spot_img

Târgul de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, la Iași

În perioada 14 – 18 octombrie 2015, la Iași, va avea loc prima ediţie a Târgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”. Aceasta se va desfășura, în mod simbolic, în Sala Paşilor Pierduţi de la Universitățile „Alexandru Ioan Cuza” și „Gheorghe Asachi”. Ideea organizării unui nou târg de carte, într-un cadru jalonat de markeri culturali şi sociali importanţi precum începutul noului an şcolar/universitar şi Sărbătorile Iaşului prilejuite de hramul Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei, a apărut ca un reflex natural al necesităţii existenţei unui târg de carte de toamnă, în tandem cu LIBREX-ul care marchează, an de an, Primăvara cărţilor la Iaşi.

Iată, aşadar, că toamnă fiind, e timpul să numărăm mai ales… cărţile bune, frumoase, utile, importante, rodnice pentru minte, inimă şi suflet… ce s-au adunat, vreme de un an, în cataloagele editoriale şi pe care ni le dorim cu toţii să le luăm acasă ca pe nişte prieteni dragi, să le citim, să le devorăm, să le mângâiem şi să umplem, mai apoi, cu trupurile lor, ca nişte trofee, siluetele bibliotecilor, Arca noastră, cea de toate zilele de acasă.

Pentru că expoziţiile, saloanele, târgurile, întâlnirile cul-turale generează, cu predilecţie, energie pozitivă, îi fac pe oameni să fie mai entuziaşti, mai tineri, mai frumoşi şi mai plini de iniţiativă în ceea ce priveşte identificarea şi exploatarea oportunităţilor pentru lansarea şi/sau materializarea unor idei şi proiecte valoroase, „ARCA LUI GUTENBERG” îşi propune, la rândul său, să devină un eveniment cu tradiţie pentru industria de carte, un spaţiu privilegiat pe care să se adune, firesc, toate cărţile din lume şi toţi îndrăgostiţii de cuvinte şi imagini.

Ce tipuri de cărţi sunt aduse pe „Arca lui Gutenberg”?

– carte universitară, științifică, tehnică și academică;

– informatică, calculatoare, mass-media și comunicare, filo-logie, filosofie, istorie, medicină, psihologie, religie, drept, eco-nomie, resurse umane, mana-gement, marketing;

– beletristică (ficțiune și non-ficțiune, poezie etc.);

– limbi și literaturi străine;

– cărți pentru copii și tineret;

– bibliografie școlară;

– enciclopedii, dicționare și ghi-duri;

– manuale și auxiliare didactice;

– cărți pentru dezvoltare perso-nală, timp liber, meditație și re-creere etc.

Pe punte, un spaţiu cultural şi de marketing modern, competitiv şi dinamic

„ARCA LUI GUTENBERG” îşi propune să recreeze pe puntea sa un spaţiu cultural şi de marketing modern, compe-titiv şi dinamic pentru ca iubitorii de carte, editorii, ma-nagerii, autorii, redactorii, ilustratorii, traducătorii, agen-ţii literari, criticii literari, profesioniştii din domeniul cul-turii, tipografii, librarii, distribuitorii de carte, biblioteca-rii, anticarii, cadrele didactice, elevii şi studenţii, bloggerii, jurnaliştii culturali, poate chiar regizorii sau scenariștii etc. să intre într-un dialog constructiv, genera-tor de noi experienţe profesionale, să relaţioneze şi să faciliteze contactele dintre categoriile profesionale de mai sus, în diverse formule, în funcţie de interesele ex-primate ale fiecărei părţi, în scopul creării unui liant durabil şi profitabil în timp, să identifice şi să dezvolte noile impulsuri, trenduri şi tipuri de consum cultural de masă, să reconstituie la scară mică complexitatea întregului câmp cultural şi editorial, cu accent pe toţi actorii impli-caţi în procesul de creaţie din care se nasc cărţile.

Porturile tematice în care va acosta „ARCA LUI GUTENBERG” în cele cinci zile de călătorie:

Miercuri, 14 octombrie 2015 – Cărţi din pupa!

Focus pe Cartea universitară. Cunoaştere şi specializare

Joi, 15 octombrie 2015 – Primul raft din bibliotecă

Focus pe Cartea pentru copii şi tineret. Joacă şi cunoaştere

Vineri, 16 octombrie 2015 – Frumuseţea lumii stă în imagini şi cărţi

Focus pe Cartea de poezie şi artele frumoase. Paradisul ca o bibliotecă

Sâmbătă, 17 octombrie 2015 – Lumea ar fi un loc mai bun dacă am citi mai mult

Focus pe Cartea de beletristică. Cititorul cu o mie de vieţi

Duminică, 18 octombrie 2015 – Ocolul lumii în cinci zile prin poveş-tile din cărţi

Focus pe Cartea de dezvoltare personală. Cunoaşte-te pe tine însuţi!

Cititorul perfect pe „ARCA LUI GUTENBERG”

Nu are vârstă, pentru că nici cărţile nu au vârstă. O carte nu poate fi nici tânără, nici bătrână. Poate, cel mult, să schimbe vârsta cititorului său. De-o viaţă iubeşte la nebunie cărţile sau se află încă în căutarea primei iubiri… de cărţi. Poate e încă sărac, determinat să reuşească însă. Poate este totuşi mai bogat decât bănuieşte, pentru că iată, poartă cu sine sute de vieţi pe care i le-au dat cărţile citi-te, mii de gânduri, miliarde de cuvinte – bunătatea, fru-museţea, sensibilitatea şi înţelepciunea lumii. E entuziast, idealist, visător, pasionat de ştiinţă sau poate doar naufragiat, dar are nevoie, poate chiar fără să ştie, să fie salvat pe „ARCA LUI GUTENBERG”…

Aici e însă loc pentru toţi pentru că, într-un fel sau altul, cu toţii avem nevoie de „ARCA LUI GUTENBERG”.

arcaluigutenberg.wordpress.com/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508