spot_img

Thierry Frémaux vine cu filmele inventatorilor cinematografului, la ”Les Films de Cannes à Bucarest”

În perioada 23 – 29 octombrie 2015, Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la ”Les Films de Cannes à Bucarest” pentru un spectacol unic: ”Lumière!”. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei,  vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie 2015, de la 20.45, la CinemaPRO.

Directorul Institutului Lumière din Lyon și principalul susținător al festivalului de la București, lansat în 2010 de Cristian Mungiu, Thierry Frémaux este responsabil pentru cea mai dificilă selecție de filme din lume, cea de la Cannes. Frémaux a fost prezent la prima ediție și a revenit de-a lungul anilor la București, ca invitat. În 1895, frații Lumière nu au inventat doar cinematograful ci și efectele speciale, remake-urile și arta de a filma. Proiecția specială Lumière! sărbătorește moștenirea culturală lăsată de cei doi inventatori, oferind în paralel un portret al Franței de la începutul secolului XX. Toate filmele au fost turnate între 1895 și 1905. Printre ele, La Sortie de l’Usine Lumiere a Lyon,  La Peche aux poisons rouges, Le Jardinier, La Mer.

Thierry Frémaux va introduce și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu premiat cu Un Certain Talent la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, pe 28 octombrie 2015, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va fi precedat de un montaj de 38 de minute din filmul documentar realizat de Corneliu Porumboiu cu aceiași protagoniști, pe aceeași temă, înainte de ficționalizarea subiectului. Intrarea este liberă.

La Cinema Studio, festivalul începe vineri, 23 octombrie 2015, ora 17.45, cu proiecția filmului Un etaj mai jos, de Radu Muntean. După proiecția de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii – The Hollywood Reporter afirmă că este o peliculă „puternică, tăioasă şi revoluţionară”, în timp ce Variety scrie că „este un anti-thriller captivant”. Intrarea este liberă, iar la final, regizorul va sta de vorbă cu publicul.

Covorul roșu se întinde la Les Films de Cannes à Bucarest pe 23 octombrie 2015, ora 20.15, la Cinema Studio, unde sute de invitați vor lua parte la premiera de gală a filmului care a deschis și Festivalul de la Cannes, La Tête haute, în prezența regizoarei Emmanuelle Bercot. Printre invitații așteptați la eveniment se numără Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, Ambasadorul Franței în România, Excelența Sa domnul François Saint-Paul, și Alteța sa Regală Principele Radu al României. Emmanuelle Bercot se va întâlni cu spectatorii și la proiecția Mon Roi(18.45, Cinema Elvire Popesco), filmul pentru care a câștigat Premiul pentru interpretare feminină, proiecție sold out.

În prima săptămână de la punerea lor în vânzare pe Eventbook.ro și la casieriile cinematografelor Studio, CinemaPRO și Elvire Popesco, s-au cumpărat peste 4500 de bilete în avans, unele proiecții din week-end fiind deja sold outLove, la Cinema Studio, în prezența lui Gaspar Noé, The Lobster, filmul suprarealist al lui Yorgos Lanthimos, Dheepan, premiat cu Palme d’Or, la care va lua parte regizorul Jacques Audiard. Acesta va susține un masterclass luni, 26 octombrie, de la ora 11.00, la Sala de Cinema a UNATC.

Un alt invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest este și controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé. El își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor (sâmbătă, 24 octombrie 2015, de la 20:15, la Cinema Studio).Gaspar Noé va sta de vorbă cu spectatorii la final.

Două conferințe pe tema pirateriei și a criticii de film vor anima weekend-ul de 24-25 octombrie. Pirateria și cinema-ul. Cum le împăcăm? va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, invitați speciali fiind Jean Labadie, președinte și distribuitor Le Pacte (Franța), una dintre cele mai respectate agenții de vânzări din Europa, şi Davide Castorina, șeful din Franța și Benelux al MUSO, ce a creat o soluție pentru combaterea pirateriei.

Duminică, 25 octombrie 2015, de la ora 11.00, se va discuta despre Cum, de ce și pentru cine mai scriem despre filme? Invitați speciali: Pascal Mérigeau, cunoscut jurnalist și critic de cinema francez, autor în Le Point, Le Monde și Nouvel Observateur, implicat în selecția filmelor la Festivalul de la Cannes, Ronald Chammah, producător, scriitor, regizor și curator francez, soțul actriței Isabelle Huppert, și Magali Montet, atașat de presă la Cannes pentru filme din selecție.

Spectatorii se vor bucura de trei zile de proiecții suplimentare care, datorită cererii mari de bilete, vor avea loc și la Cinema Elvire Popesco, pe lângă Studio, deja anunțat. Filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie, în ambele săli: Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneția, și Dheepan, câștigătorul Palme d’Or la Cannes.

Spot oficial: https://youtu.be/1y2k_fxhwGk

Program: http://filmedefestival.ro/2015/program/

Lista filmelor: http://filmedefestival.ro/2015/category/filme/

Bilete: http://filmedefestival.ro/2015/bilete/

***

Ediția a șasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), și al Institutului Cultural Român.

Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD Groupe Société Générale, Catena

Mașina oficială a festivalului este BMW.

Cu sprijinul: Silva, Cez România, Groupama Asigurări

Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Țuca Zbârcea & Asociații, UPS, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză (CCIFER), ELLE, Braiconf, Universitatea București

Partener loisir: M60

Parteneri media: Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile și nopți, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Cațavencii, Hotnews, Ziare.com, CinemaRx, Decât o Revistă, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, Revista FILM, Urban.ro, All About Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan, Acoperișul de sticlă

Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508