spot_img

”Dacă ai ști”- lansări de carte

Vineri, 20 noiembrie 2015, la cea de-a 22-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură din Bucureşti, organizată în perioada 18-22 noiembrie 2015 în pavilionul central al Romexpo, la standul Editurii Herald, a avut loc lansarea noului volum de poezii ”Dacă ai ști – 22 x29” al scriitoarei Elena Liliana Popescu. I-a avut ca invitați pe Daniel Silva Perdigão, prof. dr., lector de limba portugheză la Universitatea din București, Björn Apelkvist, lector dr. de limba suedeză, Dușița Ristin, lector dr. la Departamentul de filologie slavă de la aceeași Universitate și pe Aurelian Scrima, directorul Editurii Herald. Cartea publicată la Editura Pelerin din București este un volum multilingv de poezie și cuprinde 22 de poeme din creația Elenei Liliana Popescu în limba română și traducerile acestora în 28 de limbi străine. Acest volum merge consecvent pe linia aparițiilor editoriale multilingve ”Cânt de Iubire” și ”Trei poeme din Europa” ale autoarei și care au văzut lumina tiparului în urmă cu doi ani, în septembrie 2013.

Cartea este dedicată memoriei profesorului și academicianului Nicolae Popescu, soțul poetei Elena Liliana Popescu, matematician și mentor, o personalitate a culturii românești de o largă cuprindere și exprimare intelectuală, un om luminos, un exemplu pentru toți ceilalți, „plin de viață și fin partener de discuții despre toate lucrurile din Cer și de pe Pământ”(Joaquín Garrigós, în cuvântul său înainte din acest volum, intitulat „Nicolae Popescu: In memoriam”).

Prezentarea volumului a fost însoțită de o lectură poetică în 8 dintre cele 29 de limbi în care se pot citi în volum cele 22 de poeme. S-au citit poeme traduse în portugheză (Daniel Silva Perdigão), în suedeză (Björn Apelkvist), în engleză și în sârbă (Dușița Ristin), în maghiară (Zsuzsa Gyerguai), în franceză și italiană (Vlad Copil). Aprecieri referitoare la carte au mai fost făcute și de către editorul Aurelian Scrima, iar întregul eveniment a fost marcat și de lectura în limba română a autoarei Elena Liliana Popescu a unor poezii din volum.

*

Joi, 10 decembrie 2015, ora 14:30, în Sala de Festivități a Casei Universitarilor din București (Str. Dionisie Lupu, nr. 46), a avut loc a doua prezentare a volumului de poezie Dacă ai ști (22 x 29). Lansarea a fost organizată de Universitatea din București, Institutul de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române și Editura Pelerin.

Au prezentat Prof.dr. Lucian Beznea, directorul Institutului de Matematică al Academiei Române, care a reliefat personalitatea de excepție a membrului Academiei Române, matematicianul și omul de cultură Nicolae Popescu, căruia îi este dedicat acest volum, conf.dr. Dagmar-Maria Anoca la Universitatea din București, scriitoare și traducătoarea în limba slovacă a poemelor din volum, lector dr. Dușița Ristin, Saul Leizer, traducătorul în limba idiș, Joan Llinàs, traducătorul în limba catalană, lector la Universitatea din București, lector dr. Daniel Silva Perdigão,  lector Aida Markosian,  traducătoarea în limba armeană, Cerc.dr. Nicolae Florin, și Elena Liliana Popescu.

S-au citit poeme în limba română și în traduceri în 12 limbi: în armeană (Aida Markosian), în catalană și în spaniolă (Joan Llinàs), în engleză și în sârbă (Dușița Ristin), în slovacă (Dagmar-Maria Anoca), în germană (Nicolae Florin), în idiș (Saul Leizer), în portugheză (Daniel Silva Perdigão), în rusă (Lorena Diaconescu), în maghiară (Zsuzsa Gyerguai), în cehă (Diana Popescu).

Lect.dr. Dușița Ristin

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508