spot_img

Premii la Festivalul Național de Poezie “Costache Conachi”

În perioada 9 – 10 octombrie 2015, a avut loc la Tecuci, Festivalul Natțonal de Poezie “Costache Conachi” ed. XXIII. Organizatori au fost:  Casa de Cultură a Municipiului Tecuci, Primăria Tecuci, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Reprezentanța Galați/Tecuci a U.S.R Filiala Iași, Editura “Junimea”. Programul a cuprins momente de poezie, muzică, lansări de carte și reviste, pelerinaj la conacul poetului de la Țigănești, la biserică și mormânt, decernarea premiilor.

Au fost lansate cărtile: “Despre cum nu am ratat o literatura grozavă” de Angela Baciu (ed.Junimea), “Memoria lui Femios III. Manuscrisele lui Terian” de Sterian Vicol (ed.Junimea), “În ghearele râsului” de Vasile Ghica (ed.Grapho Press), “Adaptări de zbor” de T.N.Viviana (ed. Armonii Culturale) și Antologia festivalului “Poeți la castel”.

În prima zi avut loc recitalul de muzică “Tânguire” de pe albumul “Inimă, mai fă răbdare” pe versuri C.Conachi, muzica M.Calianu, în interpretarea cantautorului, Mircea Calianu, iar a doua zi un spectacol de muzică folk susținut de Cenaclul de muzică și poezie “Dunărea” din Galați.

Pentru decernarea premiului de excelență, poeta Angela Baciu a citit laudatio pentru poetul premiat Sterian Vicol.

În sala arhiplină erau prezenți, ca în fiecare an, publicul tecucean, elevi și studenți, scriitori, profesori, artiști plastici, mass-media.

Au fost decernate premiile:

– Marele premiu, Premiul din partea Editurii “Junimea” și Revista  “Scriptor”:

Diana Beldeanu din Suceava

– Premiul I și Premiul Ziarului “Realitatea” Galați:

Alexandra Bianca Dumencu – Suceava

– Premiul-II și Premiul Revistei “Convorbiri Literare” Iași:

Loredana Lavinia Nechifor din Verești-Suceava

– Premiul III și Premiul Revistei “Porto Franco” Galați:

Marina Raluca Baciu – Focșani

– Premiul-III: Andra Paula Duminică – București

– Mențiune și Premiul Societății Scriitorilor “C.Negri” Galați:

Andrei Ștefan Neagu – Constanța

– Mențiune: Carla Francesca Shoppel – Brașov

Director festival: prof. Mircea Calianu

Moderator festival: prof. Radu Vladimir

Ce ne-au declarat premianții după festival:

Diana Beldeanu – Marele Premiu și Premiul Revistei “Scriptor”

“Am scris un poem, m-au inspirat aceste două zile minunate.

La Tecuci, 10.10.2015

“Ies la geam. văd pădurile verzi. pădurile negre fumegând

sub iubiri moarte

aici nu e lumină doar globii noștri oculari pâlpâie ca niște faruri

pe faza scurtă

aici nu e timp, după 9 seara toate cadranele se sparg furioase

oamenii cad ca niște păsări de lemn cu minți anesteziate

orașul de la marginea lumii.

treceam prin gara dezafectată. pene prăfuite ne acoperă părul

frica ne strânge în burțile șerpilor de pe tavan

reptile albastre flori de lotus seara încheiată mult prea devreme

aici nu e pământ nu eeeeee dar

se cutremură pereții tencuiala veche ne cade peste membre

orașul acesta e ca un copil imens șchiop și cuminte

falangele strâmbe adună istoria în vitrine

atâția ochi intrați în transă desfăcuți parcă în mijlocul străzii

dedesuptul vertebrelor curge bârladul

încordat și atât de singur

poemele noastre ruginind în clopotniță

orașul de la marginea lumii

orașul de la marginea vieții…”

Alexandra Bianca Dumencu – Premiul I și Premiul Ziarului “Realitatea”

“ în fiecare lucru doarme un vers

Visând neîntrerupt

Dacă nimerești cuvântul magic

Lumea, ei da, lumea, va începe să cânte…”

Loredana Lavinia Nechifor – Premiul II și Premiul Revistei “Convorbiri Literare”

“Mă bucur că am avut ocazia să vin la Tecuci și să particip la Concursul Național de Poezie “Costache Conachi”, vă mulțumesc mult pentru premiu. M-am simțit ca între prieteni. Am întâlnit oameni calzi, deschiși. Aici i-am cunoscut pe scritorii Lucian Vasiliu, Angela Baciu, Sterian Vicol și alții.

Ziua asta cade,

Sub priviri de gânduri,

Și oameni frumoși.

Afară stă să plouă”

Andrei Ștefan Neagu – Mențiune și Premiul Societății Scriitorilor “C.Negri” Galați

“Experiența din Tecuci mi-a oferit în primul rând șansa de a cunoaște noi oameni minunați care, deși din orașe diferite, avem un punct comun, anume: Poezia, starea de bine și zâmbetul. Fiecare din noi este unic și asta s-a văzut prin versurile pe care fiecare le-a scris. Dacă ar trebui să mai repet această experiență aș face-o cu mare bucurie…Vă mulțumesc pentru premiu.”

***

Ne revedem la ediția din 2016!

A consemnat,

Angela Baciu

10.10.2015, Tecuci

foto: Angela Baciu și Iancu Aizic

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508