De către cine și de ce ”a fost nevoită” USR să renunțe la sediul ASB?

oct. 15th, 2015 | By | Category: La Țintă!

Deznodământul în cazul Radul Aldulescu – sediul Asociației Scriitorilor București era, după lipsa de reacție a președintelui Nicolae Manolescu, previzibil! Nu am primit nici-un argument rațional pentru care dl. Manolescu a dat un ordin verbal prin care a renunțat, unilateral, fără să-i pună cineva sula în coaste, la sediul din str. Nicolae Golescu, nr.15, sector 1, București. Minciuna, ipocrizia și dezinformarea au fost armele de răspuns ale celui care este, încă, președintele USR. Într-un comunicat oficial, USR a anunțat că ”a fost nevoită” să renunțe la contractul de închiriere cu Primăria Capitalei. ”A fost nevoită” de către cine și în ce fel de circumstanțe? A primit somație de la Primărie? Nu! Nu și-a plătit chiria la zi? Exclus! Chiria și utilitățile sediului ASB, modice pentru un spațiu aflat în spatele Atheneului Român, au fost plătite din cotizațiile scriitorilor bucureșteni, nu din banii conducerii USR! Și atunci de către cine și de ce  ”a fost nevoită” USR să renunțe și, astfel, să-l evacueze din sediul ASB pe Radu Aldulescu?

Cum nici până acum Filialele de București nu au primit ceva scris că vor fi mutate cu anasấna, cum nici domnii Nicolae Manolescu și Varujan Vosganian nu au postat pe pagina web a USR o decizie a Comitetului Director prin care USR să renunțe la sediul ASB, nu ne așteptăm la un răspuns rațional la întrebarea noastră.

USR a făcut tot ce a putut pentru ca scriitorul Radu Aldulescu și cei care sunt în Filialele de București să fie alungați din casa lor, o casă a cărei chirie era plătită chiar din cotizațiile lor! Să dai un termen de evacuare de doar două zile unui scriitor despre care știi că n-are un refugiu, e un gest de mare grijă și atenție! Să îți ascunzi deciziile de evacuare sub faldurile unei edituri care a fost salvată de Polirom, e vorba de faptul că USR se apără cu lauda de a fi publicat la Cartea Românească operele lui Radu Aldulescu, iată o altă dovadă de ipocrizie și manipulare. Cred că Radu Aldulescu a făcut cinste editurii USR prin cărțile sale, nu invers!

Când dl. Manolescu vorbea, în fața comisiilor parlamentare de cultură, despre necesitatea Timbrului Literar, cazurile sociale care ar fi rezolvate prin colectarea de către USR a Timbrului Literar s-au situat printre argumentele forte cu care au fost impresionați parlamentarii români. Iată că din Timbrul Literar nu s-au găsit 900 lei pentru a salva un sediu și viața unui mare romancier. Dacă cei din București și-au plătit toate cheltuielile pentru sediul lor, pentru evenimentele lor culturale și, mai mult, au împrumutat administrația centrală a USR cu 50000 lei, atunci pe ce s-au cheltuit banii colectați din Timbrul Literar? Grupul pentru Reforma USR a cerut din martie 2015 rapoartele financiare și execuția bugetară a Timbrului Literar, dar nici până acum nu a primit nimic!

Ce rămâne de făcut? Să așteptăm verdictul Justiției și, până atunci, fiecare dintre noi să vedem cât și dacă mai lucrează spiritul critic și spiritul solidarității cu Celălalt!

Dan Mircea CIPARIU

P.S. Publicăm pentru cei care vor cerceta istoria USR documente la cestiune semnate și publicate în ultimele zile.

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE NICOLAE MANOLESCU

Dle. Nicolae MANOLESCU,

Subsemnații, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, prin prezenta, ne asumăm obligația de a plăti noi, din propriile buzunare, lunar, chiria și cheltuielile imobilului din str. Nicolae Golescu pe care ați decis să îl evacuați cu argumentul explicit că nu aveți bani să mai plătiți pentru el. Concret, noi ne obligăm să donăm, în fiecare lună, în solidar, separat de cotizațiile pe care le plătim conform Statului USR, chiria de 900 lei/ lună și toate costurile de funcționare ale spațiului, pentru ca acesta să rămînă sediul Filialelor bucureștene ale USR și locuința lui Radu Aldulescu. Pentru a proba buna noastră credință, în 24 de ore de la momentul în care vă exprimați acordul pentru această propunere, vom plăti în avans chiria spațiului pe termen de un an de zile, în sumă de 10 800 lei.

Sperăm că acest sprijin financiar important pe care îl oferim USR va fi primit cu inima deschisă și va duce la închiderea unei situații conflictuale pe care ați declanșat-o și care produce grave prejudicii de imagine Uniunii Scriitorilor din România.

Dan Mircea CIPARIU – Președinte, Filiala București – Poezie a USR.

Paul VINICIUS – Membru USR.

Octavian SOVIANY – Membru USR.

Adrian SUCIU – Membru USR

Valeriu Mircea POPA – Membru USR.

Anca MIZUMSCHI – Membru USR.

Lucian VASILESCU – Membru USR.

Grigore ȘOITU – Membru USR.

Miki VIERU – Membru USR.

Daniel D. MARIN – Membru USR.

Dan IANCU – Membru USR.

Florin IARU – Membru USR.

Peter SRAGHER – Președinte, Filiala București – Traduceri Literare a USR

Comunicatul USR din 15 octombrie 2015

Uniunea Scriitorilor din România este instituția care a făcut tot ce s-a putut pentru scriitorul Radu Aldulescu, oferindu-i un spațiu de locuit, mai mulți ani, mai întîi în Casa Monteoru (pînă cînd aceasta a fost retrocedată), apoi în imobilul de pe strada Nicolae Golescu (pentru care USR a plătit chirie Primăriei Capitalei și la care a fost nevoită să renunțe). Editura Cartea Românească, a Uniunii Scriitorilor din România, este editura care i-a publicat cărțile lui Radu Aldulescu.

În lumina acestor fapte, verificabile de ziariștii veritabili, iar nu de pseudojurnaliștii în căutare de rating, USR își exprimă speranța că și alte instituții vor face eforturi similare cu cele depuse timp de mai mulți ani pentru unul dintre cei peste 2.400 de membri ai ei. Printre posibilitățile USR nu se numără și aceea de a oferi spații de locuit membrilor ei.

Număr de vizualizări :1616


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro