spot_img

Protestul neexclușilor

Grupul pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România a trimis, pe adresa de e-mail a AgențieideCarte.ro, un comunicat de presă prin care își exprimă punctul de vedere legat de excluderea unui număr de 11 scriitori din rândul membrilor USR.  Vă prezentăm, integral, textul comunicatului.

„Subsemnații, membri ai Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România, am aflat cu surprindere, dintr-un comunicat emis de echipa d-lui Nicolae Manolescu, că, în ședința din 21 martie curent, cu prilejul zilei internaționale a poeziei, Consiliul USR – în conformitate cu amenințarea anterior făcută publică – a pus în aplicare sugestia Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere și a procedat la excluderea unui număr de 11 scriitori din rândul membrilor USR – de fapt, doar 9, căci doi mai fuseseră excluși o dată.

Surprinderea noastră este, în primul rând, legată de faptul că dl. Manolescu ar fi putut să rămână consecvent promisiunilor amenințătoare cu care a reușit să-i intimideze pe membrii USR pentru a nu participa la Adunarea Generală Extraordinară legal constituită pe 19 martie recent.

Drept urmare, protestăm față de această nouă dovadă de arbitrariu a fostei conduceri a USR, întrucât excluderea doar a 11 membri – cei care figurează în organele nou-alese – este o măsură care-i discriminează pe ceilalți 17 participanți la respectiva adunare, adică tocmai pe cei care i-au votat și ales pe cei excluși.

Pare o manevră stângace prin care fosta conducere a USR încearcă să verifice coerența grupului nostru de reformă, sperând poate că, de teama excluderii, unii dintre participanții la Adunarea Generală Extraordinară și-ar reconsidera adeziunea.

Explicația că dl. Manolescu nu cunoștea numele participanților la adunarea boicotată prin grija domniei-sale nu stă în picioare din rațiuni foarte simple: ori excluderile se fac după listele pe care le alcătuiește personal dl. Manolescu și atunci de ce mai este nevoie de o Comisie de Monitorizare, Suspendare și Excludere? Ori excluderile se fac conform monitorizării efectuate de respectiva comisie și asta înseamnă că, în acest caz, membrii comisiei nu și-au îndeplinit corespunzător sarcinile de monitorizare, ci doar au preluat lista aleșilor din comunicatul nostru.

În ambele situații, credem că dl. Manolescu a procedat pripit și a reușit doar să ne dovedească practic că o asemenea comisie este inutilă, abuzivă și discreționară. În plus, devine vădit că dl. Manolescu nu-și poate închipui că, dacă ne-ar fi solicitat lista participanților, i-am fi pus-o la dispoziție, întrucât noi n-am făcut nimic ilegal, n-avem nimic de ascuns și ne bazăm strict pe cadrul reglementat prin lege.

Regretăm sincer că dl. Manolescu continuă să nu accepte că legea poate fi aceeași pentru toată lumea și că a trecut vremea când fiecare era în legea lui, în funcție de relații și poziție politică.

De altfel, pe membrii USR nici n-ar trebui să-i intereseze cine este președintele USR, câtă vreme acesta și-ar ocupa poziția în virtutea unei proceduri legale și și-ar exercita prerogativele conform unui statut legal adoptat, în interesul tuturor membrilor, nicidecum în folosul său personal ori al cercului său de prieteni.

În fond, chiar așa ar fi putut să fie, dacă s-ar fi respectat câteva minime condiții. Care însă nu au fost îndeplinite. După cum urmează:

– USR nu a fost înscrisă legal în Registrul oficial al asociațiilor și fundațiilor

– drept urmare, modificările statutului USR în 2009 și 2013 au fost ilegal adoptate și au ignorat prevederile cadrului legal;

– în baza statutului modificat, s-au ales (și reales), ba chiar au și funcționat, organe de conducere ilegale;

– respectivele organe de conducere au purces (desigur, tot ilegal) la excluderea și sancționarea unor colegi de-ai noștri ce aveau, totuși, calitate legală de membri.

Acestea sunt motivele ce ne-au determinat, după repetate semnale de alarmă, să întreprindem demersul reformator cu care se confruntă acum USR, căci, din momentul în care ilegalitatea agresează legalitatea, nu mai putem vorbi despre legitimitatea reacției, ci doar putem pune lipsa de reacție sub semnul întrebării: suntem, oare, perpetuu complici la ilegalitate?

Problema este simplă: o ilegalitate poate persista tacit, din inerție, dezinteres ori neglijență, dar numai atâta vreme cât nu afectează legalitatea; însă, din clipa în care starea de ilegalitate subminează – flagrant, vizibil, public – statutul legal și libertatea de opinie a unor cetățeni, devine evident că ne aflăm în fața unei agresiuni împotriva normalității.

Și, ca să mai lămurim o confuzie legată de Uniunea Scriitorilor, amintim tuturor că USR nu este reprezentanta literaturii române: USR nu-i reprezintă decât pe acei scriitori români, încă în viață, care au cerut să facă parte din această organizație.

USR nu conferă talent, celebritate sau succes, nici nu facilitează suspecte relații cu posteritatea ori clasicizarea – USR este un instrument sindical, care-și solidarizează membrii pentru a dobândi respect și recunoaștere în societate.

De altfel, în armonie cu sistemul de valori românești și europene, USR nu (mai) poate să fie o uniune de creație, ci o uniune de creatori, care acceptă să nu-și pună creația literară la cheremul puternicilor zilei.

În consecință, reforma pe care am inițiat-o nu este nicidecum în favoarea membrilor grupului de reformă, ci în folosul și interesul tuturor membrilor USR.

Reforma pe care o propunem nu înseamnă redistribuirea talentului între membrii și nemembrii USR, ci deschiderea către acei scriitori care, tocmai din pricina acțiunilor discreționare ale fostei conduceri, fie au fost excluși, fie s-au exclus voluntar, fie au fost descurajați să mai facă demersul de-a deveni membri ai USR.

Reforma pe care o susținem nu presupune retragerea drepturilor dobândite de membrii USR, indiferent dacă este vorba de pensii sau indemnizații de merit, în primul rând deoarece – în conformitate cu legea – aceste drepturi nu sînt plătite de USR și, prin urmare, nu pot fi retrase nici de fosta conducere a USR, nici de vreo USR reformată.

În fine, reforma pe care o promovăm nu înseamnă înlocuirea unor oameni care au profitat de funcții cu alți oameni care să profite de aceleași funcții, ci reinstaurarea unui cadru democratic legal, în care toți membrii USR să fie tratați cu egal respect.

Drept urmare a tuturor acestor considerente, îi solicităm d-lui Nicolae Manolescu să nu mai facă inutil apel la serviciile ineficiente ale fostei Comisii de Monitorizare, Suspendare și Excludere și să completeze cu proscriși lista pe care figurează colegii noștri recent aleși și ale căror demersuri le susținem în continuare, cu încredere.

Cu anticipată gratitudine,

Dinu Adam

Radu Aldulescu

Luminița Amariei

Liviu Antonesei

George G. Asztalos

Radu Bata

Carmen Bărbulescu

Ioan Buduca

Doru Căstăian

Paul Cernat

Dan Ciupureanu

Ionel Ciupureanu

Dan Coman

Radu Coteț

Florin Croitoru

Gelu Diaconu

Cosmin Dragomir

Cristian Fulaș

Iulia Gavrilaș

Mihai Dinu Gheorghiu

Mugur Grosu

Claudiu Groza

Petru Ilieșu

Daniela Ionescu

Dominique Iordache

Claudiu Komartin

Marin Mălaicu-Hondrari

Catia Maxim

George Mihalcea

Dan Mihuț

Ilie Mihuț

Anca Mizumschi

Valentin Nicolae

Ovidiu Nimigean

Radu Părpăuță

Adriana Cara Patru

Cezar Paul-Bădescu

Dan Perșa

Adrian Pârvu

Alexandru Petria

Marius Daniel Popescu

MIhai Rogobete

Mădălin-Teodor Roşioru

Andrei Ruse

Mihok Tamas

George Tudor (InimăRea)

Mircea Țuglea

Alexandru Vakulovski

Radu Vancu

Lucian Vasilescu

Ioan Vasiu

Daniel Vighi

Mihai Vieru

Gelu Vlașin

Tudor Voicu

24 martie 2016″

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508