spot_img

Despre „Izvoarele istoriei”, la Clubul de lectură Fanbook

Sâmbătă, 24 octombrie 2015, ora 11.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la prima ediție din cele cinci programate până în luna februarie, atelierul și discuțiile vor porni de la cartea ”Scurtă istorie ilustrată a românilor” de Neagu Djuvara. De la ora 12.00 copiii vor afla de la Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, cum se poate reface, din sursele și izvoarele pe care le cercetează specialiștii. istoria unor vremuri îndepărtate.

După debutul cu invitați precum Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihailescu, Oana Pelea și Marius Manole, clubul de lectură Fanbook le propune copiilor si adolescenților întâlniri cu istorici și arheologi, în București, Brasov, Cluj și Sibiu. Asociația CSR Mindset, editura Humanitas și La Fântâna, împreună cu copiii care au participat la evenimentele anterioare ale clubul organizează, începând din această toamnă, Fanbook Izvoarele istoriei.

Daria Anghel, 14 ani, Scoala I.G. Duca, București: „Fanbook, club de lectură cu întâlniri lunare, s-a format nu doar pentru că ne place să citim – fiecare ar fi putut citi foarte bine și singur- ci și pentru că am simțit nevoia să discutăm ce citim cu alții de vârsta noastră și cu oameni de cultură.

Sfârșitul toamnei vine la Fanbook cu tema Izvoare Istoriei. Vrem să dezbatem istoria pentru că avem nevoie să o înțelegem înainte de a o învăţa foarte bine și pentru a crede în viitorul României.

In București ne vedem sâmbătă 24 octombrie, ora 11:00 la frumoasa Librărie Humanitas de la Cișmigiu, cu invitatul special Alexandru Vulpe, istoric și arheolog, directorul Institutului de arheologie „Vasile Pârvan” (și coordonatorul manualului nostru de-a opta), pentru a vorbi despre “O scurtă istorie ilustrată a românilor” de Neagu Djuvara.

Îmi doresc foarte mult să spun lumii cât de super va fi (iar) la Fanbook. Promitem o plonjare cu capul înainte direct în izvoarele istoriei cum nu s-a mai văzut. Împreună cu oameni care sunt mai mult personaje decât oameni”.

Fanboook este un club de lectură care propune o formă alternativă de învățare și dezvoltare pentru copii, prin exprimare liberă, spirit critic și schimb de idei. Copiii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani sunt încurajați să citească o carte pe lună și apoi să o discute între ei și alături de personalități culturale. Fondurile obținute în cadrul Clubului vor fi donate pentru achiziția de cărți ce vor fi oferite gratuit copiilor aflați în forme de spitalizare prelungită în diverse instituții medicale din țară.

Fanbook “Izvoarele istoriei” este un modul iniţiat și susținut de către La Fântâna în cadrul Fanbook, proiect construit și dezvoltat de către CSR Mindset şi Editura Humanitas. Noul modul le dezvăluie copiilor istoria, prin cărţi ale unor autori precum Neagu Djuvara și Lucian Boia, prin întâlniri cu autorii, istorici și arheologi. Odată cu debutul seriei de cinci evenimente lunare sub tema “Izvoarele istoriei”, Fanbook marchează şi extinderea programului în ţară, Braşov, Cluj şi Sibiu alăturându-se capitalei în suita de întâlniri ale clubului.

Participarea ca membru Fanbook este posibilă prin înscriere prealabilă. Copiii și părinții se pot înscrie si afla mai multe informații despre club, cărțile abordate sub tema “Izvoarele Istoriei” și datele evenimentelor la adresa www.csrmindset.ro/fanbook.

24 Octombrie 2015-  „O scurta istorie ilustrata a romanilor”, Neagu Djuvara

14 Noiembrie 2015- „Trecute vieti de doamne si domnite”, Constantin Gane

12 Decembrie 2015- „Din viata familiei Ion C. Bratianu”, Sabina Cantacuzino

16 Ianuarie 2016 Parteneriat cu Institul de Investigare a Crimelor Comunismului

13 Februarie 2016 „De ce e Romania altfel”, Lucian Boia

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508