spot_img

Autoare a numeroase romane premiate, Carole Zalberg vine în România

Între 21 și 23 martie 2016, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Francofoniei şi la invitaţia Biroului pentru Europa centrală şi orientală al Agenţiei universitare a Francofoniei, romanciera Carole Zalberg va efectua o vizită în România, la București și la Braşov.

La București va avea loc luni, 21 martie, o întâlnire la Lectoratul de franceză al Universităţii din București (str. Edgar Quinet, nr 5-7, etaj 4, sala 402), la ora 16.30. Autoarea va lectura un fragment din romanul său “Foc pentru foc”, pe un fundal muzical, fiind acompaniată la chitară de Zacharias Exacoustos. O lectură muzicală care își propune să ofere publicului o experienţă și o percepţie inedită a romanului, îmbinând astfel literatura cu arta muzicală.

A doua zi, marți 22 martie, autoarea va fi la Brașov, la Centrul Multicultural al Universităţii  “Transilvania” din Brașov (bd. Eroilor, nr.29) începând cu ora 17.00. Carole Zalberg va lectura câteva fragmente din romanele “Foc pentru foc” și “Cântece de apocalipsă” în prezenţa unui public larg care va putea admira și o expoziţie de colaje realizate de studenţii universităţii în cadrul unui atelier dada.

Citiţi mai jos un fragment din volumul „Foc pentru foc”:

Din ziua în care tot ce-am iubit vreodată în afară de tine a fost distrus, viaţa mea a fost ambarcaţiunea ta. Doar atât. Atâta tot. Ce altceva? Ce și-ar putea dori un sărman om singur dacă nu să-și poarte copilul cât sunt zilele de lungi? Si exact asta sunt în ambarcatiunea improvizată ce ne promite Continentul Alb, nouă și zecilor ca noi înghesuiţi ca vai de lume. Pentru tine nu există decât vocea mea, chipul meu, conturul corpului meu tabacit de luni de muncă, de pribegie, de foamete. Te port strâns la piept, îţi vorbesc, păstrez vie legătura ce ne unește cu mama ta, cu lumea de odinioară.

Mai târziu voi tăcea, îţi voi oferi uitarea în loc de ce voi fi crezut eu protecţie. Pentru moment, acopăr zgomotul scârbos al apei, acest zgomot pe care-l respiram vedem înghiţim închidem în noi, acest zgomot al apei nebune lovind coca și al apei clocite agitându-se la picioarele noastre, sub spatele nostru când suntem alungiţi unii peste alţii, acopăr scâncetele celor mai slăbiţi, ale celor înspăimântaţi, ale celor violenţi cautând să înfrunte nu contează pe cine și ce, visând fără îndoială la spaţiu și deci la excludere. Vorbindu-ţi, acopăr spaţiul dintre moarte și viaţă, dintre loc negru și loc alb, dintre ieri și mâine, spaţiu pe care-l traversăm de zile întregi, suspendaţi ca și carnea într-un timp care nu e făcut pentru a fi trăit dar pentru a fi depășit, cu respiraţia redusă la un fir subţire de suflare, cu vise pitite, cu metabolism econom, și te iau cu mine, scumpa mea, înveșmântată în cuvintele ţării de care încercăm să fugim.

Carole Zalberg este născută în 1965 și trăiește la Paris. Este administratorul Societăţii Oamenilor de Litere din 2012, iar din 2014, secretarul general al acesteia. Romancieră, scrie totodată și texte pentru cântece, cronici literare pentru Vents contraires și pentru Revue des Ressources, animează ateliere de scriere, având în acealași timp proiecte de cinema și teatru. A primit numeroase premii literare pentru romanul său A defaut d’Amérique (premiul romanului Métis al liceenilor) și pentru Foc pentru foc (premiul Literatture-monde).

Agenția universitară a Francofoniei este o asociație internațională de universități francofone cu peste 800 de instituții membre în peste 100 de țări, având misiunea de a sprijini mediul academic francofon de pretutindeni. Mai multe informații pe www.auf.org.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508