonomia. Cum este însă posibil ca cineva să se rupă de această bidimensionalitate?

Cine sunt eu? Unde începe eul şi unde se termină? Sunt eu însumi pentru că Ceilalţi nu sunt eu?“ (Ana-Maria Altmann, curator)

Florica Prevenda s-a născut în 1959 în localitatea Dor Mărunt din județul Călărași, România. A absolvit în 1984 Academia de Arte din Iaşi. În prezent Florica Prevenda trăieşte şi lucrează la Bucureşti și New York. În ultimii 20 de ani, artista a avut numeroase expoziții în România și pe plan internațional și a obținut multiple premii și distincții.

Mai multe detalii despre artista Florica Prevenda şi despre lucrările acesteia pot fi accesate pe pagina de internet: www.floricaprevenda.com/

Expoziţia „Facing Individuality“ poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada în perioada 19 aprilie – 20 mai 2016, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508