spot_img

“Medieșenii rock and roll” – Mircea Hodârnău (re)scrie istoria muzicală a Mediașului

Sâmbătă, 27 februarie 2016, de la ora 19.00, la Sala Traube din Mediaș, jurnalistul Mircea Hodârnău lansează cartea în două volume “Medieșenii rock and roll”. Evenimentul, organizat de Asociația culturală “Mediașul Nostru“ și Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș,  va fi însoțit de un concert susținut de câțiva dintre eroii cărții. Intrarea este liberă. Primul volum prezintă cele mai importante formații și interpreți de muzică pop–rock din Mediaș, începând cu Ansamblul Gaz Metan din anii `50, care avea o orchestră de estradă și un quartet cu o activitate foarte bogată și apreciată, atât în oraș, cât și la nivel național, până la câștigarea concursului X-Factor de către medieșeanul Tudor Turcu și debutul Ioanei Vințu la celebrul Apollo Theatre din New York, unde și-au început cariera și megastarurile James Brown și Michael Jackson.

Prefața primului volum al cărții a fost scrisă de jurnalistul Andrei Partoș, cunoscut realizator de emisiuni muzicale. Andrei Partoș a avut un rol important în lansarea postului local RADIO VACANȚA COSTINEȘTI, este fondatorul revistelor muzicale „Pop Rock & Sport” (devenită ulterior „Pop Rock & Show”), „Vox Pop Rock”, s-a ocupat de revista Festivalului „Cerbul de Aur” de la Brașov, care cuprindea cronici și comentarii zilnice ș.a. Din iulie 2003 este realizatorul emisiunii „Psihologul muzical”, emisiune difuzată în fiecare vineri noaptea, pe Radio România Actualități, cu o prezență săptămânală de 270 de minute.

„Este infinit mai greu să scrii despre oricare artist român decât despre cei din lumea largă. Mircea a avut șansa și ambiția să vadă, să asculte nume sonore ale rock-ului, blues-ului mondial. Asta l-a ajutat să fie mai atent la ce se petrece în jurul lui. Nu s-a dus la orice concert, a ales și a făcut-o bine (AC/DC, Joe Satriani, Ozzy Osbourne, Metallica, Jethro Tull, Roger Waters, Santana, Def Leppard, Toto sau Johnny Winter). Această experiență, a concertelor, întâlnirilor cu mari vedete, dar și cu publicul potrivit, îți oferă o altă perspectivă asupra fenomenului, chiar și cel local. „Medieșenii Rock`n`roll” mi se pare o abordare necesară și esențială a vieții pop-rock a unui oraș. Dacă fiecare localitate medie sau mare ar avea câte un Mircea Hodârnău, istoria pop-rock a României s-ar scrie singură”, scrie Andrei Partoș.

Cel de-al doilea volum cuprinde 34 de interviuri cu personalități medieșene din domeniul muzicii. Unii dintre ei încă mai locuiesc în Mediaș, alții s-au stabilit în alte orașe din țară sau în străinătate, în Germania, Statele Unite ale Americii sau Olanda. Interviurile au fost realizate în perioada 2013–2015. Cel de-al doilea volum este prefațat de muzicologul Daniela Caraman Fotea, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din 1968), a Biroului Secției de muzică ușoară (1975-1990), a Secției de muzicologie (din 2005), fondator al Colegiului criticilor muzicali „Mihail Jora”, Membru al Uniunii Criticilor, Coregrafilor și Realizatorilor de Radio și Televiziune.

„Cartea este, în fapt, un compendiu de arheologie. Evident, a pop rock-ului de Mediaș. Am poposit adeseori în oraș pentru înregistrări cu Filarmonica din Oradea și regretatul Ervin Acel (bisericile au o acustică fantastică). Am scris despre rock încă din anii ’70, fără a bănui ce bogăție muzicală s-a adunat, a proliferat pe acest meleag. Meritul autorului Mircea Hodârnău este excepțional. Informația în perpetuu, abil pusă în pagină, prezentată prin expozeul unor nativi – fii și fiice de Mediaș (majoritatea răspândiți astăzi prin lumea largă, prioritar în spațiul german), are atractivitate sporită, oferă celor care și-au îngemănat viața cu istoria orașului emoții în perpetuu”, spune Daniela Caraman Fotea. Muzicologul a lansat, în anul 1977, la Editura Muzicală, în colaborare cu Florian Lungu, volumul “Disco Ghid rock”, primul volum din România dedicat fenomenului muzical pop – rock.

Cartea este lansată sub egida Asociației Culturale “Mediașul nostru”, cu sprijinul Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508