Participarea României la Festivalul Filmului Francofon din Copenhaga

mart. 7th, 2016 | By | Category: Eveniment

Marți, 15 martie 2016, Ambasada României la Copenhaga și Institutul Cultural Român, în colaborare cu Institutul Cultural Francez din capitala daneză, organizează o seară dedicată filmului românesc în contextul Festivalului Filmului Francofon din acest an din Danemarca. Programul include difuzarea filmului ”Le Concert” (în limba franceză), în regia lui Radu Mihăileanu, la sediul instituției franceze, precum și un vin d’honneur oferit de Ambasada României.

Reprezentarea României la Festivalul Filmului Francofon din Copenhaga se înscrie în seria de evenimente organizate anual de Ambasada României pentru celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei și este rezultatul colaborării de succes a misiunii diplomatice române din capitala daneză,  Institutul Cultural Român și Institutul Cultural Francez din statul danez.

Filmul ”Le Concert” relatează povestea lui Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, concediat în plină faimă pentru că a refuzat să renunțe la colaborarea cu interpreţii săi evrei, considerați ”duşmani ai poporului”. Filipov reia activitatea la Orchestrei Bolshoi dar în calitate de om de serviciu. Destinul său se schimbă când primește pe neașteptate o invitație pentru întreaga sa orchestră de a concerta la Pleyel, în Paris, pe o perioadă de două săptămâni, ca înlocuitor de ultim moment pentru Filarmonica San Francisco, indisponibilă pentru prestație.

Filmul s-a bucurat de reacții pozitive în rândul criticilor de film. Pelicula a fost nominalizată la Premiile Cesar pentru cel mai bun film, regizor, scenariu original, sunet, coloană sonoră şi montaj şi a câştigat pentru cel mai bun sunet şi coloana sonoră, semnată de Armand Amar. Totodată, Le Figaro scrie că „regizorul filmului trăieşte cu generozitatea sa năucitoare, semnează o fabulă călduroasă despre revanşa celor umiliţi, alungaţi din propria lor viaţă, care regăsesc demnitatea şi bucuria de a trăi”.

Intrarea este liberă. Numărul de locuri este limitat, astfel că persoanele interesate să vizioneze pelicula sunt invitate să confirme prezența la pagina  docs.google.com/forms/d/1xckgU4XOD7WwcOuCFCR1YCnWRU0h-Pj0PsZe0SkrfZ8/viewform.

Detalii suplimentare:

Festivalul Filmului Francofon este un proiect cultural derulat anual de instituțiile franceze din străinătate. În acest an, 14 state francofone (inclusiv România) participă la Festivalul Filmului Francofon din Copenhaga (1-31 martie 2016). În calitate de stat membru al Organizației Internaționale a Francofoniei, România organizează programe educaționale și culturale specifice pentru celebrarea afinității sale culturale cu statul francez.

icr.ro/pagini/participarea-romaniei-la-festivalul-filmului-francofon-din-copenhaga

Număr de vizualizări :672


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro