spot_img

Lupta cu morile de vânt …

Uniunea Editorilor din Romania (UER) a transmis un comunicat de presă prin care își manifestă totala dezaprobare privind unele afirmații și comentarii, ale jurnalistului Silviu Mănăstire, formulate  neprofesionist și tendențios în emisiunea “Dosar de politician” transmisă în 9 septembrie 2015, la B1TV, ceea ce duce la dezinformarea publicului, discreditarea breslei editorilor și a corpului didactic, precum  și la compromiterea unui subiect de importantanță națională din domeniul educației.

Sub titlul “Mafia manualelor școlare”, cunoscutul jurnalist produce un material cu multe informații eronate, pe care le amestecă neglijent sau voit scandalos, cu intenția vădită de a salva imaginea miniștrilor Andronescu și Pricopie, mari luptători (chipurile) cu “sistemul piramidal” care îî îmbogățește pe editori și pe  dascăli, deopotrivă.

Nu ne propunem să analizăm toată emisiunea, dar câteva lucruri trebuie spuse răspicat:

Doar ministerul educatiei stabilește  când se refac programele, când se declanșează licitațiile și retipăririle, doar acesta emite  regulile aferente. O editură nu intră pe piața manualelor decât atunci când ministerul declanșează o licitație, deci nu poate “pune monopol pe tipărire și vânzare”, nu poate vinde liber manualele și nu poate avea inițiativa îmbunătățirii conținutului, fie și „conform nevoilor elevilor”, decât atât cât îî permit legile și procedurile în vigoare;

Da, există manuale cu un conținut vechi (nu de 10, ci de aproape 20 de ani!), deoarece ministerul a  schimbat haotic programele școlare, a elaborat pe genunchi  proceduri neconforme cu legea și cu standardele europene, a bulversat structurile de evaluare și achiziție în domeniu, totul cu un singur scop: cumpărarea pe bani puțini,(dacă se poate, sub costuri) a  acestor importante mijloace de învățământ.

Respingem categoric că în selecția manualelor funcționează un sistem generalizat de cointeresare între edituri, dascăli, directori și inspectori. Într-adevăr, credem că opțiunea unor cadre didactice a putut fi influențată de factori exteriori.  Fie când ministerul a declanșat în vacanță operațiunea de centralizare a opțiunilor pentru noile manuale, fie când pe plan local au existat inițiative de stimulare a opțíunilor. nu excludem  imixtiunea unor directori și  inspectori zeloși sau cointeresarea lor de către unii autori, editori sau librari,  dar afirmăm categoric că aceasta nu este o practică a  unui sistem piramidal. Mai mult, asociația noastră a cerut public în numeroase rânduri ca ministerul să ia măsurile ce se impun, pentru  asigurare cadrului instituțional de prezentare, promovare și achizițonare a  manualelor, auxiliarelor și altor cărți educaționale în școli, tocmai spre a preveni asemenea derapaje.

Nu editurile au blocat licitațiile, ci instanțele de judecată, (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și Curtea de Apel București), în urma numeroaselor contestații depuse nu numai de editori, dar și de firmele de soft educațional, datorită  gestionării dezastruoase de către echipa ministrului Pricopie a achizițiilor manualelor pentru  clasele I și a II-a (întârziere uriașă, termene nerealiste, netransparență, evaluări după ureche, încurajarea dumping-ului etc.)

Retipărirea manualeor nu este inițiativa editurilor, ci o procedură controlată 100% de conducerea ministerului, prevăzută în contracte. Nu câteva edituri au pus monopol (?!), ci ministerul a gestionat păgubos reforma curriculară, ba chiar a abandonat-o timp de 8 ani, astfel că, de aproape  20 de ani,  ministerul solicită retipărirea manualelor mai vechi sau mai noi, fără ca editurile să impună aceasta în vreun fel și fără să  le vândă “drept manuale noi”. Mai mult, atât ministrul Pricopie, cât și ministrul Cîmpeanu au apelat la retipăriri chiar și când aveau în derulare licitația pentru manual noi, deoarece nu au declanșat la timp procedurile de achiziție.

Nu ne mirăm că această emisiune a apărut în preajma noului an școlar și nici că promitea dezvăluiri din interiorul sistemului, făcute până la urmă (cu echilibru)  de d-na Andronescu, fără a putea fi contrazisă de nimeni în studio. Dar transmiterea ei s-a “nimerit” tocmai când  se derulează niște proceduri de contestare la licitația pentru clasa a III-a și la scurt timp după ce ministerul a fost obligat de instanță să anuleze prevederi abuzive pe care editorii le reclamă de 15 ani. În context, ni se pare cu totul lipsită de logică (și chiar forțată) alăturarea făcută de moderator între  serviciile juridice din anii 2014-2015 derulate de  avocatul Trăilă (pentru doar trei din cele câteva zeci de cazuri aflate în instanță), cu faptul că soția acestuia a fost președintele ANRP în perioada 2009-2011.

Ne dezamăgește însă profund această abordare, inclusiv politică, deoarece se pierde încă un prilej pentru a face o dezbatere adevărată despre acest subiect important în reforma educației, unde  ar fi avut loc teme de genul: „Ce înseamnă și cât costă gratuitatea  învățământului românesc?”, „Ce este, cât durează și cine face  actuala reformă curriculară în țara noastră?”, „Cât sunt de utile și cât sunt utilizate manualele digitale de elevii claselor primare?” “Cât ne costă manualele și cât ne costă incultura și lipsa de educație” etc.

Așteptăm o invitațíe la  emisiuni mai bine documentate și moderate nepărtinitor, pe care nu ne îndoim că apreciatul jurnalist de investigație le are în vedere, spre a contribui, alături de cei în drept, de media  și de societatea civilă, la eradicarea “sistemului piramidal” , a acelui “monopol”, a “Mafiei manualelor” și a altor fenomene cu care se luptă miniștrii educației în lipsa  dialogului cu breasla, cu specialiștii, cu dascălii, ca și cum s-ar bate cu morile de vânt …

Cu stimă și cu speranța că ne vom întâlni în dezbateri fructuoase,

Vicepreședinte UER

Purtător de cuvânt în relația cu ministerul educației

Cristian Greșanu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508