Toamna editorială 2015 la Cartea Românească

sept. 11th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Toamna 2015 la Editura Cartea Românească este anotimpul ieşirii din arhive. Trei studii de mare amploare vor continua proiectul editorial „Rescrierea Istoriei literaturii române”, dedicat cartografierii zonelor albe sau gri ale vieţii literare româneşti.

George Neagoe, în ”Mizantropul optimist. G. Călinescu şi (de)stalinizarea României”, demontează prejudecata că „divinul critic” ar fi fost un caz regretabil al literaturii române; Daniel Puia-Dumitrescu reconstituie Istoria Cenaclului de Luni şi a generaţiei ’80, atît din perspectiva protagoniștilor, cît și din cea a cercetărilor recente în arhivele CNSAS şi în presa vremii. După parcurgerea a mai mult de două secole de „impresii de călătorie”, eruditul profesor şi istoric literar Mircea Anghelescu publică Lîna de Aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română, o carte care hrăneşte „pofta neostoită pentru călătorii” (Matila Ghyka) a turistului contemporan şi dezvăluie trasee necunoscute pentru visătorii cititori în hărţi.

Continuă un alt proiect ambiţios al editurii coordonat de Carmen Muşat şi Oana Crăciun,  Seria de autor „Gheorghe Crăciun”, prin publicarea controversatului roman ”Compunere cu paralele inegale ”– una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura română – și a volumului de eseuri de o tulburătoare actualitate ”Scriitorul și Puterea”, care demonstrează că a fi în opoziție este condiţia firească și obligatorie a scriitorului.

Dacă anul editorial 2015 s-a deschis cu un regal de romane – ”Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui ”de Cristian Teodorescu, ”Istoria Regelui Gogoşar” de Radu Aldulescu, ”Femei răspîntii imprevizibile” de Constantin Abăluţă, ”Vremea moroiului” de Viorica Răduţă, ”Muşcînd din moarte ca din ciocolată” de Cela Varlam, ”Mierla neagră” de Radu Tuculescu,Nicio clipă Portasar” de Cătălin Pavel, ”Moartea lui Siegfried” de Octavian Soviany, ”Ghetsimani ’51” de Dan Stanca şi debutul excepţional ”Fotograful Curţii Regal”e de Simona Antonescu –, care deja au căpătat notorietate, e rândul unei cărţi fabuloase care va face istorie: ”Trilogia Corso” de Daniel Vighi. O poveste multidimensională – doar în aparenţă cuprinde trei romane – a ultimei jumătăţi de veac din viaţa Timişoarei. Liliana Corobca, autoarea bestsellerului ”Kinderland”, surprinde din nou prin explorarea unei zone interzise în romanul ”Imperiul fetelor bătrîne”.

Profesorul Eugen Negrici a decis să îşi publice jurnalul din perioada 1976-2015. Cei 40 de ani de însemnări ale criticului, devenit celebru odată cu publicarea istoriei îndelung dezbătute ”Iluziile literaturii române”, se constituie într-o cronologie îmbogăţită cu glosările din prezent pe marginea anilor în care jurnalul, chiar închis într-un sertar, era secret şi faţă de el însuşi. Sesiunea de toamnă va restabili adevărul.

Colecţia de poezie a fost completată anul acesta de un debut remarcabil ”Noaptea de gardă” de Ionelia Cristea. Alţi tineri poeţi au confirmat: Linda Maria Baros, ”Înotătoarea dezosată. Legende metropolitane”; Moni Stănilă, ”Colonia fabricii”, Dmitri Miticov, ”Dmitri: Genul cinic”, Andrei Doboş, ”valea rea”, Vlad Drăgoi, ”Eschiva,” alături de poeţi consacraţi: Gheorghe Vidican, ”Ochii hăituiţi de trădar”e, Ion Pop, ”Casa scărilor”. Sunt în pregătire volumele: ”Cartea poemelor mele nescrise” de Varujan Vosganian şi ”Puţin sub linie” de Robert Şerban.

Urmăriți secțiunea „cărți în pregătire” .

Număr de vizualizări :833


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro