spot_img

Poeta Denisa Duran și interpreta Irina Sârbu au pregătit un eveniment special pentru 8 martie

Marți, 8 martie 2016, ora 19.30, La Ceainăria librăriei Cărturești Verona (str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15), artistele Denisa Duran (poetă) și Irina Sârbu (interpretă) vă invită – în dubla lor calitate, de creatoare și tinere mame – la un eveniment inedit, de poezie și muzică, dedicat în mod special mamelor. Veți asculta o lectură din volumul „Dorm, dar stau cu tine” (editura Charmides) de Denisa Duran – o carte a devenirii până la împlinirea vârstei de un an – și un concert cu piese alese și interpretate de Irina Sârbu (voce), alături de Puiu Pascu (pian) și Ciprian Parghel (bas). Seara va fi moderată de poetul si traducătorul Mircea Dan Duță.

Volumul Denisei Duran prezintă – în mici gesturi revelatorii – primele luni de viață ale unei fetițe și relația sa cu mama. Există un dialog permanent între cele două personaje, un alfabet misterios care se compune chiar în fața noastră, prin interjecții, priviri și atingeri: “În nopțile lungi și grele, când stau ore întregi lângă ea, veghind-o, din când în când întinde mâna spre mine, în somn, de parc-ar spune: uite, dorm, dar stau și cu tine.”

“Cea mai mare realizare a Denisei este faptul că ea se ferește ca de foc de metafore și figuri de stil și prin asta demonstrează forța ei. Este o carte cu totul și cu totul remarcabilă exact pentru faptul că ea face altceva decât fac poeții în general.” (Nora Iuga)

Lectura de poezie va fi intercalată cu momentele muzicale. Printre piesele care vor fi interpretate de Irina Sârbu, Puiu Pascu și Ciprian Parghel se numără: Cheek to cheek, Route 66, What a wonderful world, Lullaby of birdland, precum și câteva cântece de leagăn.

Colaborarea celor trei muzicieni este una de succes, confirmată pana acum în foarte multe concerte. Repertoriul lor este alcătuit din piese cunoscute de gen – jazz, samba, bossa nova, tango argentinian, muzica românească interbelică, muzică franceză, muzică rusească și folclor. Originală este însă interpretarea care, de la o apariție la alta, este din ce în ce mai spectaculoasă prin expresivitate, improvizație, imaginație, demonstrație de virtuozitate, tehnică solo și de grup. Jocul relațiilor dintre voce și instrumente este de fiecare dată altul, astfel încât fiecare concert are statut de unicat.

DENISA DURAN

A debutat cu poezie, în revistă, la vârsta de 12 ani și este autoarea a patru volume: „Pufos și mecanic” (ed. Vinea, 2003) – deținător a două premii de debut; “Omul de unică folosință / Disposable People” (ed. Galway Print, Irlanda, 2009), tradus în engleză de Florin Bican; “Sunt încă tânără” (ed. Tracus Arte, 2012) – din care o selecție a fost inclusă în antologia „Cele mai frumoase poeme din 2012” (ed. Claudiu Komartin, Radu Vancu); iar cel mai recent volum, “Dorm, dar stau cu tine” (ed. Charmides, 2014), conține ilustrații de Floarea Țuțuianu. A semnat primele trei cărți cu numele Denisa Mirena Pişcu. Selecţii din poeziile ei au fost traduse în 12 limbi străine și incluse în mai multe antologii naţionale şi internaţionale. Împreună cu artistul austriac Bruno Pisek, a realizat lucrarea radiofonică “Bucharest nowadays is beautiful, isn’t it?” – difuzată în premieră la Radioul Național Austriac în 2015. Conține poeme despre București din două puncte de vedere diferite – al locuitorului și al vizitatorului  – și va fi prezentată live în România și Austria pe parcursul acestui an.

IRINA SÂRBU

Sprijinindu-se pe o solidă cultură muzicală (pian clasic timp de 15 ani), la care a adăugat experiența unui Institut superior de Teatru și a unui masterat in Arta actorului, vocalista Irina Sârbu este astăzi un artist recunoscut de critica de specialitate și îndrăgit de marele public. Cariera tinerei interprete se construiește ascendent de la un concert la altul, repertoriul se diversifică și se îmbogățește. Calitatea vocii, timbrul special și inconfundabil, bogăția imaginației de improvizație, performanța în acrobație vocală au impus-o definitiv printre cei mai buni vocaliști români de jazz. A concertat atât în țară, cât și în străinătate – la New York, Washington, Paris, Atena, Madrid, Viena, Venetia, Bruxelles, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Milano – în recitaluri de club sau la festivaluri naționale și internaționale de jazz. Curioasă, într-o permanentă căutare de nou (deși îndrăgostită iremediabil de jazz-ul clasic), Irina Sârbu oferă mereu publicului programe interesante și originale, alături de partenerii ei de scenă care îi sunt alături de 13 ani: Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – contrabas și Tudor Parghel – tobe.

PUIU PASCU

Este un virtuoz al claviaturii, un maestru al improvizației, un compozitor inspirat, un artist în perioada de vârf a carierei, a cărui prezență asigură oricărui concert de club sau de festival, succesul de public și de presă. Frenezia și plăcerea cu care cântă, armoniile și ritmurile complexe, originalitatea abordării pieselor și arderea intensă în procesul interpretativ-creator, îl transformă pe Puiu Pascu într-un artist – unicat în pesiajul jazz-istic românesc.

CIPRIAN PARGHEL

Absolvent al sectiei de jazz în cadrul Conservatorului Regal din Bruxelles, Ciprian Parghel a concertat pe numeroase scene de festival și de club, atât în România, cât și în străinătate. A colaborat cu artiști de reputație internațională, printre care: Archie Shepp, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Paolo Radoni și, de nenumărate ori, în formula de trio-familie “Anca Parghel și fiii”. Este considerat unul dintre cei mai valoroși contrabasiști ai generației sale, dovedind la fiecare concert atât măiestria și controlul absolut asupra instrumentului, cât și o inspirație muzicală de excepție.

MIRCEA DAN DUȚĂ

Poet, filmolog, traducător din literaturile cehă, slovacă, engleză și franceză. Director al ICR Praga în perioada 2006-2014. Lector universitar la Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga (FAMU) și la Facultatea de Litere (FFUK) și Facultatea de Sociologie (FSV) a Universității Caroline din Praga. A publicat, în limba cehă, volumele de poezie: “Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: consumată)” (ed. Petr Štengl, Praga, 2015) și “Peisaje, zboruri și dictări” (ed. Petr Štengl, 2014), precum și “Povestitor, autor și Dumnezeu (Perspective naratologice și tehnici narative în cadrul Noului Val Cinematografic Ceh și Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea”(Editura Universității Caroline, Praga, 2009). Este autorul primei antologii de poezie cehă contemporană apărută în România după 1989 (ed. Tracus Arte, 2015).

Intrarea la eveniment este liberă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508