spot_img

Opera „Oedipe”, cu baritonul Andrew Schroeder în rolul titular, la Opera Națională București

Duminică, 7 februarie 2016, de la ora 19:00, pe scena Operei Naționale București are loc o nouă reprezentație a spectacolului „Oedipe” de George Enescu, în care rolul titular va fi interpretat, pentru întâia dată în această montare, de către baritonul Andrew Schroeder. Această reprezentație va prilejui, de asemenea, mai multe debuturi în roluri interpretate de artiști ai Operei Naționale București.

Spectacolul „Oedipe”, pus în scenă de artista de origine argentiniană Valentina Carrasco, este cea mai recentă producție de operă a instituției, a cărei premieră a făcut parte din programul conferinței de toamnă a rețelei internaționale „Opera Europa” ce a avut loc la București în perioada 18-21 noiembrie 2015 și a adus în România reprezentanții celor mai importante instituții de gen din 36 de țări.

Valentina Carrasco a colaborat cu renumitul grup spaniol La Fura dels Baus încă din anul 2000, având o activitate impresionantă desfășurată în importante teatre lirice din lume: Teatro Real din Madrid, Opera din Paris, Maggio Musicale din Florența, Palau de les Arts „Reina Sofía” din Valencia, English National Opera din Londra, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Teatro alla Scala din Milano, Opera din Roma, Opera din Lyon, Teatrul Bolshoi din Moscova, Teatro Colón din Buenos Aires etc. În această stagiune, o altă montare a operei „Oedipe”, regizată în anul 2011 de către Valentina Carrasco împreună cu renumitul artist Àlex Ollé (La Fura dels Baus) pentru Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, va avea premiera și pe scena Royal Opera House Covent Garden din Londra.

Îmi place această idee – a lui Nietzsche – cum că zeii sunt precum copiii care se joacă amuzați cu vieţile noastre. Se implică pe ei înşişi în acest joc, precum copiii când sunt concentraţi asupra jocului și se pot răzgândi foarte repede, fără nicio explicaţie. De aceea vieţile noastre pot părea atât de haotice sau lipsite de sens câteodată: ele sunt rezultatul unui joc de copii, iraţional şi proaspăt. Cred că Oedipe – ca noi toţi – este o victimă a acestui joc. Cumva, cred că este o uşurare faptul că destinul nostru este în mâinile copiilor. Fără gravitate, fără frică. Doar joc”, declara Valentina Carrasco referitor la producția de la București.

Având un repertoriu extrem de variat, baritonul Andrew Schroeder are o importantă carieră internaţională, fiind, de-a lungul timpului, oaspete în numeroase teatre lirice și festivaluri: Opera din Lyon, Edinburgh International Festival, Opera din Stuttgart, Opéra National du Rhin din Strasbourg, Opéra de Rennes, Festivalul din Aix-en-Provence, Theater an der Wien etc. A mai interpretat cu succes rolul titular din opera „Oedipe” de George Enescu la Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles şi la Teatro Colón din Buenos Aires. În repertoriul său se mai află roluri principale din creaţiile compozitorilor Hector Berlioz, Ludwig van Beethoven, Georges Bizet, Benjamin Britten, Gaetano Donizetti, Charles Gounod, Christoph Willibald Gluck, Jules Massenet, Giacomo Meyerbeer, Serghei Prokofiev, Richard Strauss, Giuseppe Verdi.

Despre opera „Oedipe”, principala creație națională de gen și totodată singura care se regăsește în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: „Nu mi se cuvine mie să declar dacă «Oedipe» este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă.”

Câteva impresii de după premiera acestei producții, aparținând reprezentanților unor importante instituții de profil din Europa, dar și artistei Valentina Carrasco, sunt disponibile aici: https://youtu.be/wkZsdq–g2o

Duminică, 7 februarie, ora 19:00

„Oedipe”
Tragedie lirică în patru acte de George Enescu
Libretul de Edmond Fleg

Dirijor: Adrian Morar

Regia: Valentina Carrasco

Decoruri: Blanca Aňón

Costume: Barbara Del Piano

Video: Esterina Zarrillo

Lighting design: Peter van Praet

Maestru de cor: Stelian Olariu

Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan


Distribuţia:

Oedipe – Andrew Schroeder (invitat)

Tirésias – Horia Sandu

Créon – Dan Indricău

Păstorul – Andrei Lazăr (debut)

Marele Preot – Marius Boloş

Phorbas – Florin Simionca

Străjerul – Mihnea Lamatic

Thésée – Vicenţiu Ţăranu

Laïos – Gabriel Năstase

Jocaste – Sidonia Nica

Sfinxul  – Sorana Negrea

Antigone – Marta Sandu (debut)

Mérope – Adina Secobeanu (debut)

Femeia tebană  – Zoica Şohterus

Cu participarea Orchestrei, a Corului, a Baletului și a Corului de Copii ale Operei Naționale București

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti, deschisă zilnic între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, sau online, de la adresa tickets.operanb.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508