spot_img

„Călător prin București: poetul nepereche”, seară literară dedicată operei lui Mihai Eminescu, la ICR Tel Aviv

Joi, 14 ianuarie 2016, ora 17:00,  Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, vă invită la o seară literară specială dedicată  operei poetului național al României, Mihai Eminescu. Evenimentul, în limba română, va avea loc la sediul ICR Tel Aviv şi se desfăşoară sub egida Zilei Culturii Naţionale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul evenimentului:

Introducere: G. Mosari, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română – Opera literară a scriitorilor israelieni de limbă română în 2016, apariții literare și perspective

Partea I: „Călător prin București: poetul nepereche”, despre opera și viața marelui poet, prin Bucureștiul lui Eminescu, prelegere susținută de dr. Irina Airinei Vasile, autor și critic literar, și însoțită de un suport audio-video.

Proiecția unui fragment din reportajul ”Călători prin București” difuzat în cadrul seriei de emisiuni ”Cultura minorităților” realizate de TVR 2

Participă: Irina Airinei Vasile, autor, și Cleopatra Lorințiu, realizator TV

Partea II: Lansarea cărții ”Oameni și destine” de Hedi Simon

Participă: Hedi Simon, Gabi Moscovits și Madeleine Davidsohn

Concluzii şi Q&A

Irina Airinei Vasile: ”Traseul trecerii lui Eminescu prin Bucureşti este unul plin de amintiri: din Dacia până spre Biserica Albă, pe Podul Mogoşoaiei, au existat şi mai există, încă, o serie de repere. Vom pleca de la casa lui Titu Maiorescu, din zona Palatului Regal, unde au fost şi sediile temporare ale ziarului TIMPUL şi vom ajunge la Pasajul Vilacrosse, la Capşa şi Manuc, trecând pe la cele două locuinţe ale lui Slavici, una pe locul Muzeului Colecţiilor de Artă, alta spre Biserica Albă, unde a locuit Eminescu, până la fosta mânăstire a Caimatei, o altă fugitivă aşezare a sa, de la strada  Puţul cu Plopi, de pe lângă Cişmigiu şi până la Buzeşti unde a mai locuit Eminescu şi unde primea vizitele Veronicăi Micle, toate aceste străzi poartă urmele paşilor lui. Eminescu. „Veşnicul chiriaş grăbit”  lua cu el cufărul cu manuscrise, cele câteva sute de cărţi, nu avea mari mobile pentru că cine închiria, închiria cel puţin cu pat şi cu un mobilier sumar şi îşi mai aducea şi faimoasa maşină de cafea, călimările, penele de rigoare, hainele…Îi vom căuta paşii pe  Calea Victoriei la nr. 32 în zona fostului Teatru Naţional, unde era administraţia ziarului Timpul. Vom căuta, pe strada Ştirbei Vodă nr. 2 locul unde fusese redacţia ziarului Timpul… apoi pe Lipscani…Din zona  Piaţei Amzei, unde locuiau Lascăr Catargiu, preşedintele Partidului Conservator, Titu Maiorescu pe strada Mercur, I.G. Duca, Brătienii…, vom merge spre redacţia ziarului TIMPUL din strada Ştirbei Vodă, unde, în drum, la un puţ cu apă rece, Eminescu se întâlnea cu Caragiale, la intrarea în Cişmigiu şi vom coborî la izvorul care astăzi îi poartă numele. Era amenajat un foişor şi o masă, sub un umbrar unde şi Caragiale îşi citea, de obicei, gazeta. Aproape zilnic se întâlneau aici, în apropiere fiind şi tipografia Socec. Vom merge pe drumul lui obişnuit, prin Cişmigiul verde care a inspirat motivele florale şi statuile de îngeraşi de pe coperta ediţiei princeps…”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508