”Brâncuși – dincolo de timp”

mart. 15th, 2016 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 16 martie 2016, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Institutul Cultural Român și Filiala Târgu Jiu a UAP din România, în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” organizează manifestarea „Brâncuși – Dincolo de timp”, la împlinirea a 59 de ani de la moartea marelui sculptor român Constantin Brâncuși. Artistul vizual Tajó, regizorul Cornel Mihalache și muzicianul Grigore Leșe sunt câțiva dintre invitații din program.

Miercuri, începând cu ora 15,00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu, va avea loc vernisajul expoziției de sculptură „Tekar”, autor Tajó, membru al Filialei Timișoara a UAP din România. Prezintă dr. în arte vizuale Kelemen Gabriel.

“Dincolo de zidul de aer pătrunzi în casa cu lacăte.
Ești înăuntru și-n afară. Probezi, rând pe rând, haina de intrus, încuiat, eliberat.
Așadar, mă plimb și te plimbi privind lumea lui, care poate fi și a mea și a ta.
Devii deodată un personaj al „muzeului jocului de-a seriosul despre o zi care nu trece niciodată“.
Tasi este în această zi actorul-dirijor adevărat al vieții, așa cum o vedem fiecare dintre noi.
O viață cu sertare, cutii, butoane colorate în roșu și alte felurite descompuneri ale luminii.
„Știu despre ce vorbesc“.
„Știu de ce fac“.
„Nu uit jocul“.
„Sunt foarte serios“…
Totul poate fi poveste.
Ioji, plenar în fiecare din plămădiri, nu se dezminte, doar crește mereu.
El locuiește înlăuntrul lucrului. Viu, temeinic, stoic. Șade nezdruncinat.
Crede sigur în drum, drum pe care suntem invitați și noi.
Calea este deschisă, doar să înțelegem. Pașii noștri se pot preumbla în voie prin inima lui Ioji de la Socolari, sau de oriunde.
Mă îndemn să intru, fiindcă zidul de aer poate fi pătruns, iar prinosul de fabulos te cuprinde fără să te obstrucționeze și fără să-ți refuze înțelegerea.
Te invită doar să faci ceea ce vrei, pătrunzând în meandrele bine ticluite și cu noimă arătate lumii.
… Aparțin mulțimii aceleia care crede că Tasi semnează artă! Si-o mărturisesc, fără sfială… cu indrăzneală…” (Marie-Jeanne Bădescu)

În aceeași zi, de la ora 19,00, la Complex Anna Events de pe Insulița Jiului, se va lansa filmul de prezentare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, în regia lui Cornel Mihalache.

”Este un film simplu de 7 minute care prezintă, fără complicații de interpretare, Ansamblul de la Târgu Jiu. Scopul este un DVD în 12 limbi, pe care orice român sau străin îl poate avea după ce a parcurs Calea Eroilor.” (Cornel Mihalache)

Seara va continua cu spectacolul „Calea Îngerului Uman”. Muzica și conceptul artistic – Mihaela Vosganian. Invitați: Grigore Leșe, Cristian Lupeș, actorul Mihai Nițu, grupul de muzică și dans contemporan Interart și Cvartetul Passione. Coregrafia – Liliana Iorgulescu; proiecție video – Mihai Cucu. Intrarea se face pe bază de invitații.

”Calea Îngerului Uman” este un spectacol complex, un cross-media performance de texte tradiționale românești și mantre, incluzând momente de ilustraţie video, dans sau sunete procesate, pe care Mihaela Vosganian și l-a imaginat pentru un grup experimental de instrumentiști, actori și dansatori, publicul fiind invitat să intre pregătit pentru o experienţă scenică inedită, menită să-i stimuleze imaginaţia şi să-i redeschidă mintea şi sufletul pentru povestea purtătoare de tâlc şi adevăr, pe care autoarea o prezintă drept un basm inițiatic al devenirii omului.

“Am conceput această lucrare gândindu-mă la interpretarea lui Grigore Leșe, ”Calea Îngerului Uman” pentru mine reflectă conștientizarea propriei misiuni divine pe care ar putea să o aibă orice om deschis spre înțelesurile sprirituale. Nu suntem încă îngeri, dar avem deja perspectiva însușirilor angelice pe care le-am putea integra în întruparea noastră actuală”, a declarat Mihaela Vosganian.

Cele 7 secțiuni ale lucrării ne introduc în treptele posibile ale unei ființe pământene, în devenirea ei ca Înger Uman. Ființă trezită din amăgirea uitării de sine, ”Îngerul uman” traversează spații /stații în vederea întregirii sale spirituale, începând cu spatiul akashic al energiei cauzale, trecând prin concepție, naștere, copilărie, adolescență, maturitate, moarte și reîntregindu-se în spațiul celei de-a patra dimensiuni a sufletului, temele înscriindu-se în noua viziune spiritualistă, denumită de autoare – trans-realism arhetipal. Textele folosite au surse variate de inspirație, precum folclorul românesc, mantre vedice și 2 poeme de Varujan Vosganian, intitulate ”Copilul lunii” și ”A patra dimensiune”.

Mihaela Vosganian a reuşit să găsească şi să adune într-o colecţie muzicală spectaculoasă, instrumente vechi ce stau alături de instrumente electronice, într-o perfectă armonie. “Este o rară ocazie de a vedea un dirijor transpus într-un DJ sau de a-l auzi pe Grigore Leșe cântând pe fundal de chitară electrică, până atât de departe merge eclectismul spectacolului, care explorează instrumente tradiționale și moderne într-un gen muzical hibrid ce îmbină sunetele procesate cu o combinație inedită a unui poliartist tradițional (voce/tilincă/caval/darabană/toacă), un grup experimental de multi-performeri (care cântă pe instrumente acustice sau electrice precum voce procesată live, percuții, chitară electrică) și un actor”, a explicat dirijorul și organizatorul spectacolului, Cristian Lupeș.

Calea Îngerului Uman” este un proiect foarte special pentru mine, un spectacol la care vă invit să descoperiți un demers sonor și vizual contemporan grefat pe arhetip”- Grigore Leșe.

Artiști
Mihaela Vosganian, compozitor și concept musical, voce/percuție midi live electronics

Grigore Leșe, artist tradițional, invitat special

Liliana Iorgulescu, coregrafie/dans

Mihai Cucu, concept video- foto

Varujan Vosganian – versuri

Cristian Lupeș, conducere muzicală.

Grupul Inter-art

Mihaela Pletea , voce

Claudiu Chirila, trombon

Radu Vâlcu, chitară

Sorin Rotaru, percutie

Florian Dragomir, contrabas

Cristina Raducan, flaut

Constantin Urziceanu, clarinet, saxofon

Olga Podobinschi, pian/keyboard

Mihai Rîpan, actor

Levinte Szasz, dans

Lucian Martin – dans

Cvartetul Passione:

Diana Jipa, vioara 1

Cristina Pasa, vioara 2

Mădălina Penciu, viola

Violeta Tutu Popescu, violoncel

Echipa

Casandra Topologeanu-asistent regie

Dan Bujor – stage manager

Ilina Schileru-grafica

Emanuela Dungan- asistent productie

Daniela Ghita – manager proiect

Număr de vizualizări :988


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro