spot_img

Emilia Pavel – 90

E adevărat, suntem vremelnici, dar în timpul cât poposim pe-acest pământ, se cuvine să lăsăm puţin din amprenta personalităţii noastre – şi-un exemplu demn de preţuire ni-l conservă imaginea demnă a unui etnograf ieşean, Emilia Pavel (1925-2014). Absolventă a Facultăţii de Istorie a Universităţii Iaşi, Emilia Pavel nu a uitat că este fiică născută, crescută şi educată în vatra satului românesc, cu sfântă credinţă faţă de valorile ţăranului  nostru.  De la prima piesă achiziţionată, o „prăjină a strujniţei” (DEX: „strung al rotarului”), în anul 1951, pentru înzestrarea Muzeului de Etnografie al Moldovei – inaugurat la data de 16 februarie 1958 – din cadrul viitorului Complex Muzeal Palatul Culturii din Iaşi – şi până la  „Memoriile unui muzeograf” (2013), – sau de la debutul editorial, în specialitate, cu volumul „Măşti animale de Anul Nou în Podişul Moldovei” (1968) şi până la „Masca – univers antropolgic” (2011), în viaţa şi activitatea Domnişoarei (cum îi plăcea să i se spună) Emilia Pavel s-au rostogolit peste vremuri  aproape nouă secole (fără exagerare, pentru că acest dăruit etnograf a fost lucid şi interesat de cultura ţărănească – până-n ultima sa respiraţie pământeană).  Un timp al efortului constant, cu iubire şi multă dăruire pentru profesie.

Conştientă că „satul e puţin, dar prin puţin e totul”, cum nota într-un amplu eseu despre satul românesc, la 1937, George Ciulpan, Domnişoara Emilia Pavel şi-a înţeles menirea. Ca fiică a satului românesc (născută în comuna Popeşti-Iaşi), a conştientizat că avea o misiune – şi a îndeplinit-o cu asupra de măsură. Cu iubire, perseverenţă, profesionalism. Frânturile de amintiri, pe care autoarea volumului-confesiune, Olina Petrov ni-l oferă într-un stil de o sensibilitate aparte, reprezintă, incontestabil, un portret de „regină”; un portret  întregit printr-un cumul de calităţi, recunoscute (de-a lungul carierei) de colegi, de colaboratori, de oficialităţi.

Emilia Pavel a fost un suflet cald, sensibil, onest şi nobil.

În acest sens înţelegem alegerea titlului: „Regina etnografiei româneşti”.

În fapt, toţi cei prezenţi în incinta Muzeului Unirii (sâmbătă, 7 noiembrie 2015), fermecătoare gazdă dovedindu-se a fi  (ca întotdeauna) distinsa doamnă Aurica Ichim, nu a fost doar un frumos moment de lansare a acestui volum: „Regina etnografiei româneşti”, ci au fost clipe de reală emoţie, prin vocea maestrului  Horia Zilieru, a poeţilor  Liviu Apetroaie (prezentatorul cărţii) şi Valentin Talpalaru  sau prin  acordurile melodice – din Beethoven, Bach şi Handel –, oferite de soprana Mihaela Grăjdeanu, acompaniată de pianistul Traian Hudumeac.

Subiectul central a fost personalitatea unei distinse doamne a etnografiei ieşene, la 90 de ani de la naştere. Un emoţionant remember: prin vocea doamnelor Elena Leonte, Magdalena Lupu, Didina Sava sau Valentina Bercart.

Multe flori, muzică, poezie. Duioasă evocare, de fapt, la un an de la plecarea  Emiliei Pavel pe cărările înstelate ale nemuririi.

Să-i rămână amintirea cunună înmiresmată de parfum de smirnă, tămâie şi flori de dafin.

Livia Ciupercă

U.Z.P.R.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508