spot_img

Clujul predă ștafeta GAUDEAMUS

După cinci zile de festin literar, popasul clujean al Caravanei GAUDEAMUS s-a încheiat. Ediția cu numărul 17 a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media și Radio Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, s-a desfășurat în perioada 20- 24 aprilie 2016, în Piața Unirii.

Evenimentul a reușit să egaleze și chiar să depășească unele dintre recordurile Caravanei GAUDEAMUS, confirmând nu doar interesul editorilor și scriitorilor pentru întâlnirea cu publicul clujean, ci și, dacă mai era nevoie, dragostea de carte a clujenilor.

90 de expozanți, peste 600 mp de standuri, 135 de evenimente editoriale și peste 27.000 de vizitatori sunt principalele repere care vorbesc despre succesul ediției din acest an.

Preşedintele de onoare al ediţiei a fost scriitorul Horia Bădescu.

***

Premiile Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016, decernate duminică, 24 aprilie, la ora 12.00, sunt următoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului

Trofeul GAUDEAMUS: locul al III-lea – Editura Polirom, locul al II-lea – Editura Humanitas

şi locul I – Editura Şcoala Ardeleană

Volumul „Altfel despre Părintele Arsenie Boca”, în convorbiri cu Marius Vasileanu, publicat de Editura Şcoala Ardeleană, a fost desemnat Cea mai râvnită carte a târgului.

Trofeul Presei, pe secţiunile publicaţii, radio, TV și online, a revenit cotidianului „Făclia”, postului Radio Impuls, postului Digi24 şi site-ului www.cluj.com.

Premiul Educaţia, oferit de către organizatori, a fost decernat Academiei de Studii Economice din București.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Maria Bocoș și a fost oferit de organizator și Lions Club Genesis Cluj.

Pe parcursul Târgului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului.

Premiile au constat în sume de bani oferite de Lions Club Genesis Cluj (locul I – 500 de lei, locul al II-lea – 300 de lei, locul al III-lea – 200 de lei și 4 mențiuni a câte 100 de lei, un premiu pentru „Cel mai vârstnic cumpărător” și un premiu pentru „Cel mai tânăr cumpărător”, fiecare în valoare de 200 de lei) și 3 piese de mobilier oferite de Casa Augustin.

Gaudeamus Cluj-Napoca 2016, repere statistice:

– 90 de expozanţi reuniţi în 62 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România

– o suprafaţă record de peste 600 mp de standuri

– 135 de evenimente – recordul Caravanei GAUDEAMUS (2000 – 2016)

– peste 27.000 de vizitatori

Proiecte Radio România derulate la Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016

• Raftul liber, proiect iniţiat de Radio Cluj și inaugurat miercuri, 20 aprilie, s-a bazat pe principiul schimbului liber de cărţi. Pe tot parcursul târgului, cititorii pasionaţi au putut veni să ia o carte din raft, cu condiţia să lase un alt volum în loc. Primele volume expuse în Raftul liber au aparţinut unor scriitori clujeni, care au fost de acord să participe astfel la inaugurarea proiectului.

• Vineri, 24 aprilie, târgul a găzduit finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România cu scopul de a promova lectura în rândul elevilor. Câştigătorii concursului, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Thomas Rednik-Deutschländer, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (locul I), Camelia Alina Tomoș, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” (locul al II-lea) și Alexandru-Julian Măgdaș, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (locul al III-lea). Premiile au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din târg, oferite de organizatori, cărți oferite de Editurile Casa Radio, Corint și Humanitas și un card cadou oferit de BRD Groupe Société Générale ocupantului locului I. Acesta va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediţiei a XXIII-a a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 16 – 20 noiembrie a.c.).

• Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, elevi din oraşul-gazdă premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost: Borbándi Zsuzsanna (Liceul Teologic Reformat), Alexandra Cengher (Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”), Fazakas Borbála (Liceul Teoretic „Báthory István”) şi Garfield Adrienne (Liceul „János Zsigmond”). Premiile au fost oferite de Radio România, Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale, Restaurant Shanghai şi Editurile Casa Radio, Corint, Humanitas, Nemira, Niculescu și Trei.

• Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte destinat, în principal, bibliotecilor din mediul rural. Cele circa 2000 de volume donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016 vor ajunge la biblioteca Şcolii Primare din localitatea Poiana Horii, comuna Beliş, din judeţul Cluj.

De la Cluj-Napoca, Radio România duce Cartea mai departe, la Oradea. Cea de-a treia ediție a Târgului GAUDEAMUS Oradea, organizat de Radio România și Primăria Municipiului Oradea, va avea loc în perioada 18 – 22 mai, în Parcul 1 Decembrie. Calendarul GAUDEAMUS 2016 mai cuprinde: Litoral (11 – 15 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (15 – 25 septembrie) şi Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învățătură (16 – 20 noiembrie).

Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca – un eveniment Radio România

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508