spot_img

Experiența Bienalei de la Veneția prezentată de trei dintre curatorii expozițiilor din 2015: Philippe van Cauteren, Diana Marincu și Mihai Pop

Duminică, 15 noiembrie 2015, ora 17:00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, vom afla cum a fost cea de-a 56-a ediție a ”Bienalei de la Veneția” de la Philippe van Cauteren, Diana Marincu și Mihai Pop, trei dintre curatorii expozițiilor selectate anul acesta în Pavilioanele Naționale, într-o discuție moderată de Corina Șuteu.

Să fii curatorul unui Pavilion Național în cadrul Bienalei de la Veneția nu e puțin lucru în lumea artei. Despre munca din spatele unei astfel de reprezentări ne vorbește Philippe van Cauteren, director artistic al S.M.A.K. Ghent (Belgia), care a lucrat ca publicist și curator independent în Germania, Mexic, Chile și Brazila. În 2002 a fost curatorul primei bienale Ceará América în Fortaleza (Brazilia), a co-curatoriat Pavilionul Belgiei la Bienala de la Veneția din 2013 și este curatorul Pavilionului Irakului în 2015. Tot în acest an, curatoarea Diana Marincu a realizat Inventing the Truth, proiect care reprezintă la rândul său România la cel mai important eveniment artistic al lumii, cu o selecție inspirată de artiști emergenți. Li se alătură Mihai Pop, care a fost comisar al Pavilionului României în 2007, iar în 2015 este curatorul aceluiași pavilion cu proiectul Adrian Ghenie — Darwin’s Room. Discuția va fi moderată de Corina Șuteu, coordonator general Darwin’s Room.

Un al doilea subiect al discuției va fi legat de apariția albumului Adrian Ghenie — Darwin’s Room, publicat recent la editura Humanitas, care cuprinde reproduceri ale picturilor lui Adrian Ghenie și texte critice, interviuri și reacții din presa internațională. Între intervențiile teoretice din album se află și cea a lui Mihai Pop, curatorul împreună cu care Adrian Ghenie a înființat galeria Plan B în Cluj și alături de care și-a construit traseul internațional. Poate fi citită, de asemenea, o scrisoare a lui Philippe van Cauteren, care în 2012 a prezentat la S.M.A.K Ghent o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, în care curatorul analizează formele în care artistul se plasează în propria pictură.

Irakul este în 2015 la prima participare la Bienala de la Veneția, dar Philippe van Cauteren, curatorul pavilionului și cel care a fost și în spatele inițiativei de a căuta artiști irakieni reprezentativi, vine cu o însemnată experiență internațională. Este un pavilion care explorează un spațiu național și care îl deschide către piața internațională de artă. Pe de altă parte, Mihai Pop îl aduce în expoziția din pavilionul principal al României pe Adrian Ghenie, care este printre cei mai apreciați artiști contemporani ai lumii. Așa cum sugerează și Adrian Ghenie, pe lângă eticheta obișnuită, de cel mai important eveniment internațional în arta contemporană, Bienala de la Veneția a fost pentru el un bun instrument de a verifica această poziționare. „Se zice că dacă vrei să faci pavilionul unei țări, nu poți să te duci cu o expoziție de pictură, trebuie să faci ceva complex, pictura e mult prea tradițională. (…) Într-un fel, tot circuitul în care am mers până acum are ceva de vitro, un soi de cocon pe care ți-l confecționezi. Devine confortabil. Bienala nu e confortabilă.“

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0721.973.948 sau pe adresa de emailanda.visan@humanitas.ro, până la data de 15 noiembrie, ora 16.00.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508