spot_img

Premieră națională pe scena Operei Naționale București: baletul „Manon”

Sâmbătă, 2 aprilie 2016, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” – muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan, cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” –, marcând întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România. Dirijorul spectacolului este Martin Yates, cel care a reluat, în anul 2011, studiul asupra aranjamentului muzical pentru producţia de la Baletul Regal din Londra şi a realizat câteva modificări faţă de varianta de la premiera mondială din 1974 a acestei lucrări, convins de faptul că baletul „Manon” se evidenţiază prin „felul special în care MacMillan spune povestea şi foloseşte muzica pentru a transmite emoţie publicului”. Premiera va beneficia de participarea balerinilor Operei Naționale București.

Baletul „Manon” este un spectacol reprezentativ pentru creaţia coregrafului și dansatorului britanic Kenneth MacMillan (1929-1992), una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii dansului în secolul al XX-lea. Asociat cu prestigioasa Școală de Balet „Sadler’s Wells” (astăzi Şcoala Regală de Balet) şi cu Baletul Regal din Londra, unde a fost director artistic între anii 1970 și 1977 şi coregraf principal din 1977 până la finalul vieții, MacMillan este unul dintre „psihologii dansului”. Creaţiile sale sunt definite de analiza psihologică a personajelor şi, astfel, de folosirea într-un mod expresiv a limbajului dansului clasic în lucrări precum „Romeo şi Julieta”, „Gloria”, „Manon”, „Mayerling”, „Requiem”, „Prinţul pagodelor” etc.

Dacă există mesaje ascunse în balet, atunci îi revine fiecărui spectator misiunea de a le găsi. Pe de altă parte, cu toţii citim şi asimilăm lucrurile diferit – de aceea publicul adoră să vadă acest spectacol de mai multe ori, pentru a savura toate nuanţele personajelor din poveste. De asemenea, trebuie spus că baletul se schimbă cu fiecare nou interpret al unui rol, certificând astfel imensul succes la mai bine de 40 de ani de la premiera mondială”, declara maestrul de balet Karl Burnett, care participă, alături de maestrul de balet Bruce Sansom, amândoi specializaţi în creaţia lui Kenneth MacMillan, la punerea în scenă la București a baletului „Manon”. De asemenea, Bruce Sansom precizează: „Mai ales în baletele cu poveste, Sir MacMillan a integrat dansul în acţiune. Personajele sale continuă să se dezvăluie şi să se dezvolte prin dans. Ele rămân fidele caracterului lor pe tot parcursul spectacolului. Şi astfel povestea merge mai departe, fără a se baza exclusiv pe scenele de pantomimă dintre momentele dansate.”

Următoarele reprezentații ale acestui spectacol au loc în 3, 9, 10, 16 și 17 aprilie, precum și în 20 mai.

„Manon” – Premieră națională

Balet în trei acte

Coregrafia: Kenneth MacMillan

Muzica: Jules Massenet (aranjament orchestral: Martin Yates)

Punere în scenă de: Karl Burnett și Bruce Sansom

Dirijor: Martin Yates

Scenografia: Mia Stensgaard

Lighting design: Mikki Kunttu

Premiera mondială: 7 martie 1974, Baletul Regal din Londra

Premiera la Opera Naţională Bucureştipremieră națională: 2 aprilie 2016

Maeștri de balet: Corina Dumitrescu, Florica Stanescu, Johan Kobborg, Gigel Ungureanu, James Wilkie

Asistent de scenografie: Alina Petrovschi

Asistent lighting design: Ionuţ Gabriel Pruteanu

Distribuţia premierei:

Manon: Marina Minoiu

Des Grieux: Dawid Trzensimiech

Lescaut: Henry Dowden

Amanta: Akane Ichii

Monsieur GM: Antonel Oprescu

Temnicerul: Gigel Ungureanu

Distribuţia din data de 3 aprilie:

Manon: Andra Ionete (debut)

Des Grieux: Barnaby Bishop (debut)

Lescaut: Henry Dowden

Amanta: Mihaela Soare (debut)

Monsieur GM: Antonel Oprescu

Temnicerul: Gigel Ungureanu

Cu participarea Orchestrei și a Baletului Operei Naționale București

Distribuțiile reprezentațiilor următoare sunt disponibile aici: http://www.operanb.ro/calendar

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti, deschisă zilnic între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, sau online, de la adresa tickets.operanb.ro

www.operanb.ro/homepage


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508